SEGRE

RETIRADA

Així ha estat l'acte de retirada de Bojan Krkic

Bojan Krkic es retira en un emotiu acte al Camp Nou

Bojan Krkic es retira en un emotiu acte al Camp NouEFE/Marta Pérez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El davanter de LInyola Bojan Krkic, de 32 anys, ha anunciat aquest dijous la seua retirada del futbol professional després de setze en el primer nivell, un període en què assegura "haver après a superar les pors que ens creem". Envoltat de la seua família i amics, d’algun excompany; flanquejat per les samarretes dels onze equips que ha vestit i sota la inscripció: "Gràcies", en nou idiomes, Bojan ha dit adeu.

La seua carta de presentació va ser un vídeo amb la seua primera entrevista a Barça TV, realitzada amb nou anys i vestit amb la samarreta del Barça: "La meua il·lusió és jugar al primer equip del Barça". I va aconseguir, va debutar amb disset anys, va marcar 41 gols, va aconseguir uns quants títols i va estar quatre temporades al primer equip, al qual Frank Rijkaard li va obrir la porta, una cosa per la qual el futbolista li estarà agraït sempre.

Diu que ha après a superar "moltes pors" que nosaltres mateixos ens creem, una ansietat que, per exemple, el va portar a renunciar a la trucada de Luis Aragonés en aquella Eurocopa del 2008.

"Què he après de la vida? El moment de marxar del Barça va ser molt dolorós, però el fet de fer-ho, de tancar una porta i obrir-ne una altra, t’obre les portes al món, a noves emocions. Em quedo amb això", ha dit. 

S'ha acomiadat pocs metres dels camps de terra on va fer la seua primera prova "Amb vuit anys, aquest club és la meua família i amb 32 després de molt aprenentatge, amb molt orgull, anuncio que acaba una etapa. Em sento infinitament agraït de tot el que he aconseguit. Des de fa temps sentia que la meua etapa s'havia acabat", ha comentat.

En la llista d’agraïments, Bojan ha inclòs Joan Laporta, el president del Barça, amb qui va començar aquest viatge; i, per descomptat els seus pares. Al seu pare per haver abandonat el seu país d’origen, gràcies al futbol, per crear una família; i a la seua mare perquè va abandonar la carrera d’infermera per cuidar-lo i educar-lo. "Aquestes decisions no són fàcils, però portava dotze anys fora de casa. Professionalment estic molt realitzat i sentia que era el moment de ser a prop dels meus, de disfrutar de tot el que no he fet en aquests anys," ha dit. Ha afegit que jugarà el seu últim partit el juny, un partit amb la selecció catalana, per al qual la Federació Catalana de Futbol ja està treballant.

De la seua etapa en el Barça en destaca el títol de Copa del Rei conquerit a València davant de l’Athlétic Club, amb un gol seu (4-1), però també guanyar la Champions, Lligues... Bojan Krkic es queda, més enllà dels títols i dels 41 gols aconseguits amb el primer equip, amb "la situacions adverses" que va haver de superar.

"I ara què? M’he estat formant aquests últims anys en temes de gestió esportiva. He viscut moltes experiències, mes allà del futbol, estic preparat per formar part d’un club, en la gestió esportiva o en la gestió humana dels jugadors Entrenador? Em trauré el carnet i ja ho veurem", ha dit. No amaga que li agradaria poder tornar en aquesta nova etapa que s’obre al Barça. "El Barça és família, on m’he format com a jugador i persona i lògicament (poder) ajudar al club a ser més gran, em faria molta il·lusió. Soc molt del Barça, per a mi seria un gran orgull", ha insistit. 

A Bojan li han demanat un consell per a Ansu Fati, que des de la seua lesió no ha tornat a ser el mateix, i ha apuntat que el més important sempre és "tenir tranquil·litat i paciència" al camí, no només amb Ansu sinó "amb tots els joves"."El més important és el camí més que l’objectiu final", ha insistit Bojan, just les paraules que li ha regalat la seua mare en les últimes imatges d’un vídeo homenatge que li han mostrat al final de l’acte amb la veu de Joan Manel Serrat i els versos d’Antonio Machado: "Caminante no hay camino, se hace camino al andar...".

