SEGRE

El Govern català es manté ferm i proposarà al COE una candidatura en solitari

Una reunió del Consell Executiu.

Una reunió del Consell Executiu.Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat de Catalunya es manté ferma i proposarà el Comitè Olímpic Espanyol (COE) una candidatura en solitari als Jocs Olímpics d’Hivern, després del fracàs del projecte amb Aragó del qual el Govern culpa directament l’"anticatalanisme" del president d’aquesta comunitat, Javier Lambán. Després de sis mesos de negociacions tot apunta que el projecte serà aparcat, encara que sense tancar les vies de diàleg obertes amb el Comitè Olímpic Internacional (COI), pensant en futures edicions. En roda de premsa després de la reunió setmanal del govern català, la portaveu de la Generalitat, Patrícia Plaja, ha lamentat que "ha guanyat l’anticatalanisme" i que "el veritable escull per a la candidatura lliga ha estat el president d’Aragó".

Plaja ha defensat que Catalunya ha treballat "des del primer moment" per presentar un projecte que fos "potencialment guanyador", però ha acusat a Lambán de "no haver volgut fer equip amb Catalunya" i a la Moncloa d’"haver-li permès tots els seus estirabots i haver acabat doblegant-se davant de les seues exigències". "Lambán ha acabat sortint-se amb la seua i fent impossible que aquesta candidatura conjunta tiri cap endavant", ha dit la portaveu. "Ha aconseguit que una candidatura que era bona no hagi tirat endavant i que Aragó pogués formar part ara sí d’una candidatura guanyadora, després de molts intents fallits" de Jaca.

En qualsevol cas, Plaja ha subratllat que "Catalunya està preparada" i disposa d’un projecte de candidatura en solitari, que "es presentarà al COE i serà aquest qui haurà de pronunciar-se sobre això i decidir quin recorregut té". "Catalunya està preparada per a una candidatura en solitari. El treball està fet i està previst que en propers dies es faci entrega del projecte. Farem trasllat del mateix al COE perquè valori amb criteris objectius, esportius i olímpics," ha insistit. La Generalitat segueix convençuda que es pot presentar candidatura per al 2030 ("El 2034 està lluny", ha afirmat), si bé deixa marge perquè el Comitè Espanyol prengui una decisió sobre això; d’altra banda, ha confirmat que la consulta ciutadana al Pirineu queda "aparcada" de moment.

Plaja també ha lamentat l’actitud del Govern espanyol respecte a Lambán. "Ningú de l'Estat, començant pel ministre Miquel Iceta i acabant pel president Pedro Sánchez han pogut fer entrar en raó Lambán. Iceta no ha ajudat que es pogués culminar o concretar aquesta candidatura. Ha tingut més pes Lambán que ells mateixos", ha criticat. I sobre la proposta de candidatura catalana en solitari, la portaveu ha assenyalat que seria "sorprenent" que tant el COE com la Moncloa "renunciessin a tirar endavant" aquest projecte, tenint en compte el "potencial" de Catalunya. "Entenem que mai no serà un llast o un fre el fet que sigui Catalunya qui la presenti...", ha suggerit de forma irònica.

tracking