Diploma olímpic per a Nuria Vilarrubla

La palista de la Seu va fer un bon primer tram de descens, però després es va encallar i va acabar la final en vuitè lloc || Mònica Dòria, del Cadí que competeix amb Andorra, va vorejar un lloc de finalista i l'australiana Jessica Fox, primera campiona olímpica de C1

La urgellenca, contenta a l’acabar la final tot i que sabia que la medalla era missió impossible.EFE

Nuria Vilarrubla va aconseguir ahir el diploma olímpic gràcies al vuitè lloc a la final de canoa femenina dels Jocs de Tòquio, modalitat que s’estrenava al programa olímpic a la capital nipona.

La palista de la Seu d’Urgell, de 29 anys i pertanyent al Cadí Canoe Kayak, va accedir a la lluita per les medalles després de ser també vuitena a la semifinal, ronda que no va poder superar la seua companya de club Mònica Dòria, que competeix per Andorra i que es va quedar a les portes a l’acabar onzena. De fet, es va quedar fora de la gran final a l’última baixada, protagonitzada precisament per l’australiana Jessica Fox, la gran favorita, que va acabar complint els pronòstics i convertint-se en la primera campiona olímpica de l’especialitat.

L’oceànica, número u del rànquing mundial i bronze dimarts passat en K-1, es va imposar amb autoritat amb 105.04 segons en una baixada neta, amb més de 3 i 6 segons d’avantatge respecte a les seues companyes al podi, la britànica Mallory Franklin, plata, i l’alemanya Andrea Herzog, la vigent campiona del món, que es va haver de conformar amb el bronze..

Núria Vilarrubla porta associat el seu nom a la història de l’eslàlom estatal.

Va nàixer el 1992 a la Seu d’Urgell, el mateix any que es van celebrar els Jocs de Barcelona’92 i a la seu que va acollir les proves d’eslàlom en la seua incorporació al programa olímpic. Ara el 2021, 29 anys després, en el seu debut en la competició olímpica a l’afegir-se la canoa femenina al programa, Vilarrubla va firmar la vuitena plaça a la final de C1 amb un temps de 127.33 segons, amb 4 de penalització al tocar les portes 12 i 21.

Va accedir a la final a l’acabar vuitena a la semifinal amb un crono de 119.99, amb 2 segons de sanció per un toc a la porta 15, la mateixa que se li havia creuat ja a la primera baixada de la classificatòria de dimecres..

La lleidatana, subcampiona d’Europa el 2019 i bronze mundial el 2015, sabia que necessitava millorar notablement. Va fer un bon primer tram de descens, rebaixant els cronos de les dos primeres finalistes que la van precedir, però a partir d’aleshores es va encallar a l’exigent circuit nipó, va perdre la línia adequada en diverses ocasions i amb això tota opció a lluitar per pujar al podi.

La doble medallista mundial va poder almenys acabar en llocs de diploma olímpic amb aquest vuitè lloc, que suposa un gran resultat en els seus primers Jocs Olímpics, en què l’equip d’eslàlom s’està comportant de nou com un valor segur. És el segon diploma de l’equip que dirigeix el també lleidatà Guillermo Díez-Canedo, després del que va aconseguir Ander Elosegi a la mateixa disciplina, el quart en la carrera esportiva de l’irundarra, que va ser quart a la final, igual que a Pequín 2008 i Londres 2012.

Al Centre de Canoa Eslàlom de Kasai va tornar a pujar al podi Maialen Chourraut, aquesta vegada per penjar-se la plata, la tercera medalla olímpica després de l’or de Rio de Janeiro el 2016 i el bronze a Londres 2012, i per la seua banda el lleonès David Llorente tancarà avui la competició oficial buscant primer un lloc a la final de K1 i, en cas d’aconseguir-lo, lluitar per una medalla.

“El balanç és positiu, però amb un regust una mica agredolç” Núria Vilarrubla va tancar la primera participació olímpica fent una lectura “clarament positiva”, encara que amb “un regust una mica agredolç”, va reconèixer. “He perdut la línia, m’ha costat i he estat lluitant fins al final”, va explicar la lleidatana sobre el descens final. “Em sentia bé des del principi, fluint; després hi ha hagut un moment en què he perdut la línia, m’ha costat tornar a agafar-la i després ja un final molt lluitat. El balanç és positiu”, va reconèixer.

Unes 40 persones van seguir la final al Parc del Segre Una quarantena de persones, entre familiars, amics i palistes i directius del Cadí Canoe Kayak van seguir ahir des del Parc del Segre les evolucions de Núria Vilarrubla i Mònica Dòria, les dos palistes de l’entitat. “Com a club estem molt contents de tenir per fi un diploma olímpic. Estem orgullosos de les seues actuacions”, apuntava ahir el president, Marc Vicente.