SEGRE

El president del COE acusa Lambán de mentir i no respectar l'acord tècnic

Les gravacions d'àudio de les reunions tècniques desmenteixen el president Aragonès || Blanco és partidari que la consulta dels Jocs d'hivern es faci igualment

El president del COE, Alejandro Blanco, dimarts a la sala de premsa de l'organisme olímpic.

El president del COE, Alejandro Blanco, dimarts a la sala de premsa de l'organisme olímpic.Andrea Zamorano / ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha acusat aquest dimecres el president d’Aragó, Javier Lambán, de mentir i "no respectar" l’acord tècnic al qual s’havia arribat per presentar la candidatura del Pirineu als Jocs Olímpics d’hivern del 2030. En declaracions a diferents mitjans de comunicació, el màxim representant de l’olimpisme espanyol ha demanat que s’expliqui "la veritat" del succeït després que la comissió tècnica, de la qual formaven part Catalunya i Aragó, acordés el repartiment de les seus.

"El problema ha estat que el president d’Aragó trenca l’acord tècnic, no el respecta i, a partir d’allà, porta el plantejament de la candidatura al terreny polític. I si alguna cosa té el moviment olímpic en l’ADN és que la política de curt recorregut no té cabuda", ha lamentat Blanco en declaracions a l’emissora RAC1. Blanco es refereix a l’acord tècnic que es va assolir entre ambdues comunitats el passat 28 de març que, un dia després del seu anunci, el president aragonès va rebutjar.

"Després de set reunions, en les quals es treu un projecte, entra la política; i partim de la mentida des del primer minut dient que els tècnics han estat manipulats, que no els hem deixat parlar, que no han dit això. Com que no han dit això? Clar que ho han dit, el repartiment és el que és perquè tots els tècnics li van donar suport", ha asseverat Blanco. I, en aquest sentit, ha afegit en declaracions a 'Catalunya Ràdio': "No demano unanimitat, però la veritat sí que la demano". Blanco ha qualificat d’"espectacular" el paper de la Generalitat de Catalunya en "l’última part del camí", així com l’actitud del Govern d’Espanya.

Així mateix, ha admès que si alguna de les parts ha cedit en la negociació per presentar una candidatura aquesta va ser Catalunya, mentre que, segons la seua opinió, Aragó "no ha entès" que "aquest no era un projecte" basat en que cada territori havia de tenir un 50% de les proves. "Catalunya tenia 42 proves, mentre que Aragó 54", ha recordat Blanco, qui ha afegit que en el procés de negociació "no podem dir tothom és bo i tothom és dolent".

En qualsevol cas, Blanco ha subratllat que es continuarà dialogant amb el Comitè Olímpic Internacional (COI) perquè en un futur el Pirineu pugui organitzar uns Jocs Olímpics d’hivern. "Hem anul·lat el nostre primer projecte, però no hem anul·lat la idea", ha reflexionat Blanco, que ha subratllat que el COE donarà tant suport a Catalunya com Aragó en el cas que presentin una candidatura amb vista als Jocs del 2034.

gravacions d'àudio de les reunions tècniques

Les declaracions de Blanco s'afegeixen aquest dimecres a la publicació per part d''El Periódico' de les gravacions d'àudio de les reunions tècniques sobre els Jocs d'hivern, que desmenteixen el president de l'Aragó, Javier Lambán. I és que el president aragonès sempre ha dit que els tècnics de la seva comunitat no van avalar el repartiment de les proves olímpiques, però als àudios es pot escoltar que el veien "més que acceptable". Uns àudios que van en la línia dels que va publicar fa uns dies 'El Mundo'. El mateix president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha acusat Lambán de mentir i ha defensat que els tècnics de l'Aragó no només veien bé l'acord tècnic sinó que, en bona part, és proposta seva.

Partidari que la consulta dels Jocs d'hivern es faci igualment

El president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, ha admès que el COE no és partidari de consultes però ha defensat que "després del que ha passat" és "important escoltar l'opinió del territori". En entrevistes a 'Rac 1 i El Matí de Catalunya Ràdio' s'ha mostrat partidari de mantenir la consulta que el Govern ha aparcat després que s'hagi descartat definitivament la candidatura conjunta per al 2030. Blanco ha defensat que els Pirineus "han de tenir obligatòriament" Jocs d'hivern més endavant. "No hem anul·lat la idea. Aquest projecte no pot morir", ha defensat per després afegir que li agradaria tenir una candidatura per al 2034 als Pirineus.

tracking