SEGRE

OLIMPISME

Els Jocs Olímpics de Tòquio, en marxa

La cerimònia inaugural que marca l’inici dels Jocs ha començat a l’Estadi Olímpic de la capital nipona sense públic a les grades.

Els anells olímpics.

Comença la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de TòquioEUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tradició, el record de les víctimes per la COVID-19, els drons i la música d’'Imagine' de John Lennon han il·luminat la inauguració dels Jocs de la XXXII olimpíada de Tòquio 2020, que es disputen des d’aquest divendres i fins al 8 d’agost, i celebrada a l’Estadi Olímpic de Tòquio en una cerimònia davant de tan sols 1.000 convidats.

"Avui és un dia d’esperança. És molt diferent del que havíem imaginat, però valorem aquest moment perquè som aquí. Aquest és el poder unificador de l’esport. Podem ser aquí gràcies al poble japonès i als herois anònims que contribueixen a contenir la pandèmia", va manifestar el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach.

Bach va donar la benvinguda a l’Equip de Refugiats a la "família olímpica" i va recordar les seqüeles del coronavirus. "Sempre som més forts junts. Només podem anar més ràpid, apuntar més alt i ser més forts si ens mantenim junts. La pandèmia ens va obligar a estar separats dels nostres éssers estimats. Aquesta separació va fer que el túnel fos més fosc. La flama olímpica fa que aquesta llum brilli més que mai", va apuntar.

La presidenta del Comitè Organitzador de Tòquio 2020, Hashimoto Seiko, va agrair també el "dur treball" perquè se celebrin els Jocs després de què la moviment olímpic afrontés un dels seus desafiaments" "més importants. "Les esperances han estat unides per moltes mans del món sencer. Els atletes sempre heu cregut en vosaltres mateixos, i ara és el moment de mostrar el poder de l’esport. Farem tot el possible perquè els Jocs siguin una font d’orgull per a les generacions venidores", va apuntar.

En un desplegament que va combinar el respecte per la tradició, el color dels focs artificials i el lideratge tecnològic del Japó, l’entrada de la bandera del país amfitrió davant d’un temple va succeir una representació d’atletes que s’entrenaven en una cinta de córrer o una bicicleta indoor simulant els problemes que han tingut els esportistes dels 205 comitès olímpics per preparar els 'Jocs de l’esperança' davant de la pandèmia.

La cantant Misia, amb un vestit amb els colors olímpics, va omplir amb la seua interpretació de l’himne nacional nipó el silenci d’una graderia per a 68.000 espectadors, i ocupat tan sols aquest miler de convidats, encapçalats per l’emperador Naruhito i el president del COI, Thomas Bach.

Els cèrcols olímpics fabricats amb la fusta dels arbres que van germinar amb les llavors sembrades a Tòquio 1964, que simbolitzen el llegat|legat i la sostenibilitat que pregona el moviment olímpic, van ocupar l’'escenari' de l’estadi previ a la desfilada d’una representació dels 11.274 esportistes que disputaran els Jocs.

Com és tradicional Grècia, el 'bressol’ dels Jocs, va ser el primer país en desfilar -seguint l’ordre de l’alfabet nipó- abans que ho fessin l’Equip Olímpic de Refugiats, una animosa delegació argentina i el Comité Olímpico Rus, amb la seua nombrosa representació sense la seua bandera pel 'dopatge d’Estat’.

Espanya ho va fer en el lloc 88, amb els somrients abanderats, per primera vegada de forma conjunta, Mireia Belmonte i Saúl Craviotto, que van liderar amb un uniforme blanc-i-vermell les esperances dels 322 olímpics nacionals.

Un planeta de drons i Alejandro Sanz

Després de la desfilada, el cel de Tòquio el van ocupar 1.824 drons per dibuixar l’emblema dels Jocs, que es va convertir en el planeta Terra per sobrevolar l’estadi mentre sonaven els acords del tema universal 'Imagine' de John Lennon interpretat per diversos artistes, entre altres, l’espanyol Alejandro Sanz.

Poc després de l’himne olímpic, es va revelar l’última incògnita de la cerimònia: la tenista Naomi Osaka va ser la portadora de l’últim relleu i va traslladar el foc de la 'flor de cirerer' de la torxa pres a l’antiga Olímpia fins el peveter de l’estadi, una esfera que encarna vitalitat i esperança.

Aquest foc sagrat va il·luminar els Jocs de Tòquio 2020, els de la pandèmia, del 8 K i el 5G, els més televisius, ajornats un any al calendari per la COVID-19, la plaga que va convertir el planeta en un erm inert i que ara pretenen insuflar-li esperança per sortir de les tenebres.

Comença la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Tòquio

Comença la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de TòquioEFE/ Juan Ignacio Roncoroni

Comença la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Tòquio

Comença la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de TòquioEFE/ Lavandeira Jr

Comença la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Tòquio

Comença la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de TòquioEFE/Enric Fontcuberta

tracking