SEGRE

OLIMPISME JOCS D?HIVERN

Catalunya, llesta per al 2034

Pere Aragonès insisteix que “continuarem treballant per una candidatura catalana” per “tenir-la preparada com més aviat millor” || Blanco acusa Lambán de mentir i no respectar l'acord

Foto d’arxiu d’esquiadors a l’estació aranesa de Baqueira Beret.

Foto d’arxiu d’esquiadors a l’estació aranesa de Baqueira Beret.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat es manté ferma i proposarà el Comitè Olímpic Espanyol (COE) una candidatura en solitari de Catalunya als Jocs Olímpics d’Hivern de 2034 (també la vol preparar Aragó amb Jaca), després del fracàs del projecte amb Aragó del qual el Govern culpa directament l’“anticatalanisme” del president d’aquesta comunitat, Javier Lambán. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en unes declaracions ahir a la Llotja de Lleida, va insistir que “continuarem treballant per una candidatura centrada en Catalunya, evidentment, oberta a la col·laboració d’altres territoris, però Catalunya liderarà una candidatura. Ja tenim l’encàrrec fet i treballarem per tenir-la al més aviat possible”, va afirmar Aragonès.

“Se n’ha desmarcat el president d’Aragó, per tant jo no en soc el responsable”, va assegurar Aragonès,que va insistir que el Govern “ha estat treballant” per assolir un acord i que va respectar l’acord tècnic inicialment ratificat. “Després hi va haver un canvi de posició per part del president d’Aragó. Els fets són els fets”, va asseverar.Per la seua part, el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, va acusar ahir el president d’Aragó, Javier Lambán, de mentir i “no respectar” l’acord tècnic al qual s’havia arribat per presentar la candidatura, en declaracions a RAC1.

Blanco va lamentar que hagi “pretès” que la proposta fos una lluita entre “constitucionalisme i independentisme”, cosa que va qualificar de “barbaritat”.També es va pronunciar Miquel Iceta, ministre de Cultura i Esport, que va lamentar “l’oportunitat perduda” i va afegir que el Govern central no oculta la seua “contrarietat i disgust” per la retirada del projecte davant de la falta d’acord entre Aragó i Catalunya. L’exbasquetbolista Pau Gasol va dir ahir que “és una llàstima. La decisió del COE em sembla encertada perquè la candidatura s’ha intentat polititzar, sobretot des d’Aragó.

Com ha dit el seu president, Alejandro Blanco, Catalunya ha tingut un comportament exemplar i em sento orgullós”.Per la seua part, Javier Lambán va replicar a Pau Gasol través de Twitter: “El català Pau Gasol m’ha responsabilitzat del fracàs dels Jocs Olímpics. Amb el respecte que em mereix aquest esportista, hauria d’informar-se millor i no donar per fet que el COE obeeix a estrictes criteris esportius. En aquest cas, ha estat un aliat de l’independentisme”.

Aragó se’n va desdir després d’acceptar l’acord tècnic

Tal com va advertir Aleandro Blanco, president del COE, estan gravades totes les converses entre les diferents parts implicades per fer el repartiment de la candidatura. El Periódico va publicar l’extracte en el qual es pot escoltar clarament com totes dos parts estaven d’acord amb el repartiment. Així, els tècnics aragonesos defensaven la llarga tradició amb l’esquí de fons i el biatló que hi havia al Pirineu d’Osca, i s’estava d’acord a organitzar les proves d’esquí alpí a la Molina-Masella. Alhora, es deixava l’snowboard i freestyle per a Baqueira, i quedava per discutir, on es podria organitzar les proves d’esquí de muntanya (que setmanes després es va decidir fer a Boí Taüll).La reunió entre els tècnics va quedar aprovada, i de nou s’escolta clarament com un dels aragonesos assegura que el repartiment els “sembla encertat”.Tan clar tenien els tècnics que la Molina-Masella havia d’organitzar les proves d’esquí alpí, que aquest tema es va despatxar en tot just cinc minuts, tal com va explicar en els àudios enregistrats un altre dels tècnics designats per Aragó, Carlos Lannes. “El tema de distribució es va solucionar com un tema tècnic, es va parlar en cinc minuts”, va admetre Lannes.

tracking