SEGRE

DEPORTES

Deu anys sense Juanjo Garra

Avui fa deu anys que ens va deixar Juanjo Garra Lorenzo. Va ser un 27 de maig del 2013 el dia que la mort de l'alpinista lleidatà va sacsejar els fonaments del món del muntanyisme. Se n'anava un gran professional, però, sobretot, una persona molt admirada i estimada. Va aguantar tres nits amb una fractura de turmell a gairebé 8.000 metres.

Sempre lluint el seu etern somriure, malgrat els riscos que corria.

Sempre lluint el seu etern somriure, malgrat els riscos que corria.ARCHIVO JUANJO GARRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Juanjo es queda al cel.” Aquesta frase lapidària escrita al seu blog personal i distribuïda immediatament a través de les xarxes socials es va clavar com una daga al cor dels lleidatans i de tots els que el coneixien i l’havien tractat, que eren legió, quan avançava la matinada, aquí a Lleida, del 27 de maig del 2013. Garra –quin cognom més apropiat per definir com era la seua personalitat– va morir al fracturar-se un turmell descendint el Dhaulagiri (8.167 m) i després de passar tres nits a gairebé 8.000 metres, sense menjar ni beure, sense que prosperessin els difícils intents de rescat. “Malgrat els esforços de moltíssima gent; malgrat la força que heu fet tots i, sobretot, malgrat la resistència heroica que hi ha posat Juanjo Garra, acompanyat fins a l’últim alè per Kheshap Sherpa, la muntanya ha decidit quedar-se per sempre amb la companyia de qui tant l’estimava.” Així relatava la família l’adeu de l’alpinista aquell infaust dilluns de primavera a Lleida, que es va convertir en un immens funeral.

Es van declarar dos dies de dol i es va guardar un emotiu minut de silenci. Juanjo va deixar en plena maduresa vital al llarg del seu mig segle de vida (el novembre del 2013 hauria complert 50 anys) innombrables empremtes per les majestuoses muntanyes. Sempre deia que “des dels pics més alts es veuen els horitzons més llunyans”.Garra estava casat amb Assumpta Moreno i tenia una filla, l’Aina. Diplomat en Treball Social, era director tècnic de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i era cap d’esports de l’ajuntament de Lleida. També era cooperant internacional.

En la seua faceta esportiva, estava considerat com un dels millors alpinistes de Catalunya i Espanya i la seua col·laboració era molt apreciada entre la flor i nata dels muntanyencs. Garra va ser un dels esportistes que més han projectat el nom de la ciutat de Lleida a tot el món gràcies a la seua gran passió per l’esport i, en particular, per la muntanya.

Com a alpinista havia participat en 23 expedicions als cims més alts de l’Himàlaia, Andes i Karakorum. Sempre repetia que l’èxit d’una expedició era tornar a casa sa i estalvi per reunir-se amb la seua família i amics, un desig que aquella desgraciada vegada no va poder complir. A nivell de Catalunya són comptats els alpinistes que hagin superat els seus registres de coronar nou vuitmils.

Havia filmat cinc documentals a l’Himàlaia i va ser càmera de TV. L’ascensió i conquesta el 2006 del Gasherbrum II va ser especial en ser una expedició del Centre Excursionista de Lleida (CEL) per al centenari.Uns mesos després de la seua mort, el mes de febrer del 2014, l’elit de l’alpinisme català i espanyol representat en Edurne Pasaban, Sebastián Álvaro, Juanito Oiarzabal, Ferran Latorre, Alex Txikón i Valentí Giró, entre altres, amb la seua viuda Assumpta i nombrosos amics de tots els àmbits en els quals es desenvolupava es van congregar per honrar la seua memòria en l’estrena de la pel·lícula documental sobre la seua figura. La Sala 1 de l’Auditori Enric Granados es va quedar petita per a l’estrena d’Encordats al Juanjo, la pel·lícula elaborada pels membres del Lleida World Extrem, Arcadi Climent i Ivan Talavera, en col·laboració amb la Paeria, que s’endinsava en l’univers personal i íntim de Garra a través de la visió que tenien d’ell els seus companys de fatigues. “Jo li deia la petita llagosta. Era trempat i sarcàstic. Un gran personatge, un gran amic i un gran alpinista, però sobretot un bon paio amb qui vam passar moments molt difícils i durs”. Aquest és el record que té d’ell Juanito Oiarzabal, un dels pocs alpinistes que han coronat els catorze vuitmils del planeta.

