SEGRE

FC BARCELONA

Una setmana per saber quin president intentarà salvar el Barça

Una gran crisi econòmica i esportiva i el futur de Leo, esperen a Font, Freixa i Laporta, que aspiren a liderar el nou FC Barcelona i evitar un final tràgic

Imatge d'arxiu de l'exterior del Camp Nou

Una setmana per saber quin president intentarà salvar el BarçaFC Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diumenge vinent el FC Barcelona viurà una de les jornades cridades a ser històriques, amb les eleccions a la presidència i a la Junta Directiva del club en un moment de pandèmia, de crisi global a l’entitat i amb el futur de l’Espai Barça i de Leo Messi en joc, tot recolzat en el desig de Víctor Font, Toni Freixa i de Joan Laporta de fer front a aquests reptes.

Es tracta d’unes eleccions on està en joc el futur del FC Barcelona, immers en un gran deute econòmic, amb un present gris a nivell esportiu en referència al primer equip de futbol i el gran dubte de si el nou president convencerà Leo Messi per seguir, condicionat per la incertesa sobre si el club podrà continuar sent dels seus socis i sòcies.

Són 110.290 socis els que tenen dret a vot i, d’ells, segons diverses enquestes, uns 35.000 encara estan indecisos, a falta d’una setmana per votar presencialment. A més, un total de 22.811 socis i sòcies (el que suposa un 20,7 per cent) ja han votat anticipadament per correu, en un acte innovador, fruit de la pandèmia de coronavirus.

Una altra novetat és que aquesta jornada electoral, que tindrà lloc de 9.00 a 21.00 hores, comptarà amb sis seus de votació; Barcelona (Camp Nou i Palau Blaugrana), Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa i Andorra.

Pendents de demanar aquest vot per correu, els socis han pogut presenciar fins a tres debats, i totes les mirades apunten cap als tres candidats finalistes dels nou inicials, que van passar el tall de les 2.257 firmes necessàries: Víctor Font, Toni Freixa i Joan Laporta.

Si Font o Freixa guanyen les eleccions, es convertiran en el president número 41 de la història del club. Si guanya Laporta, que ja va ser president entre 2003 i 2010, viuria un segon mandat. Guanyi qui guanyi, haurà de fer front a una sèrie de reptes i objectius i, en comú, tenen la missió de salvar l’entitat de la fallida o de convertir-se en una SAD i deixar de ser del soci.

El deute és gran; segons la memòria econòmica del club, el total ascendeix a 1.173 milions d’euros, dels quals 730 són a curt termini i 266 milions s’han de pagar abans del 30 de juny, inclosos els 90 que va avançar el fons Goldman Sachs per l’'Espai Barça'.

Sens dubte, el projecte de remodelació del nou Camp Nou, Palau Blaugrana i voltants és un dels aspectes clau per al present i futur del club. L’'Espai Barça' comportarà una gran inversió, de 815 milions segons l’última actualització feta per l’anterior Junta Directiva. I, en un moment en què s’han de retallar costos i despeses, també en plantilla esportiva, sembla complicat.

La part econòmica i l’esportiva hauran d’anar de la mà, ja que es preveuen pèrdues àmplies per a aquesta campanya 2020/21. Cal reduir el sou dels jugadors, però sense perdre força ni qualitat i amb la necessitat de reforçar un equip de futbol que no guanya la 'Champions' des de 2015 i que perd poder també en les competicions nacionals. I, sobretot, hi és Leo Messi.

L’argentí, referent del Barça en els últims temps, acaba contracte aquest estiu; fa un any va mostrar la seua voluntat de marxar a un altre equip, però es va quedar, davant de la negativa de Bartomeu de deixar-lo marxar, per no anar a judici contra el 'seu' club. Sembla que, ara escoltarà el nou president, que li haurà de seduir a tots els nivells per retenir-lo.

Des de gener, Messi pot negociar amb llibertat amb un altre club. Únicament l’argentí i el seu entorn saben si estan esperant el nou president, com va comentar en la seua última entrevista. I és que el nou dirigent arriba tard, amb el mercat d’hivern tancat i la temporada encarant ja el seu tram final.

Per què? Per una combinació de fets. La pandèmia ha anat retardant la data electoral, però la Comissió Gestora i el seu president, Carlos Tusquets, van optar d’inici, malgrat prometre que les eleccions serien com més aviat millor, per no tenir pressa per posar data, partint de buscar la seguretat del soci.

Uns 'tempos’ que no han estat ràpids en cap moment. Es pot recordar que aquestes eleccions arriben per la dimissió en bloc de l’anterior Junta Directiva, el 27 d’octubre de 2020, provocada, al seu torn, per una moció de censura que va comptar amb 19.532 firmes vàlides (eren necessàries 16.521) però que no es va arribar a votar per la dimissió anticipada de Josep Maria Bartomeu i els seus directius.

Més de quatre mesos més tard de la dimissió de l’anterior Junta Directiva, a partir del 8 de març hi haurà un nou president i un nou òrgan de govern per prendre les esmentades decisions. Amb urgències esportives i econòmiques, però un nou horitzó per davant amb noves oportunitats de negoci i aquest 'Espai Barça' per construir. I, sobretot, trucar i convèncer Leo Messi.

tracking