SEGRE

ATLETISME CARRERES POPULARS

Torna la marató més solidària

La Terres de Lleida, que es va anul·lar a l'octubre, passa al 10 d'abril || Recapta fons per a una malaltia mental

Xavier de la Fuente, Xavi Thai, organitzador de la prova.

Xavier de la Fuente, Xavi Thai, organitzador de la prova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Marató Terres de Lleida, la segona edició de la qual no va poder dur-se a terme a l’octubre a causa de la pandèmia, té previst celebrar-se el pròxim 10 d’abril, encara que continuarà amb el mateix objectiu de recaptar fons per a un projecte en què participa l’Institut d’Investigació Biomèdica de Lleida (IRBLleida) sobre el Trastorn Límit de la Personalitat. Aquest programa busca, mitjançant l’activitat esportiva, millorar el tractament de persones que tenen aquesta malaltia mental, que afecta entre un 2 i un 4% de la població.

L’organitzador de la carrera i impulsor del projecte, Xavi de la Fuente, conegut en l’àmbit esportiu com Xavi Thai, va assenyalar que va decidir canviar la data de la cursa i no esperar a l’octubre perquè “el programa necessita recursos i a més aquest any han fixat moltes carreres en els últims mesos esperant que la pandèmia remeti i puguin celebrar-se. Vaig veure que a l’octubre, en les dates de la Marató, hauria coincidit amb sis carreres més i això dispersava la participació”.

Malgrat tot, és conscient que està en l’aire que pugui celebrar-se en la data fixada. “Si arriba el 15 de març i el Procicat ja autoritza a fer carreres, obrirem inscripcions perquè la meua intenció és que puguin participar-hi federats i corredors populars sense distinció”.

Cinc euros de cada inscripció (federats 45 euros i no federats 50) i de reserva de plaça (6 euros) aniran destinats a aquest programa per a persones amb TLP. De fet, la Marató és, al costat de la Diputació, una de les fonts de finançament.

La marató simbolitza, a través de l’esforç físic, l’esforç mental d’aquestes persones amb TLP

Aquesta prova, que no se circumscriu exactament a la distància d’una marató (42,195 km), ja que supera els 43 km amb més de 2.300 metres de desnivell positiu, discorre per la Noguera, entre els municipis de les Avellanes, Vilanova de la Sal i Sant Llorenç de Mongai. Les inscripcions, limitades a dos-centes persones, poden fer-se a www.maratoterresdelleida.com i www.iter5.cat.

Cada corredor portarà el nom d’un pacient Una altra peculiaritat de la prova que va començar sent el 2017 la Ultra Trail Terres de Lleida és que cada corredor porta al dorsal el nom de pila i el d’una persona que pateix trastorn límit de la personalitat.

“Que la prova sigui una marató no és casualitat. Volia que fos com un símil quant a esforç físic del que a aquestes persones amb TLP els costa mentalment fins i tot el fet quotidià d’aixecar-se cada dia i anar a fer la compra”, explica Xavi Thai.

D’aquí que el programa al qual es destina part dels fons de la carrera porti per títol “Afrontant el buit”, nom simbòlic que es relaciona amb les dificultats que tenen aquests pacients.

Aquest projecte el van iniciar l’abril del 2018 l’Associació Experientia i un equip interdisciplinari de professionals del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Santa Maria (HUSM) de Lleida, i és un programa pioner a Espanya per al tractament del trastorn límit de la personalitat. 

D’una banda, l’Associació Experientia implementa la teràpia d’aquests pacients a través de l’ús d’activitats d’aventura i experiències en la naturalesa. Per la seua banda, la teràpia s’acompanya d’investigació científica, a través del de l’HUSM adscrit a l’IRBLleida.

tracking