SEGRE

OLIMPISME PIRINEUS-BARCELONA 2030

Kilian Jornet no veu idoni el Pirineu per a uns Jocs

S'adhereix al manifest de Stop JJOO 2030 que exigeix “enterrar” el projecte

Kilian Jornet, durant la seua intervenció telemàtica, darrere d’Emma Rojas i Bernat Lavaquiol.

Kilian Jornet, durant la seua intervenció telemàtica, darrere d’Emma Rojas i Bernat Lavaquiol.PLATAFORMA STOP JJOO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’atleta Kilian Jornet, l’alpinista Araceli Segarra, la piragüista olímpica Núria Vilarrubla i altres personalitats vinculades al Pirineu exigeixen la retirada de la candidatura dels Jocs d’Hivern Pirineus-Barcelona 2030. Així ho recull un manifest impulsat per la Plataforma Stop Jocs Olímpics que compta per ara amb una seixantena d’adhesions entre individuals i col·lectius. Entre d’altres el firmen representants del món ramader, excursionista, cultural i alcaldes del territori.

El manifest, presentat ahir a Barcelona, apunta que Pirineus-Barcelona 2030 és un projecte que no respon a les necessitats del Pirineu. A més, assenyalen que apostar per aquesta candidatura en un context d’emergència climàtica és “una greu irresponsabilitat”. L’escrit assenyala que les estacions d’esquí pirinenques ja depenen en bona mesura de la producció artificial de neu i adverteix, per tant, que no seran viables a mitjà termini.Kilian Jornet, que va intervenir en la roda de premsa a través de videoconferència des de Noruega, va assenyalar que les instal·lacions quedarien obsoletes després dels Jocs.

Preguntat per si participaria en els Jocs Olímpics d’Hivern, Jornet va dir que dependrà de si es fan en un lloc que tingui sentit o no. “Té més sentit organitzar uns Jocs a Escandinàvia o al Canadà”, va remarcar.Bernat Lavaquiol, portaveu de la plataforma, es va preguntar quin sentit té seguir endavant amb la candidatura en aquest context. “Si ara centrem totes les inversions en infraestructures de turisme de neu, que tenen una data de caducitat, de què viurem els veïns del Pirineu d’aquí a deu o quinze anys”?, va reflexionar.

Per aquest motiu, proposen “enterrar definitivament” el macroprojecte i canalitzar les inversions per potenciar un canvi de model socioeconòmic al territori que diversifiqui l’economia. En la mateixa línia, Emma Rojas, de Ramaderes de Catalunya, va denunciar que les infraestructures i equipaments construïts per als Jocs quedarien “buits”, ja que al Pirineu viu poca gent, i qui s’enriquiria serien les empreses constructores. Encara que la plataforma defensa que es retiri la candidatura, creuen que si finalment tira endavant s’ha de consultar la població del territori.

Segons Lavaquiol, la consellera Laura Vilagrà s’ha compromès amb la plataforma a fer una consulta a les sis comarques de l’Alt Pirineu i Aran, a banda del Ripollès i el Berguedà. En aquest sentit, va confirmar que Barcelona no hi participaria.

tracking