SEGRE

Futbol

Laporta pren el comandament del Barça

Amb l’objectiu de convèncer Messi, tornar la il·lusió i reflotar l’economia i l’'Espai Barça'

Joan Laporta, guanyador de les eleccions a la presidència del FC Barcelona

Laporta pren el comandament del BarçaE.P

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Laporta torna a ser president del FC Barcelona, càrrec que ja va ostentar en dos mandats previs entre 2003 i 2010, i ho fa en una conjuntura complicada, de crisi econòmica i institucional, i amb un panorama esportiu a resoldre on mana la sortida o continuïtat de Leo Messi, a més d’haver de posar en marxa un 'Espai Barça' que no es pot dilatar més.

En un club multiesportiu com el Barça, l’esport mana. I l’àrea esportiva és on hi sol haver més bombes, algunes de reals i altres de fum, en una campanya electoral. Laporta, aquesta vegada, no va donar noms de qui seria el seu director esportiu o secretari tècnic, emparat amb el respecte als professionals actuals del club i a aquests noms dels que tiraria en cas de necessitat.

I, mirant a la banqueta del primer equip, sembla ser que la seua primera aposta és donar temps i respecte a Ronald Koeman, que està fent un canvi total a la plantilla i, de moment, s’ha guanyat el dret a disputar una final de Copa del Rei i està en plena lluita per LaLiga Santander. Això sí, només un miracle esportiu remuntaria l’1-4 adversa de l’anada de vuitens de 'Champions' davant el PSG.

L’holandès, o qui sigui que ocupi la banqueta blaugrana la pròxima temporada -malgrat que Koeman té contracte fins 2022-, demanarà fitxatges. Laporta, seguint els seus esquemes, no s’ha pronunciat clar sobre això ni parlat de si apostaria per fitxar Kylian Mbappé o Erling Haaland, els dos noms del moment.

Sí que té clar Joan Laporta que la Masia ha de ser el seu centre d’excel·lència esportiva i referencia mundial. Els tres candidats volen apostar per la Masia, però qui ha ensenyat un programa més complet i ambiciós sobre això és l’expresident, que a més vol obrir la Masia a la resta de seccions i al futbol femení. En aquest punt, en el de l’esport femení, els tres prometen millorar-lo i apostar per ell.

LEO MESSI, LA CLAU DEL FUTUR

Leo Messi, sí o no? L’argentí acaba contracte i fa un any ja va demanar sortir. Llavors, Bartomeu li va negar una sortida fàcil i el '10' es va quedar per no anar a judici contra el club. Semblava perdut. Però aquesta temporada, en la que se'l veu anar de menys més i ara mateix està molt endollat i gairebé al seu màxim rendiment, pot obrir un buit a l’esperança. I, com a capità que és, va anar a votar al costat del seu fill Thiago. Implicació.

Allà sí que parteix amb avantatge Joan Laporta, que ja va ser el seu president i amb qui va mantenir, i manté, una bona relació. El líder d’'Estimem el Barça' està convençut de poder convèncer Leo Messi partint d’un bon projecte esportiu i a la confiança i relació entre ambdós. En resum, Laporta apostaria per recuperar la il·lusió i el joc que tenia el Barça en el seu primer mandat, i donar poder màxim a la Masia i a un equip de del planter per emular el 'Dream Team’de Johan i l’equip de somni de Guardiola.

CRISI ECONÒMICA I RISC DE FALLIDA

Els comptes que es trobarà Laporta no seran per a gens amigables ni confortants, i és que el club està en urgències a la parcel·la econòmica, amb un gran deute i molta massa salarial i despeses a retallar, i la necessitat de trobar, en temps de pandèmia, nous ingressos per evitar mals majors.

El deute és gran; segons la memòria econòmica del club, el deute total ascendeix a 1.173 milions d’euros, dels quals 730 són a curt termini i 266 milions s’han de pagar abans del 30 de juny, inclosos els 90 que va avançar el fons Goldman Sachs per l’'Espai Barça'.

Un panorama que, en pandèmia, s’agreuja per la baixada considerable dels ingressos, ja que els pressupostats 828 milions d’euros no seran tal, ja que no ha entrat encara públic el Camp Nou i no s’espera que pugui fer-ho ben aviat. Caldrà auditar, adequar pressupostos i treballar amb el posat. I, sobretot, fer front al deute immediat.

Quant a Joan Laporta i 'Estimem el Barça', el gran pla són els coneguts com a 'bons Laporta'. Una nova font d’ingressos que vindrien de l’emissió de bons a seguidors i a inversors, a posar-se de ple al món dels eSports i eGames, a donar més poder i millor cures als patrocinadors (confia a augmentar en 250 milions d’euros aquesta partit d’aquí a tres anys) o a crear els 'Barça Experience Centre', centres de lleure repartits pel món en llocs clau.

Per a Laporta, és "urgent" la implementació de mesures per reduir el deute, el control de despeses i l’increment d’ingressos. "Tenim un pla d’acció detallat, enfocat a reduir el deute i aprofitar les oportunitats de mercat, controlar despeses, i ho farem amb un lideratge fort i potent.

Sense "obsessionar-se pels ingressos", preveu finalitzar el mandat amb 1.400 milions en caixa. Un projecte econòmic liderat per Jaume Giró, exdirector general adjunt de Caixabank i que seria el seu vicepresident econòmic, i basat en les '5 R': refinançar el deute, reduir les despeses, recuperar ingressos, restablir la tresoreria i revisar el pressupost.

L’'ESPAI BARÇA', EL GRAN AUGURI PATRIMONIAL

La faraònica obra de l’'Espai Barça', que inclou el nou Camp Nou i el nou Palau Blaugrana, continua sent a la palestra malgrat que el projecte inicial aprovat en referèndum pels socis el 2014 havia d’inaugurar el nou estadi aquest any, així que continua sent un maldecap però, alhora, el gran projecte patrimonial per al futur del club.

El projecte de remodelació del nou Camp Nou, Palau Blaugrana i voltants és un dels aspectes clau per al present i futur del club. L’'Espai Barça' comportarà una gran inversió, de 815 milions segons l’última actualització feta per l’anterior Junta Directiva. I, en un moment en què s’han de retallar costos i despeses, també en plantilla esportiva, sembla complicat.

A més, hi ha 90 milions d’euros avançats per part del fons d’inversió Goldman Sachs que ja s’han utilitzat. Aquest acord de finançament, que se’n va als 1.250 milions d’euros a tornar en 30 anys com a màxim, ha de ser firmat pel nou president, per la qual cosa caldrà negociar sí o sí.

El pla inicial de Laporta és reformar el Camp Nou seguint un projecte "sostenible" i unint espais de Camp Nou i Palau Blaugrana (que seria més gran que el planificat), en un reformulat 'Espai Barça'. Un altre, la proposta d’accelerar la construcció, deixant-la en dos anys, però jugant en un altre estadi, presumiblement Montjuïc. L’expresident, això sí, expressa la seua predilecció de no deixar el feu blaugrana, i tot seria decidit en referèndum.

Aquell 'Espai Barça' aprovat en referèndum el 2014 que comptava amb 600 milions d’euros, ja no té aquestes condicions. El preu, d’uns 815 milions d’euros, haurà de ser finançat amb l’acord amb Goldman Sachs deixat per Bartomeu o un de similar i millorat. Els 'tempos’ són diversos, però apunten a diversos anys d’obres. I després està la batalla pels drets de 'naming' o 'title', en la que Laporta no va entrar en aquesta campanya.

tracking