ELS DETALLS

Primer revés

L'AEM cau justament, encara que per la mínima, en el partit ajornat en el seu dia a Lezama, i per primera vegada perd davant d'un equip de la zona mitjana-baixa || 2-0 al primer temps, Taberner retalla distàncies, i també Pixu després del tercer gol local

Barbi pugna per una pilota amb Pineda a la banda.

Barbi pugna per una pilota amb Pineda a la banda.JORDI ECHEVARRIA

L’AEM va encaixar a Lezama el primer revés de la temporada davant del filial de l’Athletic (3-2) en el partit que va ser ajornat en el seu dia per casos de Covid-19. Fins ara, sempre que l’AEM havia caigut ho havia fet davant de rivals directes a la taula –Osasuna i Barça B– o de més amunt –Deportivo i el líder Levante Las Planas–, però ahir ho va fer per primera vegada davant d’un conjunt de sota. També l’AEM s’ha guanyat el dret a poder anomenar revés una derrota davant d’un dels millors planters de l’estat i en un dels camps més difícils de la Lliga, on només havia guanyat un equip, l’Espanyol, i només uns altres dos havien rascat un empat, el Levante Las Planas i el Logronyo. La derrota va ser justa. Sota l’arc històric de San Mamés, que ara descansa a la coberta compartida dels camps 8 i 1 de Lezama, i davant del vent a favor i la pluja, l’Athletic B va dominar. I, especialment, ho va fer a la primera part davant d’un AEM que va tardar molts minuts a veure porteria.

Només la trobava el filial bilbaí, que ja va posar a prova Mireya abans del minut 5 amb un tret de Pinedo i una rematada de cap de Naia. Aquests primers avisos van esperonar l’AEM, que va aconseguir sortir de la seua meitat de camp mantenint-se ordenat darrere, però que no va poder connectar amb Taberner i Pixu. Les locals, tanmateix, van continuar posant a prova Mireya, i Urzainqui va disposar d’una doble rematada que va sortir fora per centímetres. Semblava que el gol local seria qüestió de temps i així va ser. L’1-0 va arribar en el minut 27, i va ser un golàs. Pinedo va recollir una pilota a l’esquerra i, quan semblava que anava a centrar, va enviar un mil·limetrat tret amb la dreta que va entrar per l’escaire del pal llarg de Mireya, que poc va poder fer per evitar el gol.

Amb l’1-0, l’AEM va tenir una aproximació tímida als condominis d’Eunate, que va acabar en un xut desviat d’Andrea. També ho va intentar Cris amb una centrada lateral que a punt va estar de rematar Taberner davant de la sortida d’Eunate, però el cert és que les lleidatanes van seguir sense poder frenar un Athletic B crescut i que abans del descans tornaria a colpejar. A només dos minuts de la pausa, una centrada lateral la desviava Nerea davant de Mireya per marcar el 2-0.

Després de la represa, l’AEM va invocar la remuntada del Recasens davant de l’Espanyol en la primera volta i Taberner va escurçar distàncies al caçar la pilota a l’àrea i disparar amb potència davant d’Eunate, que va desviar la pilota però no va poder impedir que es colés a la xarxa (2-1). El gol, en el 53, va posar pressió a l’Athletic B que, encara que va continuar controlant la pilota i marcant el ritme, va tenir més problemes per arribar a l’àrea lleidatana, ben defensada. De fet, va ser l’AEM el següent a buscar porteria, amb un tret de Lisa en el minut 67.

Però va ser precisament en una entrepussada defensiva de la central alemanya amb què l’Athletic B va posar terra pel mig. Després de recuperar una pilota darrere, no va estar encertada en l’entrega i ho va aprofitar Urzainqui per batre Mireya per tercera vegada (3-1). Faltaven deu minuts i, malgrat que la diferència semblava insalvable, l’AEM va tirar d’identitat per seguir lluitant, i va tornar a trobar el premi del gol. Ho va aconseguir Pixu, en un tret des de la frontal que va tocar al pal i va entrar. La capitana aconseguia així el seu gol 150 en categoria estatal (122 a Nacional, 27 a Segona i 1 a la Copa de la Reina), però va ser deslluït perquè arribava massa tard, ja gairebé en l’afegit, perquè l’AEM estigués a temps de rescatar punts. Les lleidatanes, malgrat la victòria moral del segon temps, van acabar morint a la vora.

Però el cert és que queden moltes platges. La primera entrepussada de la temporada ha tardat més de sis mesos a arribar. Ho fa a meitat de març i en plena pluja de punxades dels equips de dalt. I, gràcies als mèrits impensables acumulats fins a la data, no penalitza un AEM que continua compartint la cinquena posició amb l’Osasuna. Després del partit, l’entrenador de l’AEM, Òscar Cobacho, va reconèixer que, encara que eren conscients de la dificultat de puntuar a Lezama, l’equip va quedar tocat: “Estem tocades sobretot per les sensacions sobre el camp, sabíem que era un camp difícil, però igualment ens ha dolgut”, va assegurar. “Portàvem molt de temps sense concedir al darrer però ara està sent com aquell tram de la temporada en el qual encaixàvem tant a pilota aturada”, va comentar, sobre els gols que van acabar sentenciant el seu equip a Lezama.

Malgrat això, va voler relativitzar el seu impacte de la derrota en la trajectòria pràcticament immaculada del seu equip: “Estem parlant d’una derrota, hem estat molt temps sense perdre”, va assenyalar Cobacho, que va aclarir que no serveix com a excusa sinó com a argument per tornar al camí del triomf: “Encara que en calent costi de veure, ens aixecarem”, va dir, i va afegir que “seguim empatades a punts amb el top cinc, queda molt i hem d’anar partit a partit sense accelerar-nos”. “El temps ens posarà on ens mereixem”, va concloure.

Per la seua part, Pixu va assegurar també que “les sensacions de l’equip han estat dolentes des del principi”. “No ens hem sentit còmodes i l’Athletic B ha fet un gran partit”, va afegir la capitana, que va lamentar que el seu gol 150 en categoria estatal no servís per sumar algun punt per al seu equip.Una altra de les capitanes, Nadia Dopico, va comentar que “l’equip està una mica desmoralitzat, però hem de pensar ja en el partit de diumenge a Oviedo i aixecar-nos”, va dir, i va assegurar que “anirem a totes”. Va afegir que “una entrepussada la pot tenir qualsevol”.