SEGRE

OLIMPISME JOCS D?HIVERN BARCELONA-PIRINEUS

El Pirineu reitera el suport als JJOO i hi haurà candidatura en solitari al juliol

El Govern no concreta si per al 2030 o 2034 i prepara una agenda d'inversions

Una vista general de la reunió de la Taula de representació territorial del projecte de candidatura.

Una vista general de la reunió de la Taula de representació territorial del projecte de candidatura.GENERALITAT DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alcaldes del Pirineu, diputacions i consells van reiterar ahir el seu suport al Govern per presentar al juliol una candidatura en solitari als Jocs d'Hivern del 2030 o del 2034 perquè ho veuen com “una oportunitat única per al territori” encara que, amb o sense Jocs, les dos parts van coincidir que hi ha d'haver més inversions.

La consellera de la presidència, Laura Vilagrà, va avançar que el Govern tancarà “en les properes setmanes” una proposta tècnica per una candidatura en solitari per als Jocs que presentarà “de forma immediata”, sense concretar si per al 2030 o 2034, sinó que serà per “quan sigui possible”, ja que hi ha “girs de guió”, va dir. Vilagrà va assegurar després de reunir-se amb alcaldies i consells del Pirineu que “el territori constata de forma unànime que els Jocs són una oportunitat”. La consellera va afirmar que alcaldes i consells li van demanar que la Generaliat “perseveri” en les infraestructures i va assegurar que les té presents “més enllà de la candidatura”.

“Lamentem que no s’hagi formalitzat la candidatura per al 2030, però continuem treballant per una candidatura quan sigui possible. Estem preparats i la presentarem al COE”, va afegir Vilagrà, en una roda de premsa en la qual va estar acompanyada pel secretari general de Vicepresidència i Polítiques Digitals, el lleidatà Ricard Font. Vilagrà va afirmar que ara “s’obre una altra etapa que té uns tempos més llargs” i va recordar que els tempos “els marcaran el COE i el COI”.

Tots dos van expressar el compromís del Govern amb el Pirineu i van assegurar que, amb o sense Jocs Olímpics, a la tardor s’iniciarà un procés participatiu per desplegar un pla d’inversions a l’Alt Pirineu i Aran sobre mobilitat, sostenibilitat, infraestructures i economia verda. Tot i així, Font va advertir que els Jocs Olímpics serien un “accelerador” i va afegir que, malgrat la voluntat d’impulsar infraestructures com l’R3 o les connexions entre el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, la inversió no només depèn de la Generalitat. La voluntat és introduir algunes d’aquestes inversions en els Pressupostos per al 2023.Per part lleidatana van anar a la Taula els delegats del Govern, Bernat Solé i Ricard Pérez (aquest d’Alt Pirineu i Aran); la directora general d’administració local (Montserrat Fornells); el president de la Diputació, Joan Talarn; els presidents dels consells de l’Alt Urgell (Martí Riera), Pallars Sobirà (Carles Isús), Jussà (Josep Maria Mullol) i el vicepresident del consell del Solsonès (Josep Caelles); els alcaldes del Pont de Suert (José Antonio Troguet), la Seu d’Urgell (Francesc Viaplana), Sort (Baldo Farré), Solsona (Judit Gisbert), Vall de Boí (Sònia Bruguera), el tinent d’alcalde de Tremp (Antoni Flores). D’Aran no hi va assistir la síndica Maria Vergés “per qüestions d’agenda” ni la presidenta de l’Alta Ribagorça, María José Erta.

L’empresariat diu “prou” al quedar-se sense Jocs

L’empresariat del Pirineu ha dit “prou” arran del fracàs de la candidatura per als Jocs Olímpics d’hivern del 2030 i reclama “progrés i desenvolupament territorial”. Deu agrupacions empresarials, entre les quals Pimec, la patronal lleidatana Coell, la Cambra de Comerç de Lleida i Girona o la Federació d’Hostaleria de Lleida, han firmat el manifest “Per un impuls al Pirineu, diem prou!”.L’empresariat, que fa un mes i mig ja es va unir sota un lema semblant –“Per un impuls al Pirineu, diem SÍ”– per defensar el projecte olímpic, va lamentar ahir dilluns que “la política sigui el fre per al desenvolupament” i defensa que els Jocs Olímpics són un projecte que “beneficia tot el Pirineu”, “sigui català, aragonès, navarrès o francès”.

Per aquest motiu, demanen que es facin “inversions en el territori”.Les organitzacions signants asseguren que aquesta “desafecció” mostrada una vegada i una altra, “tant per les institucions catalanes com per les de l’Estat”, provoquen consegüentment un sentiment de “menyspreu entre el teixit empresarial”, que alhora se sent “frustrat” després d’haver reivindicat que se’ls tingués en compte. Diuen “estar farts de la visió centralista, sovint paisatgista i bucòlica”, que tenen d’ells les administracions.

Lambán obre els braços ara a Navarra

El president d’Aragó, Javier Lambán, va advocar ahir per recuperar la calma abans de tornar a parlar d’una candidatura per als Jocs Olímpics d’Hivern una vegada que s’ha descartat la del 2030, si bé va avançar que “serà interessant” que la Comunitat foral de Navarra s’incorpori a aquest projecte per al 2034 que, segons el seu parer, ha d’incloure el Pirineu “en el seu conjunt” i presentar-se com una candidatura d’Estat.

Així ho va manifestar amb motiu d’una visita al Centre Aragonès de Barcelona per a la firma de cessió de l’immoble, preguntat per la possibilitat que Catalunya presenti una candidatura en solitari als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030.

L’esquí de muntanya serà olímpic el 2026

El programa esportiu de Milà-Cortina per a l’any 2026 inclourà un nombre rècord de proves femenines i serà l’edició dels Jocs Olímpics d’hivern més equilibrada pel que fa a gènere fins a la data. A més a més, entre les noves especialitats, debutarà l’esquí de muntanya amb la inclusió de tres noves proves: esprint masculí, esprint femení i relleus mixtos. Es tractaria de tota una oportunitat per a l’estació de Boí Taüll si prosperés la candidatura olímpica catalana.

tracking