SEGRE

INICIATIVES ESPORTS

Ciclisme solidari al Solsonès

El Tour du Lord que van impulsar dos amics va reportar més de 500.000 € al comerç de la Vall de Lord || Aquest estiu esperen superar les 25.000 participacions, en la temporada més concorreguda

Ciclistes participant en el tour ciclista solidari i que permet descobrir paisatges extraordinaris.

Ciclistes participant en el tour ciclista solidari i que permet descobrir paisatges extraordinaris.TOUR DU LORD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tour du Lord és una proposta innovadora per als amants del cicloturisme de dos bons amics del Solsonès, Jordi Vallès i David Ariño. El David és de Sant Llorenç de Morunys, on fa més de quinze anys va conèixer el Jordi, i la seua mútua passió pel ciclisme els va unir. Durant el confinament van pensar com podien ajudar la gent i els negocis dels pobles de la Vall de Lord i els va sorgir la idea de posar en marxa un tour ciclista solidari per la zona.

Han dissenyat set etapes per a bicicletes de carretera i quatre per a BTT i gravel, totes amb una versió difícil i una de més còmoda, que es poden fer entre el 15 de maig i el 15 de setembre. No es cobra cap inscripció als participants sinó que se’ls demana que consumeixin i comprin en els negocis locals durant la seua visita. Aquest any, el tour consolida el seu èxit amb la celebració del tercer aniversari.

Cada etapa superada es compta com una participació i aquest estiu esperen sobrepassar les 25.000. En les primeres dos temporades, la repercussió es va traduir en més de 500.000 euros de despesa directa en els comerços de la zona. Prop d’un miler de persones hi van participar el 2020 i l’any passat ja van ser més de 3.000.

Aquest estiu hi ha caps de setmana que es poden veure fins a 400 ciclistes per l’escenari idíl·lic del Prepirineu lleidatà del Solsonès protagonista de l’esdeveniment. La primera idea dels creadors era concentrar el tour en una competició més clàssica durant tres caps de setmana, però davant de les dificultats per aconseguir els permisos necessaris van decidir obrir el format i eixamplar-lo fins als quatre mesos, donant la llibertat als participants de fer les etapes que cadascú vulgui, en l’ordre que prefereixin. D’aquesta manera, van aconseguir que durant tot l’estiu un flux constant de turistes s’atansés a Sant Llorenç de Morunys, Guixers i la Coma i la Pedra, els municipis de la vall.

“Sobretot ve gent que està cansada de les curses, però estimen el ciclisme i volen descobrir els paisatges de la zona”, destaca Jordi Vallès. Considera que la informalitat del tour és el que els ha enganxat. Per als més competitius, han dissenyat un passaport en el qual es poden segellar les etapes fetes i qui les hagi superat totes podrà participar en la gran final que aquest any se celebra el 17 de setembre, també a la Vall de Lord.

El passaport, que costa 20 euros, dona accés a les piscines de la Coma i la Pedra i inclou una cervesa i una hamburguesa al final de cada etapa, a banda d’un descompte al refugi de Rasos de Peguera, per on passa una de les rutes de BTT. Entre el maig i el setembre, dos terceres parts de les pernoctacions al refugi són de corredors que fan el Tour du Lord. Un altre dels beneficiats pel projecte és l’Adolfo, un xurrer que va poder recuperar l’activitat del seu negoci gràcies a l’afluència de ciclistes (vegeu el desglossament).Aquest és el primer any que el tour s’expandeix fins a arribar al Berguedà, gràcies al suport del consell comarcal, que aporta 15.000 € a la iniciativa.

Una de les etapes passa per Berga i el Grand Départ, l’inici del tour que es va celebrar aquest 15 de maig, va començar a Guardiola de Berguedà i va finalitzar al coll de Pal.

Un negoci recupera l’activitat gràcies a l’afluència de ciclistes

Quan es van cancel·lar totes les fires i festes per la pandèmia, l’Adolfo es va quedar sense feina i va haver de tancar la seua xurreria. L’estiu del 2020 es va reactivar la mobilitat i es va celebrar una fira a Solsona.

L’Adolfo hi va portar el seu negoci, però va tenir la mala sort que se li va cremar. Llavors el Jordi i el David li van proposar reparar la xurreria i situar-la dalt del coll de Jou durant un dia per donar xurros i xocolate als ciclistes amb passaport, amb les despeses pagades pels organitzadors. Va ser un èxit i va decidir obrir també l’endemà.

Van ampliar les llicències per poder quedar-se un mes, a causa de la gran afluència de gent. Van tornar a demanar permisos per a tot l’estiu, fins que ara obre tots els caps de setmana de l’any.

Ciclistes participant en el tour ciclista solidari i que permet descobrir paisatges extraordinaris.

Ciclistes participant en el tour ciclista solidari i que permet descobrir paisatges extraordinaris.TOUR DU LORD

Ciclistes participant en el tour ciclista solidari i que permet descobrir paisatges extraordinaris.

Ciclistes participant en el tour ciclista solidari i que permet descobrir paisatges extraordinaris.TOUR DU LORD

tracking