SEGRE

FUTBOL IGUALTAT

"Mateixa passió", un lema viral per la igualtat en el futbol

"Mateixa passió", un lema viral per la igualtat en el futbolEFE/Víctor Lerena/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En el perfil oficial de Missa Rodríguez a Twitter, el 'tuit’ ja no existeix. El seu missatge, però, va deixar empremta al món digital. Va ser escrit des de la passió pel Reial Madrid; podria dir-se que també des de la innocència. Tot just dos paraules. "Mateixa passió". I dos fotos. A l’esquerra, Marco Asensio celebrant el gol amb què va contribuir al triomf (3-1) davant del Liverpool. A la dreta, ella celebant la seua recent victòria davant de l’Atlètic de Madrid.

Dos èxits, dels equips masculí i femení del Reial Madrid, i una mateixa reacció. El balear i la canària estirant-se, en plena alegria, la samarreta. Passa que a Misa Rodríguez la van decebre les reaccions a la seua publicació i la repugnant sexualització del seu missatge. "Aquesta vol parar dos pilotes alhora" o "tanta passió com guanyes d’empotrar-l'hi" van ser algunes de les respostes que va rebre en plena concentració amb la selecció a Marbella.

Va esborrar la publicació. Però el mateix Marco Asensio va recuperar les seues paraules. "Mateixa passió. Que res ni ningú t’impedeixi dir el que penses", va escriure l’atacant madridista sobre dos fotos. En una, la seua celebració; en una altra, la de Misa.

Marcelo, Dani Carvajal, Casemiro o Vinicius van emular el seu company i, immediatament, es va iniciar una cascada de reaccions en la mateixa línia.

El Barcelona, la Reial Societat, el Llevant, l’Osasuna, el Leganés i la selecció espanyola, entre molts d’altres, van compartir també la passió pels seus futbolistes. Per tots, sense excepció; pels homes i dones que integren els seus equips masculins i femenins.

"Jo també ho faig", s'hi va sumar el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes. "Amb passió com Misa, sí. En aquesta xarxa social s’ha defensat la igualtat de gènere i el degut respecte a una dona esportista extraordinària. S’ha fet des del futbol, des del bàsquet i des d’altres esports. I per esportistes individualment. Jo també ho faig: Mateixa passió", va recalcar el ministre.

Des de l’estranger es van expressar l’Eintracht de Frankfurt el Benfica, el River Plate, el Colo Colo, el Gremio... Pau Gasol, Sergio Llull o Pablo Laso van estendre la reivindicació a altres disciplines. També el Comité Olímpic Espanyol, el Consell Superior d’Esports i moltes altres federacions esportives.

"Som les persones les que hem de fer els passos cap a davant i, en aquest cas, han estat els mateixos futbolistes del Reial Madrid els que han portat la iniciativa. Gràcies a l’impacte que tenen, la indústria de l’esport s’ha unit a aquesta campanya o acció per dir una vegada per sempre: 'ja n’hi ha prou'. Crec que és una cosa històrica i, probablement, no ens n'adonarem fins passat un temps", va reflexionar en declaracions a EFE Arkaitz Coca, el fundador d’Unik, l’agència que representa  Misa Rodríguez.

"Fa temps que volem veure un canvi en la societat i que es demostri que la igualtat no és només una etiqueta de la FIFA o d’un propi club. Tots tenim la responsabilitat de fer que no quedi en l’oblit i demos un pas més per posar de relleu el que és una realitat que molts neguen. El creixement del futbol femení a nivell internacional és una realitat. Mateixa passió, mateixos objectius, mateixos valors i, sobretot, mateixos drets," va desitjar.

I és que l’esport pretén trencar barreres per aconseguir avanços. "Mereixen el mateix respecte", va apuntar Iberdrola, companyia que dona suport a 16 federacions esportives i dona nom a 22 lligues de màxima categoria i a unes altres 35 competicions, "perquè és el mateix sacrifici, el mateix esport i la mateixa passió",

La campanya, viral a les xarxes socials, recorda a una iniciativa que va impulsar el 2017 la patronal del futbol espanyol.

LaLiga va reunir el 2017 un futbolista i una futbolista dels nou clubs que llavors tenien equip en LaLiga Santander i a la Lliga Iberdrola. Nou converses sobre futbol, sense distinció de gènere, sota el lema "Parlem del mateix". Perquè la seua passió pel futbol, com va dir Misa Rodríguez, és la mateixa. Aquesta és la conquesta d’un 'tuit’ que ja no existeix i que, no obstant, està liderant el canvi.

tracking