SEGRE

OLIMPISME JOCS D?HIVERN

El Govern acorda impulsar Pirineus-Barcelona 2030

Crearà una comissió territorial per elaborar el projecte de la candidatura

El COI ja va revisar el 2018 diverses possibles seus, inclosa Aran.

El COI ja va revisar el 2018 diverses possibles seus, inclosa Aran.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va formalitzar ahir l’acord per impulsar el projecte de candidatura Pirineu-Barcelona per als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern 2030 partint de criteris de “sostenibilitat ambiental, equilibri i cohesió territorial”, aprofitant les infraestructures existents.

Ho van explicar ahir en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja. L’objectiu de la candidatura és maximitzar el retorn econòmic i social “més allà de la celebració” de l’esdeveniment.

A mitjans del mes de juliol passat, el Govern ja va iniciar contactes amb el Comitè Olímpic Espanyol per a la presentació d’aquesta candidatura.

“No han de ser quinze dies i marxar, sinó que necessitem un pla de desenvolupament”, va assenyalar Aragonès, que va prometre “treballar conjuntament” amb els territoris i comarques de Catalunya per dissenyar l’estratègia.

Els del Sobirà, Jussà, Alt Urgell, Alta Ribagorça i Solsonès seran presents a la comissió territorial

Al projecte s’incorporaran mecanismes de participació ciutadana, entre els quals hi ha la previsió de celebrar una consulta per comptar amb el màxim consens possible abans de presentar-la al Comitè Olímpic Internacional (COI).

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va reclamar aquest cap de setmana passat que aquesta consulta es faci també als barcelonins “si es demana a Barcelona que acompanyi aquest projecte posant-hi el nom”, va assenyalar.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, es va referir ahir a les demandes de Colau i va comentar que el projecte està “encara en fase d’estudi” i que hi haurà una comissió i una taula de representació territorial on “cada territori podrà plantejar propostes”, va apuntar. De fet, l’acord pres per la Generalitat ja contempla explícitament una consulta d’aquesta índole.

També crearà una Comissió Interdepartamental, adscrita a la conselleria de Presidència, que elaborarà el projecte de candidatura, vetllarà perquè sigui coherent amb l’estratègia del Govern al Pirineu per als propers anys i fixarà les directrius dels mecanismes de participació ciutadana. Aquesta comissió elaborarà cada any un informe de les actuacions dutes a terme i del grau d’avenç dels treballs preparatoris.

Per assolir el màxim consens, es crearà dins de la comissió una taula de representació territorial, integrada, entre altres, per representants de la Generalitat i per membres dels Consells Comarcals del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Solsonès, Cerdanya, Berguedà i Ripollès, de les diputacions de Lleida, Girona i Barcelona, de l’ajuntament de de la capital catalana, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i del Consell Generau d’Aran. També hi podran participar en les reunions entitats ecologistes o interessades en les sostenibilitat econòmica, social i territorial.

Finalment, l’acord del Govern preveu crear una oficina tècnica, adscrita a la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física, que elaborarà el projecte de candidatura seguint els principis de participació ciutadana, cohesió territorial, perspectiva de gènere i inclusiva i sostenibilitat ambiental.

tracking