SEGRE

Així és la bici de Luis Enrique per a la Cape Epic: fabricada a Espanya i amb un preu de 9.000 euros

Luis Enrique Martínez durant la disputa de la Cape Epic de ciclisme.

Luis Enrique Martínez durant la disputa de la Cape Epic de ciclisme.EFE/Redes Sociales Luis Enrique

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Luis Enrique, exseleccionador espanyol de futbol, competeix aquesta setmana a la Cape Epic, la prova més mediàtica del món de bicicleta de muntanya, de 700 quilòmetres de distància, que es disputa a Sud-àfrica, amb una bicicleta especial feta a Avilès (Astúries) el valor de la qual frega els 9.000 euros i que utilitza també el pilot de Fórmula U Fernando Alonso. "Si la vida et dona llimons, fes llimonada". És el lema vital de Luis Enrique. I si la seua condició física li permet abordar desafiaments com la Cape Epic, ho porta a la pràctica. Competeix amb la marca asturiana MMR, un producte que cuida amb mim una empresa local amb l’únic secret de "qualitat a bon preu", capaç de facturar 21 milions el 2022, el que la converteix en la sisena potència del sector a Espanya.

Juntament amb Luis Enrique i Alonso, un altre esportista d’elit com el triple campió del Món de ciclisme Óscar Freire també ha optat per la firma. En el cas del tècnic que va portar a la selecció espanyola al Mundial de Qatar, la seua experiència amb una Kenta SL l’està vivint actualment en la Cape Epic, prova reina de la modalitat de muntanya. La companyia se sent agraïda per l’elecció, però aquest efecte no es reflecteix encara al mercat. El sector es troba encara plena fase de recuperació de la pandèmia. La crisi d’escassetat de components no ha acabat.

Alberto San Martín (Oviedo, 47 anys), director general de Sport Lifestyle de Machines Made for Racing (MMR), empresari aficionat al ciclisme que procedeix d’una petita empresa familiar de construcció en la qual va estar 20 anys, comenta les dificultats actuals al sector de la bicicleta, ja que els efectes de la pandèmia del coronavirus encara estan colpejant amb força. Actualment, San Martín dirigeix un negoci que té en nòmina a 35 empleats i que va facturar el 2022 al voltant de 21 milions d’euros, el 30 per cent procedent de les exportacions a països com la República Txeca, el Benelux, Costa Rica, Itàlia, Puerto Rico i Xile.

21 MILIONS DE FACTURACIÓ EL 2022, ARA PERÍODE DE CRISI

No bufen bons aires per al segment, que veu com les xifres minven en relació amb anys anteriors, encara que s’espera la recuperació per al segon semestre de 2023. En anys anteriors, l’esmentada marca va facturar 16 milions el 2021 i 20 el 2020. Ara arriba la incertesa. "Estem patint els efectes de la pandèmia, des de fa 3 anys estem tenint molts problemes amb l’entrega de material per muntar les bicicletes. Hi va haver un boom del ciclisme, es va vendre tot en el seu moment, però ara no hem rebut encara les comandes encarregades fa dos anys. Els proveïdors són quatre i tots demanem material, pel que han col·lapsat. La venda s’ha parat", explica. San Martín explica a EFE la cruesa de la crisi, ja que les vendes s’han estabilitzat. "No progressen, hem passat de vendre tot a no vendre res, hi ha més bicis que demanda, la qual cosa obliga a seguir una política de descomptes. La gent prioritza les necessitats bàsiques, com el menjar, la llum, el gas... abans que el lleure". Sent realista, el gerent de l’empresa preveu menys facturació el 2023, "serà un any complicat", assegura, però espera amb optimisme una recuperació a partir de l’estiu. Els ingressos podrien passar dels 21 els 18 milions.

"EL SECRET, BICIS DE QUALITAT A BON PREU"

Segons explica Alberto San Martín, el preu mitjà de les seues bicicletes estan entorn dels 3.500 euros, sent les més cares les de gamma alta sobre els 8.300. "Les bicicletes que fabriquem són un producte d’alta qualitat a bon preu. Treballem amb quadres d’alumini i de carboni, bicicletes elèctriques i gravel, modalitat aquesta que està tenint molta tirada, per la qual cosa traurem a l’abril un model en carboni," explica el gerent. La idea de la bicicleta i el seu acoblament tenen lloc a Áviles, localitat seu de l’empresa, mentre que el quadre i els components venen d’Àsia, principalment de Taiwan, el Japó i la Xina. Després les bicis es pinten a Portugal, "a la fàbrica més important d’Europa", que t’ofereix flexibilitat amb els colors i a l’hora d’entregar els productes".

El director d’enginyers és l’exprofessional José Luis "Chechu" Rubiera, qui des de fa anys aporta "la seua experiència contrastada en el ciclisme i trasllada els seus coneixements als projectes". Per la seua part, el campió olímpic a Pequín 2008, Samuel Sánchez, aporta el seu treball com a ambaixador global de la firma. Els personatges asturians més coneguts com el pilot Fernando Alonso o l’exseleccionador Luis Enrique Martínez utilitzen les bicicletes de l’empresa que presideix, així com altres noms destacats com el pilot de rallys Carlos Sainz o el triple campió del Món de ciclisme Óscar Freire.

Actualment, explica a EFE Samuel Sánchez, les bicicletes de la marca asturiana estan sent utilitzades per l’equip femení del MMR de Bicicleta de Muntanya que està competint a la Copa del Món i per l’equip professional del Caja Rural Seguros RGA, que utilitza "dos models estrella, l’Adrenaline SL, concebuda per a les pujades, i l’Adrenaline AEro, apta per a la velocitat i l’esprint." La 'famosa' bicicleta de Luis Enrique es va posar de relleu amb la participació de Luis Enrique Martínez en la prova sud-africana de BTT Cape Epic, la prova més prestigiosa per etapes de la bicicleta de muntanya que es disputa fins el proper 26 de març. L’exseleccionador va visitar la fàbrica a Avilès i va triar una bici model Kenta SL, el preu de la qual voreja els 9.000 euros. Un model de doble suspensió de la marca asturiana que ha brillat en proves de Copa del Món de XCO gràcies a l’equip MMR Factory Racing Team. "La imatge de Luis Enrique , Fernando Alonso i Óscar Freire com a usuaris de la MMR ha aportat més valor i prestigi a la marca, el que es reflecteix en l’augment de vendes", explica Alberto San Martín.

tracking