Bronze per sorpresa

El granadí David Valero acaba tercer a la prova de bicicleta de muntanya i suma la segona medalla espanyola a Tòquio || El ciclista de Baza va anar remuntant posicions després de la caòtica sortida

El granadí David Valero, a la dreta, amb el britànic Tom Pidcock i el suís Mathias Flückiger.EFE / EPA / CHRISTOPHER JUE

La segona medalla espanyola als Jocs de Tòquio va arribar ahir de forma inesperada al circuit de bicicleta de muntanya, on el granadí David Valero va aconseguir el bronze.

El ciclista de Baza, un gegant d’1,90 d’altura i 32 anys, va sumar d’aquesta manera el seu èxit a la plata de la taekwondista Adriana Cerezo. Des de la caòtica sortida i el lloc trenta-cinc a la primera de les set voltes al circuit fins a la medalla. Ningú comptava amb ell com a possible medallista a Tòquio.

Per moments, sobre el dur i tècnic circuit japonès, Valero va arribar a tenir el millor ritme de tots, per això va anar caçant els seus rivals. L’últim, el suís Nino Schurter, una llegenda de la bicicleta de muntanya (or olímpic i vuit vegades campió mundial), al qual va prendre la medalla de bronze per vuit segons.

Al quilòmetre 25, el títol estava assegurat per al britànic Thomas Pidcock, que s’havia escapat al cinquè gir, però va ser llavors quan Valero va arribar a l’altura del reduït grup que s’havia de jugar les altres dos medalles.

Malgrat l’enorme desgast de la remuntada, Valero va tenir forces per deixar enrere Schurter, el francès Victor Koretzky, el neozelandès Anton Cooper i el romanès Vlad Dascalu, evitant l’esprint. Al davant del granadí només hi havia Pidcock i Flückiger.

Espanya se li va quedar petita a Valero, després de conquerir cinc títols estatals en els últims anys.

A Tòquio s’ha consagrat entre els grans, aprofitant la plaça vacant que va deixar la primerenca caiguda del gran favorit, el belga Mathieu Van der Poel, quatre vegades campió mundial de ciclocròs. “Tenia la medalla a pocs segons, vaig pensar en el meu fill i família i vaig començar a pedalar com si no hi hagués un demà.

Vaig enganxar amb el grup de la medalla de bronze i vaig jugar les meues cartes”, va manifestar el ciclista després d’aconseguir el podi..

Muguruza, Badosa i Sorribes passen a vuitens del torneig de tenis femení Garbiñe Muguruza, Paola Badosa, Sara Sorribes, Pablo Carreño i Alejandro Davidovich van assolir ahir els vuitens del torneig de tenis, mentre que Carla Suárez va ser eliminada. Muguruza va ser la primera a avançar a l’imposar-se a la xinesa Qiang Wang (6-3 i 6-0). Badosa es va colar entre les setze millors després d’eliminar (6-3 i 7-6) la polonesa Iga Swiatek i Sorribes va derrotar la francesa Fiona Ferro (6-1 i 6-4). Per la seua part, Carla Suárez va caure contra la txeca Karolína Plísková (6-3, 6-7 i 6-1). Carreño i Davidovich, que s’enfrontarà a Djokovic, van avançar en el quadre masculí.

El balear Hugo González obté el pas a la final dels 100 esquena El nadador balear Hugo González, triple medallista als Europeus de Budapest, lluitarà per primera vegada pels metalls en una cita olímpica, a l’aconseguir ahir la classificació per a la final dels 100 esquena.

Una final en què Hugo González sortirà amb la setena millor marca després de firmar un crono de 53.05 segons en semifinals. D’altra banda, Mireia Belmonte i Jimena Pérez van quedar fora de la final dels 1.500 a l’acabar amb la quinzena i divuitena marca, respectivament.

Katie Ledecky, superada a la final dels 400 lliure per Ariarne Titmus, va batre el rècord olímpic en la sèrie dels 1.500 amb un temps de 15:35.35..

El monopatí s’estrena amb el podi més jove d’uns Jocs La gaditana Andrea Benítez va ser quinzena a l’street dels Jocs, encara que va tenir l’honor de protagonitzar l’històric debut del monopatí, un dels nous esports olímpics.

La japonesa Nishiya Mimijo, de només 13 anys, es va penjar la medalla d’or, i la plata va ser per a la brasilera Rayssa Leal, amb la mateixa edat. El podi més jove de la història dels Jocs el va completar una altra nipona, Funa Nakayama, de 16 anys.

La neerlandesa Roos Zweetsloot, que va encapçalar la classificació de la final durant el primer tram, va tenir diverses caigudes en els seus intents més arriscats i va anar perdent manxa fins a quedar-se fora del podi.