ELS DETALLS

Taules 'pactades' entre el Barça i el Getafe

El Barça s'assegura el subcampionat i jugar la Supercopa gràcies un soporífer empat que també dona la salvació al Getafe || Memphis se'n va lesionat

Getafe i Barça van firmar ahir un empat al Coliseum Alfonso Pérez que els servia a tots dos. Als madrilenys per assegurar-se la permanència una temporada més a Primera divisió i als blaugranes per alçar-se de forma matemàtica amb el subcampionat i assegurar-se el bitllet per jugar l’any que ve la Supercopa d’Espanya. Va ser un empat en un partit insípid sense gairebé ocasions, sobretot a la segona, on hi va haver un pacte de no-agressió.

Xavi Hernández va haver d’improvisar una defensa a causa de les baixes per lesió i sanció de Piqué, Jordi Alba, Eric García i Araujo, que va caure a última hora de la llista per precaució. Va haver de formar una defensa de circumstàncies amb Dani Alves al lateral dret, Mingueza i Lenglet al centre i el del planter Balde al lateral esquerre. A més, amb Frenkie de Jong fora per sanció, el seu substituït va ser Riqui Puig, que va jugar al centre del camp acompanyat de Sergio Busquets.

El del planter es va encomanar del ritme anodí del seu equip i, a la primera part, va passar desapercebut malgrat que el Barcelona va provar de ser protagonista amb la possessió davant del ritme intermitent que va mostrar el Getafe en el seu joc. La primera part no va tenir grans maldecaps per als dos equips, malgrat que el que més ho va intentar va ser el Getafe, que va comptabilitzar tres tímids llançaments a porta, dos del turc Enes Ünal i un altre de Carles Aleñá, tots desbaratats sense problemes per Ter Stegen. La millor ocasió del Barça va arribar als 42 minuts amb una centrada de Gavi que va repel·lir la defensa i que Ferran Torres va rematar alt en la segona jugada.

La segona part va seguir pels mateixos camins sense que cap dels dos equips volgués arriscar, semblant conformar-se amb el resultat. A la recerca d’aire fresc per al seu equip Xavi va donar entrada a Ansu Fati, que va tornar a tenir trenta minuts per continuar agafant ritme després d’una llarga lesió. El del planter va aportar imaginació a l’atac del seu equip i seua va ser la millor ocasió de la segona part, quan es va plantar dins de l’àrea per llançar un tret que va refusar Djené i el rebuig del qual el va enviar alt Balde.

Amb l’objectiu encarat, el Getafe es va dedicar a deixar passar el temps movent la pilota d’un costat a l’altre, una cosa que no li va importar al Barcelona, que aleshores ja feia sensació d’estar més pendent que corregués el rellotge que de mirar a la porteria de David Soria. El duel va acabar amb un rondo gegant al centre del camp i, per posar més incertesa, la pilota la movien els jugadors del Getafe. El Barça intentava pressionar, però sense ganes.

Com les que no van posar ni uns ni altres per anar a la recerca del gol. Això sí, en el global el Barça va tenir el 72 per cent de la possessió. La pitjor notícia va ser la possible lesió de Memphis Depay, que va demanar el canvi al notar una molèstia muscular i que podria perdre’s una última jornada ja intranscendent.

El Sevilla s’assegura la Champions i la Reial i el Betis, la Lliga Europa

El Sevilla va treure bitllet per a la pròxima Champions League gràcies al seu empat davant de l’Atlètic de Madrid al Wanda Metropolitano (1-1), un resultat que va tancar la porta al seu etern rival local, el Betis, de licitar per la màxima categoria, que després de vèncer el Granada (2-0) s’haurà de conformar amb la Lliga Europa. En la lluita per jugar la segona competició continental, la Reial Societat va sortir victoriós de La Ceràmica i repetirà presència. Encara que el Vila-real es va avançar abans del descans amb un gol del gal Francis Coquelin (m.43), les facilitats al darrere dels d’Unai Emery les van aprofitar Isak i Zubimendi, de forma que ara l’equip castellonenc queda abocat a pugnar per la Lliga Conferència en una última jornada a la qual arriba amb tan sols un punt més que l’Athletic, que manté les seues opcions amb el seu triomf davant de l’Osasuna (2-0), amb dianes de Berenguer i Villalibre.

L’Alabès baixa i Granada, Mallorca i Cadis es jugaran l’última plaça

La penúltima jornada va acabar certificant el descens de l’Alabès, arran de la derrota per 3-1 al camp d’un Llevant, que havia baixat la setmana anterior. Els vitorians es van avançar al final de la primera meitat, però a la segona es van enfonsar arran d’una jugada clau.

Després de l’empat de Duarte, Lejeune va enviar a la creu el que hauria estat l’1-2 per a l’Alabès, que tres minuts després va encaixar el segon gol. L’agonia per la salvació encara perseguirà en l’última jornada Granada (37), Mallorca (36) i Cadis (36), amb els grocs en zona roja. El quadre balear va aconseguir una victòria agònica davant del Rayo (2-1) gràcies a un gol en l’afegit d’Abdón Prats, l’heroi de l’ascens.

El Granada, per la seua part, va caure davant del Betis (2-0) però continua depenent de si mateix, mentre que el Cadis va desaprofitar un penal amb Negredo que li hauria donat el triomf contra el Madrid i mitja salvació.

“Hem salvat la temporada”

Xavi Hernández va reconèixer després d’assegurar el subcampionat que havien salvat una temporada que pintava molt malament. “Hem complert els objectius de mínims que ens vam plantejar quan vam arribar al novembre.

Tenia il·lusió per aconseguir algun títol, però sobretot hem entrat a la Lliga de Campions, que era el prioritari”, va assenyalar. “A la Lliga estàvem en una situació difícil, hem remuntat molts equips a la taula, però no hem competit amb el Reial Madrid per aquesta diferència de punts que teníem. A més, no hem sabut competir a Europa ni a la Supercopa ni a la Copa del Rei.

Cal ser realistes, hem salvat una temporada que podria haver estat pitjor”, va confessar.

Un subcampionat amb un botí de 18 milions

El subcampionat suposarà un bon botí per al Barça. Disputarà la Supercopa d’Espanya amb uns beneficis de vuit milions d’euros, que poden arribar a dotze en cas de guanyar-la.

A més, n’ingressarà 7 més per haver quedat segon dels drets de TV i tres més de la UEFA pel market pool de la Champions 2022-23, que disputar-la ja suposa un fix de 46 milions. Els aparellaments de la Supercopa seran: Betis-Barcelona i Reial Madrid-València.

“Tant de bo Leo torni algun dia al Barcelona”

Jorge Messi, pare de Leo Messi, va arribar ahir a Barcelona i a la mateixa terminal de vols privats de l’aeroport del Prat va ser abordat pels periodistes. Preguntat per si li agradaria que el seu fill Leo tornés al Barça a jugar, la seua resposta va ser clara: “Tant de bo. Algun dia...”

Memphis Depay va haver de retirar-se del partit lesionat a mitjans de la segona meitat.EUROPA PRESS