SEGRE

ESQUÍ VELOCITAT

Marta Visa, rècord estatal d'esquí de velocitat amb 203,24 km/h

La lleidatana Marta Visa, l'esquiadora estatal més ràpida al baixar a 203,24 km/h, va reaparèixer al gener després de tenir un greu accident el 2022 | L'única espanyola en competicions internacionals

L’esquiadora de Bellver de Cerdanya posa amb l’equipació completa d’aquesta disciplina.

L’esquiadora de Bellver de Cerdanya posa amb l’equipació completa d’aquesta disciplina.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Ja formo part del club dels 200, no ho pot dir gaire gent. I en només tres temporades”, adverteix somrient la lleidatana Marta Visa Carol, que la setmana passada va batre el rècord d’Espanya d’esquí de velocitat, que ella mateixa tenia, a l’arribar als 203,24 km/h a la Copa del Món que es disputa a l’estació de Vars, als Alps francesos. Superar aquesta barrera dels 200 km/h suposa en l’esquí de velocitat, també anomenat QL (Quilòmetre Llançat), pertànyer a la Fórmula 1 d’aquest esport, la que anomenen S1. L’altra categoria és la S2, en la qual l’esquiadora de Bellver de Cerdanya va debutar el 2021 amb 39 anys. No hi ha categories per edats. De petita, Visa competia internacionalment en la modalitat dels bumps, dins de l’esquí acrobàtic, fins que des de la federació la van animar a fer-ho en la de velocitat.

“Vaig nàixer amb uns esquís, com aquell que diu, atès que al parvulari, amb tres anys, ja ens portaven a la neu, i als 12 ja competia. Ara, amb 41 anys, gaudeixo viatjant i em permet socialitzar amb gent d’arreu del món”, argumenta. És un esport d’alt risc en el qual els esquiadors acceleren de 0 a 100 km/h en 4,5 segons, equivalent a l’acceleració d’una MotoGP o un F1. “És normal que tinguem por amb velocitats de 200 km/h, però alhora et transmet sensacions molt agradables. En el meu cas em causa un estat emocional de felicitat, és una cosa molt adrenalítica”, afirma l’única dona dels tres components de l’equip espanyol RFEDI. La Marta va tornar a la competició al gener, després d’estar pràcticament un any parada per una caiguda. A Vars durant el Mundial del 2022 va tenir un aparatós accident en el moment de desacceleració, va acabar impactant amb virulència contra les xarxes de protecció de la pista de Chabrières i es va fer una ruptura d’omòplat i diverses contusions.

“Encara em queda alguna seqüela al braç dret. Em va afectar l’artèria braquial i per poc no perdo el braç. Vaig envestir contra diverses estaques que tenia al davant. Per això amb prou feines coincidim mig centenar a les competicions internacionals. Hi ha hagut accidents molt greus. Acostumem a dir que hi ha dos tipus de corredors: els que se l’han fotut i els que se la fotran”.

Només set persones han aconseguit esquiar a més de 250 km/h. Tant el rècord mundial masculí com el femení està en mans italianes: Ivan Origone (254,958 km/h) i Valentina Greggio (247 km/h). El rècord estatal masculí el té Ricardo Adarraga (240,642 km/h), amb els seus 58 anys. Sense ajudes aerodinàmiques com alerons o el casc, amb el vestit plastificat no seria possible.

“La veritable sensació de velocitat la tens quan ja estàs frenant, aixeques el cos i obres els braços”, assenyala la Marta. Hi ha qui diu que baixar aquests 800 metres d’una extrema inclinació és com “fregir-se en una paella”. Va ser esport d’exhibició a Albertville’92, però no és olímpic. Pocs practicants i molt car. Marta Visa es costeja el material i les competicions gràcies al suport de l’RFEDI i els seus patrocinadors com Scuderia Ramilo. La Marta, que va ser executiva de Pirelli, és responsable de promoció econòmica al consell comarcal de l’Alt Urgell i és professora universitària a la Ramon Llull.

L’esquiadora de Bellver de Cerdanya posa amb l’equipació completa d’aquesta disciplina.

L’esquiadora de Bellver de Cerdanya posa amb l’equipació completa d’aquesta disciplina.

tracking