SEGRE

Lambán, sobre els Jocs d'Hivern: "O igualtat o res"

El president aragonès continua confiant que Sánchez "posi ordre" en la candidatura olímpica

El president del Govern d'Aragó, Javier Lambán.

El president del Govern d'Aragó, Javier Lambán.Cortes de Aragón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, continua confiant que el president de l’Executiu central, Pedro Sánchez, "posi ordre" en la candidatura olímpica d’hivern del 2030 i ha advertit: "O igualtat o res". La directora del Centre Territorial de RTVE a l’Aragó, Beatriz Barrabés, ha entrevistat Lambán aquest dimarts al programa 'Fuera de plató', en un esdeveniment celebrat al Restaurant Aura de Saragossa.

Lambán ha dit que ha conegut al president del Comitè Olímpic Espanyol (COE) "en diferents facetes", manifestant la seua coincidència en la necessitat que "la fortalesa de la candidatura no residís en la part tècnica, sinó en el relat", de manera que "l’única força seria un acord entre Aragó i Catalunya, tant com dir de Catalunya amb la resta d’Espanya." S’ha preguntat "fins quin punt està Catalunya disposada a col·laborar amb la resta d’Espanya", lamentant que "fins ara no ha estat molt disposada" i ha confiat a assolir "algun tipus d’acord en pròximes dates". Ha insistit que Aragó té estacions d’esquí "equiparables o millors" i que la Comunitat Autònoma ha proposat de dividir totes les proves per lots, cada un amb dos parts, i "en nom de demostrar voluntat de diàleg" que Catalunya elegís primer.

"És obvi que per a Catalunya hem estat sempre comparsa", ha continuat Javier Lambán, qui ha exposat que "Aragó és una Comunitat que, durant segles, va acceptar resignadament que els seus homes, dones i recursos materials servissin per alimentar el desenvolupament econòmic aliè", però "això s’ha acabat" i ara "Aragó està disposat a escriure les seues pròpies pàgines de la Història" destacant la rellevància dels empresaris aragonesos, el volum d’electricitat que es produeix. Ha afirmat que la neu "és un magnífic recurs" i que no ha de servir per "alimentar les possibilitats comercials dels nostres competidors", de manera que "la neu aragonesa no serà subalterna a l’interès comercial de la catalana".

El president d’Aragó ha lamentat que "el COE ha intentat arrossegar a la posició de Catalunya sense un mínim esforç per a l’acord" i ha recordat que ha enviat una carta a Pedro Sánchez per demanar-li que intervingui. Ha deixat clar que "el Govern d’Espanya no es pot imposar a la Generalitat, però tampoc al Govern d’Aragó" perquè "per a això existeix l’autogovern i per a això hi ha una Comunitat, Aragó, que durant molt temps va poder sentir-se comparsa dels altres, però en aquests moments no aquesta disposada a ser comparsa de ningú ni disposada que el Govern d’Espanya ni ningú menyspreï recursos i capacitats". Lambán ha dit que no ha parlat amb Sánchez, encara que sí amb representants del Govern d’Espanya i que té "l’obligació" de pensar que aquesta situació no té relació amb el suport dels independentistes a Sánchez.

El cap de l’Executiu aragonès ha deixat clar que "les estacions d’esquí, els ajuntaments i la gent del Pirineu volen que hi hagi Jocs, però respecten per damunt de tot el Govern d’Aragó" pel que "si el COE vol que Aragó sigui en uns Jocs haurà de parlar amb el Govern d’Aragó", indicant que fa dies que l’Executiu no rep notícies del Comitè i "haurà d’acceptar un tracte equilibrat" entre Aragó i Catalunya. "Fem proposades assenyades", ha continuat Javier Lambán, per a qui "malament han d’anar les coses en un país perquè defensar la igualtat sigui tan difícil, calgui esforçar-se tant i resulti tan fàcil defensar privilegis".

Lambán ha agraït el suport dels grups parlamentaris de l’oposició al projecte olímpic, ha titllat de "respectable" la "posició ideològica" de rebuig expressada per IU i ha comentat que Podemos i CHA, socis del quadripartit, tenen "una posició diferent" a la del PSOE en relació amb l’explotació de la neu però alhora consideren "vexatori i inacceptable" el tracte que està rebent Aragó en aquest assumpte.

El president ha continuat indicant que "l’aprofitament de la neu com la joia de la corona estava marcat independentment que hi hagués Jocs o no" i  que "ningú al Pirineu no pensava fa any i mig que necessitéssim els Jocs inexcusablement", recordant que Aragó ha invertit en el Pirineu 44 milions d’euros i que el govern regional ha decidit destinar tots els fons europeus per al turisme al sector de la neu, per unir estacions, fer-les més competitives i "tractar de competir amb els mateixos Alps", que "serà un canvi dràstic al Pirineu". "No podem conformar-nos amb les engrunes", ha manifestat Lambán, que ha subratllat que "perdríem posicions competitives", de manera que "és millor que no hi hagi Jocs que siguin desequilibrats".

tracking