Espanya domina a Boí

La guipuscoana Maite Maiora es proclama campiona del món de Sky Ultra al batre Gemma Arenas || Anguita i Fernández completen el podi masculí que va guanyar l'andorrà Marc Casal

Els corredors van sortir des de l’església de Sant Feliu de Barruera.

Els corredors van sortir des de l’església de Sant Feliu de Barruera.ANNA OLEA

A les 6 del matí, les campanes de l’església Sant Feliu de Barruera marcaven l’inici de la Sky Ultra, la prova reina dels Campionats del Món de Skyrunning de la Vall de Boí en la qual va triomfar la selecció espanyola. Si divendres, en el Quilòmetre Vertical ja va aconseguir dos medalles de plata, ahir va copar quatre dels sis podis.

En un traçat de 68 quilòmetres i gairebé 5.000 metres de desnivell positiu, que va alternar pujades interminables que exigeixen posar-se les mans als genolls, crestes tècniques de vertigen i descensos que porten al límit la fortalesa dels quàdriceps, Maite Maiora va ser la millor en categoria femenina. La guipuscoana va invertir 9 hores, 26 minuts i 56 segons a completar el recorregut, superant en gairebé 20 minuts la seua companya de selecció, Gemma Arenas (9:45:01), de Ciudad Real, mentre que la italiana Giuditta Turini (9:56:43) va completar el podi. El combinat estatal va completar la festa situant la gallega Aroa Sío en quarta posició.

El Buff Mountain Festival baixarà avui el teló amb la prova mundialista dels 42 quilòmetres

Marc Casal va aconseguir ahir la primera medalla d’or per al Principat en un Mundial Ultra

La carrera masculina va ser un ball de posicions, especialment després de l’equador del circuit. Durant la primera meitat el càntabre Borja Fernández i el salmatí Miguel Heras es van situar al capdavant amb l’andorrà Marc Casal a l’esquena. Mentrestant, l’andalús Manu Anguita es reservava en la setena posició. Superat l’equador de la carrera la classificació va fer un gir. Anguita va passar segon per l’estació de Boi Taüll, en persecució de l’andorrà, que finalment va aguantar al capdavant per alçar-se amb el títol mundial amb un crono de 8h10:20, aconseguint la primera medalla d’or per a Andorra en un Mundial Ultra.

Manu Anguita va mantenir la segona posició en una extenuant part final per travessar la meta amb un temps de 08h12:56. Borja Fernández, que va alternar la tercera i quarta posició, va completar el podi amb un temps de 8h26:55, mentre que Miguel Heras va finalitzar setè.

En la modalitat Open, fora dels Skyrunning World Champs, el podi femení el van ocupar Marisa Villagrasa, Margarita Paucar i Sofia Garcia, mentre que en nois va guanyar Víctor de l’Àliga, seguit d’Albert Llonch i Alejandro Villarino.

Ahir també es va disputar la BUFF® Epic Trail 26K, que aquest any puntuava per a la Skyrunner® Spain-Andorra Series i Copa Catalana FEEC. El podi femení el van formar Georgina Gabarró, Anna Guirado i Celia Balcells. En la modalitat masculina, els tres primers a creuar la meta de Barruera van ser Daniel Castillo, Marc Pinsach i David Vidal.

Avui serà el torn de la BUFF® Epic Trail 42k, Memorial Joan Rojas, la modalitat Sky, la clàssica, en la qual hi ha un nombrós grup de favorits per seguir els passos de grans referents de l’Skyrunning com Fabio Meraldi, Bruno Brunod, Kilian Jornet, Laura Orgué, Marc de Gasperi o Caroline Chaverot, entre altres. En l’última jornada del Buff Mountain Festival, en el qual s’inclouen els Mundials, també està prevista la disputa de la popular Epic Trail 12K i la prova de BTT SCOTT Marathon by Continental.