CICLISME BTT

Pedals de Foc amb rècord

L'austríac Philip Handl i la catalana Anna Ramírez es proclamen campions europeus, amb noves millors marques, en el retorn de la prova || Va ser suspesa el 2020 a causa de la pandèmia

L’austríac Philip Handl entra a meta com a vencedor de la prova alçant la bicicleta amb les mans.NORBERT HERRERA

L’austríac Philip Handl, amb un temps de 9 h 41’, i la catalana Anna Ramírez amb 11 h 54’, amb rècord inclòs ambdós, es van adjudicar ahir la victòria, en categoria masculina i femenina, de la XV Pedals de Foc Non Stop, per la qual cosa es van proclamar campions d’Europa de MTB Ultramarathon, ja que per quart any consecutiu (el 2020 no es va disputar per la pandèmia) la prova dilucidava el títol europeu de l’especialitat. Quant a la participació lleidatana va destacar, un cop més, la pontsicana Ramona Gabriel, que defensava el títol del 2019, i que va ser segona. Per la seua part, Armando Vidal va guanyar en la categoria Màster 60.

Va ser una edició post-Covid en la qual van participar poc més de 700 corredors de 13 nacionalitats i que va avançar mitja hora la sortida respecte a anteriors edicions, ja que es va fer de manera esglaonada. Els primers corredors van sortir a les 4.30 de la matinada per afrontar la prova, de 213 km i 6.200 metres de desnivell positiu.

La pontsicana Ramona Gabriel, que defensava títol, va ser segona, i Armando Vidal va vèncer en Màster 60

L’austríac Philip Handl va oferir una autèntica exhibició, ja que va imposar un ritme molt alt des de la sortida. Al principi el van seguir el suís Koony Looser, el català Guillem Muñoz (actual campió de Catalunya d’ultramarató, títol que va aconseguir recentment a la Granadella) i l’andalús Francisco Herrero. Però arribant pràcticament a Vilaller, Handl va marxar sol fins a la meta on va entrar vencedor, seguit del català Llibert Mill (que defensava el títol aconseguit el 2019) i l’alemany Dominik Schwaiger. Muñoz va acabar cinquè.

En dones, la gran protagonista va ser Anna Ramírez (triple vencedora de la Titan Desert, entre altres èxits en el seu brillant palmarès), que es va mantenir destacada durant tota la carrera. La lleidatana Ramona Gabriel va ser la seua perseguidora, sempre amb desavantatges de dos a cinc minuts, i va acabar segona. El podi, íntegrament català, el va completar Marta Torà.

Com a curiositat, destaca que el guanyador de cinc Tours de França, Miguel Indurain, va participar en la categoria de cicloturista marcant un bon temps. El navarrès va dir que li havia agradat molt la cursa, amb sortida i arribada a Vielha, que voreja el Parc Nacional d’Aigüestortes i Sant Maurici i que passa per la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça i els dos Pallars. Quant als tipus de terreny, el 61% són pistes forestals, el 31% són carreteres semiasfaltades i un 8%, camins senyalitzats.