TRAJECTÒRIA

Quan va debutar contra Osasuna, el 16 de setembre de 2007, Bojan només tenia 17 anys i es va convertir en el tercer jugador més jove en debutar amb la samarreta blaugrana en tota la seua història. Tres dies més tard va arribar el seu debut en Lliga de Campions, en un partit que el Barça va guanyar a l’Olympique de Lió.  Un mes després del seu debut, el 21 d’octubre de 2007, Bojan va batre un altre rècord de precocitat, i es va convertir en el jugador més jove de la història del Barcelona (17 anys i 51 dies) en marcar amb el primer equip en Lliga, en un duel contra el Villarreal.

A la Lliga de Campions va haver d’esperar fins a l'abril per aconseguir el seu primer gol, i va ser en l’anada dels quarts de final contra el Schalke 04, per ser el segon jugador més jove (17 anys i 217 dies) de la història del club en anotar en competició europea, només per darrere del ghanès Peter Oforiquaye.

Quan va celebrar la seua majoria d’edat el 2008, Krkic va firmar el primer contracte professional amb el Barça, fins al 2013 i amb una clàusula de rescissió de 80 milions d’euros. Aquell mateix any va debutar amb la selecció nacional d’Espanya en un partit davant d’Armènia. L’any següent, el 2009, va guanyar el seu primer títol amb l’entitat catalana, la Copa del Rei contra l’Athletic Club de Bilbao, marcant un gol a la final.

La temporada següent, la 2009-10, van començar els problemes per al futbolista de Linyola, arran d’una lesió que li va condicionar la resta de l’any. Encara així, va tornar bé i va acabar la temporada amb 12 gols, fet  que va propiciar que el club confiés en ell i li assignés el dorsal '9' per a la següent campanya.

Però res no tornaria a ser el mateix. A l’estiu de 2011 va firmar per la Roma i, després d’una temporada discreta, la següent la va jugar cedit al Milan, on tampoc va funcionar. L’any següent se’n va tornar a anar cedit, en aquesta ocasió a l’Ajax, encara que novament va passar de puntetes pel conjunt neerlandès. Després d’aquests tres anys provant noves aventures, el futbol de Bojan havia experimentat una davallada considerable. Ja no era aquell davanter ràpid, àgil i golejador que havia despuntat en el Barcelona i que s’havia convertit en una de les grans esperances de la parròquia culer.

Per aquest motiu es va desvincular definitivament del Barça el 2014, quan va fitxar per l'Stoke City anglès per una xifra propera als dos milions d’euros. Quedava poc d’aquell jugador que, amb 20 anys i 202 dies, havia estat el més jove en la història del Barcelona a arribar  als 100 partits en Lliga. A partir de llavors va tornar a encadenar diverses cessions i, el 2019, se’n va anar al Canadà a jugar al Mont-real Impact. Des de 2021 militava al Vissel Kobe japonès d'Andrés Iniesta, on ha decidit penjar les botes als 32 anys.

EQUIPS

FC Barcelona 2007-08 a 2010-11

AS Roma 2011-12

AC Milà 2012-13

Ajax 2013-14

Stoke City 2014-15 a 2016-17

Mainz 2016-17

Stoke City 2017-18

Esportiu Alabès 2017-18

Stoke City 2018-19

Mont-real Impact 2019-20 a 2020-21

Vissel Kobe 2021-22 a 2022-23

TÍTOLS

Amb el Barça: Dos Champions, una Supercopa Europa, un Mundial de Clubs, una Copa del Rei, tres Lligues i dos Supercopes d’Espanya.

Amb l’Ajax: Una Lliga i una Supercopa.

Amb el Mont-real: La Lliga.

Seleccions inferiors: Europeu sub-17 i sub-21.

tracking