SEGRE

\'CAS NEGREIRA\'

La UEFA obre una investigació al Barça pel cas Negreira

La UEFA obre una investigació al Barça pel cas Negreira

La UEFA obre una investigació al Barça pel cas NegreiraEFE/ Salvatore Di Nolfi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La UEFA ha anunciat aquest dijous que ha iniciat una investigació al Barcelona per una "potencial violació del seu marc legal" en relació amb l’anomenat cas Negreira, que investiga la justícia espanyola. D’acord a l’article 31 (4) del reglament d’Ètica i Disciplina, la UEFA ha designat inspectors disciplinaris per conduir la investigació, segons va confirmar en un escarit comunicat, en el qual indica que facilitarà més informació en el seu degut curs.

La normativa de la UEFA estableix que les parts afectades són informades quan s’inicia una investigació, tret de quan l’esmentada notificació no es considera convenient i que les investigacions es duen a terme mitjançant indagacions escrites i, en cas necessari, l’interrogatori de persones. També poden fer-se servir altres procediments d’investigació, com inspeccionis in situ, sol·licitud de documents i obtenció de dictàmens pericials. En el supòsit que s’estimi que s’ha comès alguna infracció se sol·licita l’obertura d’un expedient.

La UEFA va sol·licitar informació sobre el cas a la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) el passat 24 de febrer, nou dies després de fer-se pública la investigació iniciada per la Fiscalia de Barcelona, i segons el seu secretari general, Andreu Camps, li va remetre tota la documentació disponible i la seua disposició a continuar col·laborant.

La RFEF és un dels organismes que ha anunciat que es personarà en el cas, una vegada admesa a tràmit pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona la denúncia de la Fiscalia pels pagaments del FC Barcelona a l’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres, José María Enríquez Negreira". El Reial Madrid i el Consell Superior d’Esports (CSD) també han confirmat que es personaran, com ja ha fet LaLiga.

La investigació és conseqüència de la inspecció que l’Agència Tributària va iniciar el juliol de 2019 al Barcelona per l’Impost de Societats dels exercicis 2015, 2016, 2017 i 2018 i de l’Impost sobre el Valor Afegit de 2015, 2016 i 2017, pels pagaments efectuats en relació amb les factures girades per les empreses vinculades a Enríquez Negreira.

L’Agència Tributària va traslladar les seues sospites a la Fiscalia, que el maig de 2022 va obrir una investigació i l’últim 10 de març va presentar una denúncia al Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona contra el FC Barcelona, els seus expresidents Sandro Rosell i Josep María Bartomeu, i Enríquez Negreira, Óscar Grau i Albert Soler, per un delicte continuat de corrupció en l’àmbit esportiu. El jutjat la va admetre a tràmit el 15 de març i també la personació de LaLiga i la querella presentada per l’àrbitre Xavier Estrada Fernández.

Segons la denúncia, l’entitat blaugrana, a través dels presidents Rosell i Bartomeu, "va assolir i va mantenir un acord, estrictament confidencial, amb José María Enríquez Negreira, a fi que, en la seua qualitat de vicepresident del CTA i a canvi de diners -7.3 milions d’euros entre 2001 i 2018- realitzés actuacions tendents a afavorir al FC Barcelona a la presa de decisions dels àrbitres en els partits que disputés el club".

Fa una setmana el president de la FIFA, Gianni Infantino, va reconèixer que el preocupa la situació generada pel cas Negreira a Espanya i va dir que "no és bo per al futbol" i que cal "analitzar el que va passar per veure com es pot solucionar".

"Per descomptat que observo tot el que passa en seleccions i clubs i quan hi ha situacions negatives ens preocupa, perquè els clubs, sobretot els grans, fan molt pel futbol, no només per la ciutat o al país sinó al món sencer. Som tots humans, cometem errors i s’analitzarà, per exemple a Espanya, la qual cosa va passar per veure com es pot solucionar", va assenyalar després del Congrés en el qual va ser reelegit president.

La UEFA ja va sancionar el club francès Olympique de Marsella amb l’exclusió de la Lliga de Campions 1994-1995, després de confirmar-se que el club havia comprat un partit de la lliga gal·la davant del Valenciennes i que la Federació Francesa li retirés el títol de campió de Lliga 1993-1994. Després va prohibir participar en les seues competicions a l’Anderlecht belga per un cas relacionat amb compra de partits en la temporada 1998/99. I també, el Pobeda macedoni va ser sancionat amb vuit anys de prohibició per participar en competicions europees per manipular el resultat d’un partit en la ronda prèvia de la Lliga de Campions el 2004.

tracking