SEGRE

GUARDONS DISCAPACITAT FÍSICA

Premis Aspid reivindicatius

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La dinovena edició dels Premis Aspid, que es van entregar ahir a la Seu Vella, no només va servir per reconèixer als guardonats la seua feina per la integració de les persones amb discapacitat física, sinó també perquè els responsables de l’entitat lleidatana enviessin un missatge a les autoritats presents a l’acte.

“Aprofito la presència aquí dels polítics per demanar-los suport a les entitats socials perquè cobrim la necessitats de les persones amb discapacitat. Mai és suficient. Les associacions hem passat de ser reivindicatives a prestadores de serveis per les circumstàncies”, va reclamar Bibiana Bendicho, presidenta d’Aspid, en el seu discurs, en el qual va apostar més per la transformació social que per la normalització. “Teniu tot el dret a demanar. Si els diputats, regidors... féssim el treball tan bé com les entitats tindríem un país millor, més solidari”, va reconèixer Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, que va assistir a l’acte amb autoritats locals i provincials. “La discapacitat no és més que un obstacle salvable. Es tracta que tinguin llibertat per decidir en igualtat de condicions”, va apuntar Forcadell.

La presidenta del Parlament va dir que “encausar per posar urnes és una mala notícia per a la democràcia”

Els discursos van succeir un emotiu lliurament de premis que va començar amb una menció especial per a la vicepresidenta d’Aspid, Teresa Teixidó. Després, la periodista Hilaria, Lary, León va recollir el guardó a la Comunicació per contribuir a una conscienciació social a favor de les persones amb discapacitat física a través del seu exemple personal (va nàixer sense braços i amb una sola cama). Per la seua banda, la Fundació La Marató de TV3 va obtenir el premi a la Solidaritat per la seua trajectòria en sensibilització i investigació biomèdica, després d’haver recaptat 151 milions i haver finançat 723 projectes.

El guardó a l’Empresa va recaure en Punt Eco, una iniciativa lleidatana amb programes d’horticultura terapèutica. Finalment, el Centre d’Investigació en Discapacitat Física de la fundació Aspaym de Castella i Lleó es va emportar el premi a la Innovació per impulsar noves teràpies per millorar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu.

Lleida

Abans de participar a la Seu Vella en l’acte d’entrega dels Premis Aspid, a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va visitar la Paeria, on va ser rebuda per l’alcalde, Àngel Ros, i per diversos membres de la corporació municipal. Allà, Forcadell es va referir al fet que la Fiscalia ja doni per feta la inhabilitació del líder del PDC al Congrés, Francesc Homs, pel 9-N, però sense preveure una condemna que impliqui una pena de presó (vegeu la pàgina 17).

“Independentment de les últimes notícies sobre el senyor Homs, el fet que hi hagi persones encausades per haver posat unes urnes és una mala notícia per a qualsevol democràcia, també per a la nostra”, va assegurar la presidenta del Parlament. Fonts de la Fiscalia també van expressar dubtes sobre la possibilitat que Forcadell pugui ser enjudiciada per la via penal per haver permès la votació de les conclusions de la Comissió d’Estudi del Procés Constituent. “Que la Fiscalia i el Tribunal Constitucional facin el seu procés, nosaltres farem el nostre”, va apuntar.

En la seua primera visita a la Paeria, Carme Forcadell va firmar en el llibre d’honor de l’ajuntament i va entregar a l’alcalde de Lleida una senyera.

tracking