SEGRE

FUTBOL BARÇA

Bartomeu, en llibertat amb càrrecs

Bartomeu i Masferrer es van acollir al dret de no declarar i se'ls investiga per administració deslleial i corrupció entre particulars || La jutge manté el Barça com a part perjudicada

Bartomeu i Masferrer van ser portats al matí a la Ciutat de la Justícia.

Bartomeu i Masferrer van ser portats al matí a la Ciutat de la Justícia.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i la seua mà dreta, Jaume Masferrer, van quedar ahir en llibertat amb càrrecs després d’acollir-se al seu dret a no declarar, tal com van fer dilluns en dependències policials.

La titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, Alejandra Gil, va decretar llibertat amb càrrecs per als dos directius, a qui s’imputa els delictes d’administració deslleial, és a dir, haver pagat un sobrepreu fora de mercat per la contractació d’I3 Ventures, i de corrupció entre particulars, per suposadament haver-se quedat part d’aquests fons com a comissió.

Bartomeu i Masferrer, per a qui la Fiscalia no ha sol·licitat mesures cautelars, van ser traslladats al matí a la Ciutat de la Justícia, on van passar a disposició judicial, després que dilluns els Mossos d’Esquadra els arrestessin al costat del director general del club, Òscar Grau, i el cap dels serveis jurídics, Román Gómez-Ponti.

D'aquesta manera, els arrestats es van acollir llavors al seu dret a no declarar davant dels agents policials, però mentre que Grau i Gómez-Ponti van quedar en llibertat, Bartomeu i Masferrer van passar la nit als calabossos.

La causa, que es va obrir el maig del 2020, prova d’aclarir si diferents empreses contractades pel FC Barcelona haurien dut suposadament a terme a les xarxes socials una campanya de desprestigi d’individus i entitats no afins a la junta directiva de Bartomeu.

La investigació parteix d’una denúncia del grup d’opinió blaugrana Dignitat Blaugrana i fins ahir es trobava sota la sisena pròrroga del secret de sumari. La jutge va aixecar el secret de sumari deixant al descobert tota la càrrega probatòria que s’ha obtingut en contra dels que van ser mandataris blaugranes.

D’altra banda, la magistrada manté el Barça com a part perjudicada per l’actuació de l’anterior junta directiva en la contractació de l’empresa I3 Ventures per al monitoratge de les xarxes socials. Existia la possibilitat que el Barça pogués acabar imputat en la causa, com a persona jurídica, possibilitat que s’ha descartat.

Xifren en 1,2 milions el perjudici al club

Els responsables del FC Barcelona es “van extralimitar en les seues facultats d’administració” en contractar una empresa per difamar jugadors i opositors de la junta directiva de l’expresident Josep Maria Bartomeu. Ho diu un informe dels Mossos d’Esquadra i que consta en la investigació judicial oberta contra l’expresident i tres directius pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona.

Els Mossos conclouen, a més, que el club va pagar un “sobrepreu” per aquests serveis i calculen el “perjudici” causat “a l’entitat i al conjunt de la massa social” en una xifra entre 843.000 i 1,2 milions d’euros.

La policia catalana adverteix que els diners pagats durant tres anys (des del 2017) al grup NiceStream (del qual forma part l’empresa I3 Ventures) ascendeixen a 2,3 milions d’euros.

Els serveis contractats van ser el monitoratge de la reputació del club a les xarxes, però també “un ús presumptament particular en xarxes socials”, en al·lusió als comptes difamatoris creats en plataformes com Twitter i Facebook per atacar jugadors de la primera plantilla del Barça, exjugadors, gent de l’entorn contrària a la junta directiva i rivals de Bartomeu.

Els Mossos creuen que aquests contractes podrien suposar un delicte d’administració deslleial i adverteixen que Bartomeu i els altres tres directius detinguts dilluns poden haver comès també un delicte de corrupció entre particulars. La policia sospesa la hipòtesi que “directius, administradors, treballadors o col·laboradors” hagin pogut percebre “contraprestacions” per adjudicar els contractes al marge dels procediments establerts.

El club va trossejar els pagaments en cinc contractes inferiors a 200.000 euros per eludir els òrgans de control de la mateixa entitat. Aquest fet va ser ja denunciat en el seu moment per alguns integrants de la junta, que van protagonitzar una dimissió en bloc a l’abril, menys de dos mesos després de destapar-se l’escàndol.

El detall: I3 Ventures va elaborar una ‘llista negra’ de periodistes

I3 Ventures va elaborar una llista negra de periodistes crítics amb la junta de Bartomeu i de membres de l’entorn del club que va ser exposada en un correu intern el 7 de juny del 2018. Segons apareix en l’atestat policial al qual ha pogut accedir Efe, cinc periodistes (Jordi Costa, Gerard Romero, Frederic Porta, Xavi Torres i Oriol Domènech) i un programa de ràdio (El Club de la Mitjanit de Catalunya Ràdio), apareixen com a contraris a Bartomeu per a I3 Ventures.

Bartomeu i Masferrer van ser portats al matí a la Ciutat de la Justícia.

Bartomeu i Masferrer van ser portats al matí a la Ciutat de la Justícia.EUROPA PRESS

tracking