Triomf d'or del Barça amb 16 baixes

El Barcelona se sobreposa a les setze baixes i venç a Mallorca gràcies a un gol de Luuk de Jong i una extraordinària parada de Ter Stegen en el temps afegit || L'equip ja frega la zona Champions i Xavi va fer debutar dos més del planter, Sanz i Estanis

Araujo i el coreà Kang-in-Lee lluiten per una pilota.

Araujo i el coreà Kang-in-Lee lluiten per una pilota.EFE

El Barcelona va superar les nombroses baixes per contagis i lesions per sumar tres punts molt valuosos davant del Mallorca a Son Moix (0-1), amb un gol de Luuk de Jong a la primera part i una intervenció prodigiosa de Ter Stegen en el temps de descompte, que va salvar el que ja era el gol de l’empat. El Barça es presentava amb setze baixes, moltes de les quals per positius de coronavirus, cosa que va obligar Xavi a alinear a l’onze inicial tres jugadors del filial, Ilias, Nico i Jutglà. I durant el partit van debutar dos del planter més, Álvaro Sanz i Estanis

Abans de marcar el gol de la victòria, Luuk de Jong ja havia estavellat dos pilotes als pals

El 0-1, conquerit amb molt sofriment, atansa els blaugranes a les places que donen accés a la Lliga de Campions –ara són cinquens– i deixa l’equip de Luis García Plaza més a prop de la zona de descens.

El segon triomf en 19 jornades dels blaugranes lluny del Camp Nou –també va vèncer el Vila-real– té el valor afegit per les circumstàncies en les quals es va forjar.Xavi Hernández, que ja s’havia mostrat contrari que el partit es jugués, només va poder disposar d’onze futbolistes del primer equip; va deixar a la banqueta dos dels disponibles, Lenglet i Umtiti, i va dibuixar un onze amb tres reforços del filial, Ilias Akhomach, Ferran Jutglà i Nico González.Entre les baixes per contagis, lesions i altres raons, el tècnic no va comptar amb setze jugadors ahir a Mallorca. Davant d’aquestes circumstàncies Xavi va recompondre l’onze amb Araujo com a improvisat lateral esquerre, Riqui Puig en el centre del camp i Jutglà i Ilias en l’atac acompanyant Luuk de Jong.Precisament, l’holandès, el futur immediat del qual no sembla el Camp Nou, va ser el primer gran artífex de la victòria. Va assumir la responsabilitat de ser el més veterà en l’atac blaugrana i seues van ser les millors ocasions del primer temps.

En el minut 27 va estirar la cama per rematar una pilota que es va estavellar al pal i un minut més tard, d’una excel·lent semixilena, va llançar al travesser. Mereixia el premi del gol, que li va arribar en el minut 43, quan va rematar de cap al fons de la xarxa una pilota penjada per Mingueza per firmar el 0-1 que seria definitiu.El matx va tenir un dominador clar des del principi. Els blaugranes van minimitzar el rival, el van tancar al seu camp i no el van deixar maniobrar.

En els primers vint minuts no hi va haver cap acostament dels locals a la porteria de Ter Stegen; tampoc el Barça no va crear gaire perill, a excepció d’un tret d’Ilias (9’), que Reina va desviar a córner. Després ja va ser el torn de Luuk de Jong. El 0-1 va castigar un Mallorca que només va crear cert perill a través de dos llançaments de falta executats pel sud-coreà Kang-in Lee, el més incisiu dels locals juntament amb Costa.Els blaugranes, amb el marcador a favor i poques rotacions a la banqueta, van ser més conservadors a la segona part.

Va frenar l’ímpetu amb el qual va afrontar el xoc i va permetre la reacció mallorquinista, que ja en el 55 va demanar penal per una caiguda d’Antonio Sánchez a l’àrea. L’àrbitre ho va veure tan clar que ni tan sols va consultar el VAR. Va ser més atrevit el Mallorca, disposat a aprofitar qualsevol error, com el que va cometre Jutglà al perdre una pilota que va originar l’esmentada acció a l’àrea del Barça.Lenglet va substituir Mingueza, amb problemes musculars, amb la qual cosa Araujo va passar al lateral dret.

També va entrar el debutant Estanis per Ilias i abans ja ho havia fet Álvaro Sanz per un Nico incombustible que està aconseguint un espai a l’onze titular. L’equip de García Plaza va cremar totes les seues naus a la recerca de l’empat. El va tenir en diverses ocasions, la més clara en el temps de descompte.Va arribar llavors el torn del porter alemany.

Un salvador Ter Stegen va aturar una rematada a boca de canó de Jaume Costa per impedir el que hauria estat l’empat local. El porter alemany va ser l’heroi del seu equip amb aquesta intervenció prodigiosa i així ho van reconèixer els seus companys, que el van abraçar tot just refusar amb el braç i al finalitzar el partit, celebrant un triomf molt treballat, aconseguit enmig de tota classe d’adversitats i que el deixa a un punt de la Lliga de Campions. Dos mesos després de la destitució de Ronald Koeman, els brots verds a l’equip blaugrana continuen apareixent, amb major o menor lluïment, i el futur es veu més optimista.

Xavi Hernández va donar molt mèrit i una gran importància a la victòria davant del Mallorca per atansar-se al “primer objectiu”, que és el d’estar entre els quatre primers, després d’un “esforç titànic” per aconseguir un triomf que “significa molt”. “Molt content per tots i especialment per Luuk i per Ter Stegen. Com hem competit l’equip m’emociona.

Ter Stegen estava amb menys confiança de la que li és habitual i ens ha salvat al final. De Jong és qui fa el gol i esclar que és útil, i un professional que treballa. Veurem el futur, ara són tot hipòtesis”, va dir.

El tècnic va destacar en especial el davanter, pel gol, i el porter, per la seua parada excepcional en el minut 92, en la victòria d’un Barça que arribava a Palma amb moltes baixes. “L’equip ha fet un esforç titànic. Els rivals nostres havien perdut punts i era una oportunitat important, estem a un punt de la zona de Lliga de Campions.

Aquesta victòria significa molt, que l’equip està unit, és una família, reforça molt la nostra idea. Cal continuar creient, intentar jugar com la primera part”, va apuntar l’entrenador blaugrana. “Som el segon equip que guanya aquí, no era fàcil.

Ara hem de recuperar gent, però tal com veníem no pintava bé i marxem amb tres punts molt importants. El primer objectiu és ser a la zona Champions, així que estem en el bon camí.” Eric Garcia va dir: “Sabíem que tocaria patir i així ha estat, però això demostra que l’equip és molt fort mentalment i sap patir. L’equip ha donat la cara de manera espectacular”.

El Girona continua llançat al vèncer ahir a Osca

El Girona ha començat l’any amb la mateixa dinàmica amb la qual va acabar el 2021 i ahir ho va demostrar sumant una victòria al camp de l’Osca (0-1), que l’atansa una mica més a la zona alta de la classificació.

El líder de Segona, l’Almeria, va perdre 0-1 amb el Cartagena, mentre que el Saragossa va tornar a defraudar al caure per 2-0 al camp del Mirandés, un altre equip que lluita per no descendir. En el derbi canari, el Tenerife va perdre 0-1 davant del Las Palmas.