SEGRE

OLIMPISME JOCS D?HIVERN 2030

El COE 'trenca' amb Aragó i farà una proposta de JJOO primant Catalunya

El COE s'afarta de l'enroc d'Aragó, després d'una nova reunió sense acord, i plantejarà la seua pròpia proposta per als Jocs del 2030 || La Generalitat reitera el seu desig de fer-los fins i tot en solitari

L’estació aranesa de Baqueira Beret està proposada per acollir proves de snowboard i freestyle.

L’estació aranesa de Baqueira Beret està proposada per acollir proves de snowboard i freestyle.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Olímpic Espanyol (COE) va informar ahir que l’onzena reunió –i la tercera amb un marcat caràcter polític després de les anteriors que havien estat de tipus tècnic– entre representants del Govern central, la Generalitat, el Govern d’Aragó i l’organisme esportiu va acabar “sense acord” de cara a presentar una candidatura per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. El COE dona per trencades les negociacions i considera que, amb el fracàs d’aquesta reunió, acaba una etapa liderada pels dos governs autonòmics i en comença una altra de basada en el lideratge de l’organisme olímpic espanyol. Segons La Vanguardia, el president del COE, Alejandro Blanco, enutjat amb “l’immobilisme” de Javier Lambán, va acabar la reunió donant per trencat el diàleg amb Aragó i assegurant que faria la seua pròpia proposta, amb més pes per a Catalunya.

I serà un “o caixa o faixa”, diu el rotatiu. “Ha tingut lloc l’onzena reunió entre representants del Govern d’Espanya, de la Generalitat de Catalunya i del Govern d’Aragó, amb el Comitè Olímpic Espanyol, en relació amb la presentació davant del COI d’una candidatura per a la celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu, a Aragó i a Catalunya. L’esmentada reunió ha finalitzat sense acord per poder presentar un projecte conjunt”, va assenyalar el comunicat emès pel COE.Davant d’aquesta situació, el president de l’organisme, Alejandro Blanco, i “amb el suport del Govern d’Espanya”, va manifestar la seua decisió de “continuar el seu treball per poder presentar un projecte tècnicament immillorable, sostenible en el pla social, econòmic i mediambiental”.

“Que contribueixi a la regeneració del territori seu, i que, alhora, respongui als requeriments i normes del Comitè Olímpic Internacional”, va afegir. Per a la qual cosa el COE continuarà “avaluant les millors opcions”, amb l’objectiu de “poder materialitzar la presentació de l’esmentada candidatura”. Segons El Periódico, en la reunió feta ahir de forma telemàtica, s’havia de debatre l’últim format, que movia a Aragó dos proves, el freestyle a Cerler i l’esquí de fons a Formigal, però treia de Saragossa el patinatge artístic, la qual cosa suposava 55 proves a Aragó i 41 a Catalunya.

El conseller aragonès Felipe Faci va donar un no per resposta. Faci va lamentar que el COE hagi donat “de forma unilateral per liquidades” les reunions per a una candidatura conjunta.Des de la Generalitat es va destacar que han “respectat tots els acords” i que després que Aragó es despengés del pacte tècnic s’havien mostrat “disposats a modificar aquest acord”. En aquest sentit, segons El Periódico, la part catalana va reiterar el seu desig que “el COE explori totes les opcions”, inclosa la d’uns Jocs de Catalunya en solitari.Per la seua part, el president d’Aragó, Javier Lambán, en la seua línia de confrontació, va advertir que no hi pot haver una candidatura en la qual es devaluï el Pirineu aragonès.

“No serà exitosa una candidatura de país que devaluï i hipotequi el futur de les estacions d’esquí aragoneses en benefici del nostre principal competidor comercial, turístic i econòmic que és el Pirineu català”, va concloure.

Blanco demanarà més temps al COI per a la candidatura

El president del COE, Alejandro Blanco, que oferirà demà dimecres una roda de premsa, ha valorat sempre la predisposició de Catalunya per modificar algun punt de l’acord inicial i ha recordat en repetides ocasions que va ser Catalunya qui va llançar la proposta de presentar una candidatura, així com que Aragó havia fracassat en els seus diversos intents amb Jaca. De fet, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, també present ahir en la trobada telemàtica, va afirmar fa uns dies que la Generalitat estava disposada a algun canvi sempre que es fes sobre l’acord firmat el 22 de març a quatre bandes, i del qual després Lambán es va despenjar. Aragó va arribar a esgrimir idees com les de repartir de nou les disciplines alpines segons si eren masculines i femenines entre les dos comunitats autònomes, una cosa que no està contemplada pel COI.Per la seua part, Thomas Bach, president del COI, visitarà Barcelona l’1 de juny vinent, data en la qual Blanco li confirmarà que presentarà candidatura i li demanarà una mica més de temps per deixar-la tancada.D’altra banda, representants de la Plataforma Stop JJOO van participar en un congrés internacional sobre Jocs Olímpics a la Universitat de París, organitzat per la plataforma francesa Saccage 2024 que lluita contra els Jocs del 2024. El congrés va comptar amb la participació de moviments socials de tot el món.

tracking