Hoquei

El Vila-sana cau als penals del tercer partit i no jugarà la final (2-3)

El Vila-sana cau amb el Gijón, després d'acabar el matx i la pròrroga amb empat, i no jugarà la final | Els àrbitres van fer repetir dos llançaments fallats per les asturianes

Decepció i llàgrimes als rostres de les jugadores del Vila-sana, ahir a la conclusió del partit davant del Gijón.SANTI IGLESIAS

El Vila-sana va dir ahir adeu al play-off pel títol de Lliga i a la temporada, al caure eliminat pel Gijón en el tercer i definitiu partit de la sèrie de semifinals. Després de finalitzar el duel 2-2 i després d’una pròrroga en la qual no es va moure el marcador, només des del punt de penal va poder l’equip asturià fer fora les lleidatanes. I va ser amb una empenta arbitral, que va fer repetir els dos llançaments que va fallar el Gijón, la qual cosa va indignar l’afició, el tècnic i el president del Vila-sana. La tanda va acabar amb 2-3 per a les asturianes, que després d’haver guanyat la Champions i la Copa, superant en els dos tornejos el Vila-sana, s’enfrontaran ara amb el Palau de Plegamans en la lluita pel títol de Lliga. El Palau va certificar l’accés a la final al tornar a derrotar el Manlleu.

El Vila-sana posava així punt final a una altra temporada històrica. En la seua primera participació a Europa, va arribar a la final de la Champions –en què es va proclamar subcampió continental–, va arribar a les semifinals de la Copa i, per segon any, també a les semifinals del play-off per la Lliga. Sens dubte, un gran pas endavant, encara que els títols han d’esperar. En les tres competicions han caigut contra el Telecable Gijón. Sens dubte, un gran equip, amb grans jugadores. Però el Vila-sana també ho és i també les té. De fet, a la Lliga, el Vila-sana va empatar a la pista asturiana i va guanyar a casa. I al play-off, només ha perdut en el primer partit, va guanyar divendres i ahir només va cedir per penals.

Ha quedat demostrat que la igualtat entre els dos equips és màxima i que pot guanyar qualsevol. Han estat detalls, o incontrolables factors aleatoris, els que han decantat la balança contra el Vila-sana. I poques coses hi ha més aleatòries que el criteri arbitral. Les seues decisions són inamovibles i el seu criteri, curiós. Divendres van assenyalar al Vila-sana dos penals en contra en cinc minuts i ahir, en una jugada molt similar al segon d’ells, no l’hi van xiular a favor. Encara que el Gijón defensa amb fermesa, en cap matx han arribat a les deu faltes i ahir, jugant-se l’accés a la final, els col·legiats van fer repetir els dos penals que havien fallat. Un d’ells el van marcar al segon intent i va ser clau en el 2-3 de la tanda. Les imatges de la televisió poden treure de dubtes els escèptics, malgrat que l’hoquei no té VAR.

L’enfrontament entre els dos millors equips d’Europa tampoc va decebre. Va ser un partidàs entre dos conjunts que sempre busquen la victòria. Per això fa més mal que el guanyador es decideixi per qüestions no entrenables. El Gijón, carregat de títols, és el gran i el poderós en l’hoquei femení estatal i el Vila-sana és el nouvingut que segueix el seu propi camí i pretén guanyar-se un lloc a la taula dels títols. No ha buscat mai que l’hi facin arribar des de fora.Victòria Porta va marcar l’1-0 al minut 19, però l’equip no va poder consolidar l’avantatge i Tasha Lee va empatar al 23 (1-1).

A la segona part, Sara Roces, una vegada més, va marcar l’1-2 al 39 i Julieta Fernández va fer el 2-2 al 44. Va tenir ocasions el Vila-sana per guanyar, però l’encert li va donar l’esquena. Va arribar una pròrroga estèril i una nefasta tanda de penals per deixar-lo sense premi. El Palau de Plegamans serà el rival del Gijón al play-off final de l’OK Lliga femenina, després de tornar a guanyar ahir per 3-0 el Manlleu, culminant la remuntada en l’eliminatòria.

Lluís Rodero i el president Ramon Porta clamen contra l’arbitratge

Tant l’entrenador del Vila-sana, Lluís Rodero, com el president del club, Ramon Porta, es mostraven indignats al final del duel, tant per l’arbitratge d’ahir com el que han patit durant la resta de la sèrie. Segons Rodero, “és una vergonya que un dia tinguin un criteri i un altre dia un altre. Una jugada que divendres va ser penal en contra, avui no ens l’han xiulat a favor. I això de la tanda de penals, que facin repetir-ne dos quan les mateixes jugadores del Gijón tornaven al seu lloc perquè donaven per descomptat que havien fallat, crec que no toca”, i va recordar que “en cap dels partits que hem jugat contra elles han arribat a les deu faltes. Tant de bo algú valorés els àrbitres i veuria que de vegades, quan ens queixem, tenim raó”. Va afegir que “a l’equip l’he vist bé, ens ha faltat fer el gol, acabar jugades, una mica més de sort i el respecte arbitral”. Porta, per la seua part, va reclamar que:

Per a un partit com aquest haurien d’enviar àrbitres de més nivell. Els d’avui no han estat a l’altura i els de divendres tampoc ho van estar.