Lewandowski, salvador

El davanter polonès va al rescat del Barça i li dona la victòria al minut 93, anotant el seu tretzè gol a la Lliga || Els blaugranes van anar de més a menys i van patir a la segona part, malgrat els canvis que va fer Xavi

Robert Lewandowski, en el moment d’anotar el gol que li va donar el triomf al Barça al temps afegit.EUROPA PRESS

Un gol de Robert Lewandowski al minut 93 va donar la victòria al FC Barcelona ahir a la nit en la visita a Mestalla, en un encontre que va portar sota control l’equip blaugrana sense encert, patint la reacció del València al segon temps. Lewandowski va fer el gol en el descompte, estirant la cama al límit en una passada de Rapinha, i és el tretzè gol en Lliga per permetre als de Xavi Hernández ficar una mica de pressió al Reial Madrid. Després de la patacada a Champions, el Barça es va reafirmar en la competició domèstica encara que patint.

No va ser un vendaval el Barça d’inici, però amb una marxa tranquil·la en va tenir prou per ser millor que l’equip xe al primer temps i fins i tot merèixer anar-se’n al davant en el vestidor. La pressió a dalt va donar la primera als dos, més clara la blaugrana. La calma va arribar a la gespa de Mestalla amb la possessió llarga d’un Barça tranquil, però capaç de generar perill del no-res, com una passada mesurada de Pedri que va perdonar Ansu Fati davant de Mamardashvili. El València va pressionar amb els seus centrals i es va polir per no regalar, però no va acabar de ser contundent.

D’altra banda, la lesió als 15 minuts de Cavani, l’home gol en els últims tres partits, va deixar l’equip de Gattuso sense referència. Amb tot, Kluivert i Marcos André van guanyar un parell de curses a Eric García. El central espanyol, que va ser substituït abans del descans, va ser el que més feina va tenir, amb un Koundé vital per tallar la passada de la mort al fill de Patrick Kluivert.

Abans del descans van arribar les més clares ocasions per a tots dos equips, amb un cop de cap al pal de Lewandowski i un altre de desviat però franc de Gabriel Paulista. Després del descans, el València es va posar les piles, va augmentar la intensitat en defensa i va començar a arribar a la meta de Ter Stegen. La primera de fet se’n va anar cap a dins, de Lino, però l’àrbitre la va anul·lar per una mà prèvia de Marcos André.

La velocitat que li va faltar al primer temps tampoc la va trobar el Barça al segon, ni amb l’entrada de Ferran, Gavi i Raphinha. L’ex del València, bastant xiulat en la seua tornada a casa, va ser el que més a prop del gol va estar, sobretot ja a la recta final en una que només havia d’empènyer. Els de Xavi van trobar forats i ocasions mentre que els de Gattuso anaven perdent la verticalitat. La lesió de Koundé va afegir dramatisme a un Barça que començava a veure escapar-se els tres punts, però Raphinha va detectar el desmarcatge de Lewandowski per al 0-1 al descompte.

L’encontre, que havia estat de ficar la cama sense preguntar, va acabar amb un parell de batusses que no van ajudar els locals a buscar l’empat a la desesperada. Després de dir adeu a la Lliga de Campions i caure una vegada més amb el Bayern, el Barça cura així les ferides en una Lliga en què de moment aguanta a dalt, empatat a 31 punts amb un partit més, en lluita amb el Madrid. El València, en la quarta jornada seguida sense guanyar, perd el tren de la zona europea trobant a faltar Cavani o un altre que els ficava de dos en dos com David Villa, homenatjat ahir a Mestalla.

Xavi: “Juguem amb ansietat pel que va passar a la Champions”

Xavi Hernández va reconèixer que l’equip havia jugat amb una mica d’ansietat pel que va passar dimecres a la Champions. Per al tècnic blaugrana, l’eliminació europea i la contundent derrota davant del Bayern de Munic va provocar que els jugadors no se sentissin còmodes a Mestalla. “És una victòria molt important per a nosaltres. L’equip no ha deixat de creure. Hem jugat amb ansietat, ens ha afectat la Champions, el que va passar de dimecres ha pesat. No hem estat encertats a l’última passada, hem decidit malament fruit de l’ansietat”, va comentar. “La victòria és important i la recompensa ha arribat a l’últim minut però podria haver arribat abans. Això ens dona moral, confiança, dormim líders i pressionem el Madrid”, va concloure.

Raphinha: “Hem de lluitar fins al final”

El davanter brasiler Raphinha va ser un dels protagonistes de la victòria que el Barça va aconseguir a Mestalla contra el València al firmar l’assistència que Lewandowski va aprofitar per marcar l’únic gol del partit. En declaracions a DAZN, Raphinha va destacar en aquest sentit que “sabíem la importància que tenien els tres punts. Els equips que volen lluitar per la Lliga han de lluitar fins a l’últim minut per aconseguir la victòria. I hem lluitat totes les pilotes fins a l’últim minut”, va declarar.

Eric García i Koundé, pendents de proves

Abans del descans, Eric Garcia va haver de retirar-se al notar molèsties a la zona inguinal de la cuixa esquerra. Però per si no n’hi hagués prou, al minut 72 s’hi va sumar una nova víctima.

Jules Koundé va demanar el canvi al notar molèsties a la zona de la cuixa posterior esquerra. Immediatament, Xavi va haver de donar entrada a Piqué, que no estava preparat amb les botes i va retardar uns minuts la seua incorporació al camp. Tots dos estan pendents de proves mèdiques.