Entre els molts ensenyaments i valors que va mostrar Juanjo al llarg de la seua vida el que resumeix tot és que irradiava optimisme i ganes de viure. Com recorda la seua dona Assumpta, “el Juanjo ens tenia acostumades [a ella i a la seua filla] que sempre sortia ben parat i mira que li passaven coses.. Era molt segur en tot el que feia. I transmetia aquesta seguretat i aquesta confiança als companys d’expedició amb qui anava”. Només algú amb la seua vitalitat podia aixecar-se i sortir de la tenda a 6.500 metres i molts graus sota zero i dir contemplant el cim del Dhaulagiri: “Això sí que és una habitació amb vistes!”.

Un pavelló, un premi i una via d’escalada porten el seu nom

Per honrar la seua memòria, Juanjo Garra ha rebut nombroses mostres d’homenatge a títol pòstum al llarg d’aquests deu anys. El pavelló municipal situat entre els barris del Secà i Balàfia, denominat originalment Olímpics de Lleida, va ser rebatejat amb el nom de l’alpinista. També la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), de la qual era director tècnic des del 2009, va crear un premi amb el seu nom al poc que morís per ajudar a través de subvencions les activitats alpinístiques i els èxits esportius més destacats de cada temporada. A més a més, un grup d’amics seus va posar el seu nom a una nova via d’escalada a Abella de la Conca, que presenta un grau de dificultat de 6A+, que està qualificat com a molt difícil. Fins i tot el Força Lleida, a l’any de la seua mort, va retirar una samarreta amb el seu nom que penja del sostre del pavelló municipal Espai Fruita-Barris Nord.

Homenatges del CEL pel desè aniversari

El Centre Excursionista de Lleida (CEL), a què pertanyia Juanjo Garra, està preparant diversos actes d’homenatge en el desè aniversari de la seua mort. Serà a la tardor i es resumeixen en tres activitats. En primer lloc, hi haurà la projecció d’una pel·lícula d’uns escaladors que van guanyar un dels premis Juanjo Garra que atorguen la Federació d’Entitats Excursionistes de Lleida (FEEC). L’assistència a la projecció seria oberta a tota la ciutadania i s’està gestionant que imparteixi una xarrada sobre la figura de l’alpinista lleidatà algú que el coneixia molt bé de les expedicions que van compartir com el que va ser director del programa de TVE Al filo de lo imposible, Sebastián Álvaro. També alguns companys seus del CEL organitzaran una exposició fotogràfica.a l’estàtua del CEL

Acte de la Paeria avui a la plaça Verdaguer

La Paeria ha organitzat per avui dissabte un homenatge a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, al costat del monument que commemora el centenari del Centre Excursionista de Lleida, del qual Juanjo era un dels seus més insignes membres. L’acte serà a les 12.00 hores i al monument es dipositarà un ram de flors. Es preveu a l’acte l’assistència de la seua esposa Assumpta Moreno i membres del CEL.

Sempre lluint el seu etern somriure, malgrat els riscos que corria.

Sempre lluint el seu etern somriure, malgrat els riscos que corria.ARCHIVO JUANJO GARRA

Sempre lluint el seu etern somriure, malgrat els riscos que corria.

Sempre lluint el seu etern somriure, malgrat els riscos que corria.ARCHIVO JUANJO GARRA

Sempre lluint el seu etern somriure, malgrat els riscos que corria.

Sempre lluint el seu etern somriure, malgrat els riscos que corria.ARCHIVO JUANJO GARRA

tracking