SEGRE

SISMOLOGIA FENÒMENS NATURALS

Un terratrèmol al dia a Lleida

Imatge d’arxiu del registre d’un terratrèmol a l’Observatori de l’Ebre.

Imatge d’arxiu del registre d’un terratrèmol a l’Observatori de l’Ebre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les comarques lleidatanes han registrat en el que va d’any una mitjana d’un terratrèmol al dia, la immensa majoria dels quals són de molt baixa intensitat i la població no arriba a percebre’ls, situant-se sobretot a la zona del Pirineu. Segons l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC), fins ahir mateix, s’han comptabilitzat 180 moviments sísmics a la província, l’últim diumenge passat al Pallars Sobirà, amb una intensitat de 0,4 graus en l’escala de Richter. El sisme de més intensitat en els primers nou mesos de l’any es va produir el 14 de setembre a la Val d’Aran, d’1,3.

Tanmateix, perquè la població pugui notar els terratrèmols, aquests han de ser d’una intensitat d’entre 2,5 i 3 graus en l’escala de Richter com a mínim, o bé tenir l’epicentre a poca profunditat, com va passar amb el terratrèmol d’Alpicat, el juliol del 2014. La província de Lleida ha sumat una trentena de terratrèmols rellevants en els últims vint anys, l’últim a la Cerdanya, de 3 graus, el novembre del 2015. “Encara que Lleida no és una zona especialment activa sismològicament, el Pirineu lleidatà sí que registra terratrèmols amb més freqüència i, de fet, al llarg de la història n’ha tingut alguns de molt importants”, va assenyalar ahir a aquest diari Xavier Goula, cap del departament de Sismologia de l’ICGC. Goula es refereix al sisme del 1343, el primer document a Catalunya i l’epicentre del qual es va localitzar entre l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran, en què va causar grans desperfectes que a dia d’avui encara perduren. També el del 1923, a la Val d’Aran, de 6 graus.

Segons Goula, l’activitat sísmica no ha augmentat en els últims anys, però sí que es detecta una quantitat de sismes més gran gràcies a l’avenç en els instruments per mesurar-los. “Ara estem més preparats per afrontar aquest tipus d’emergències i Protecció Civil pot actuar gairebé immediatament”, va explicar. Malgrat les xifres, els experts assenyalen que Catalunya és una zona tranquil·la i que els terratrèmols són molt més freqüents a Itàlia, on cada cinc anys es produeix un sisme amb greus conseqüències.

La província de Lleida és una zona amb activitat sísmica?

Les zones del Pirineu són molt més actives que al pla, més estable, la qual cosa demostra el fet que els terratrèmols detectats a la província es concentrin al nord.

Quina intensitat tenen els terratrèmols?

La majoria són de baixa potència i no són percebuts per la població, però en alguns casos els habitants els noten, encara que és amb molt poca freqüència.

Lleida ha registrat algun sisme important ?

Al llarg de la història s’han donat registres importants, sí. Com el 1373, el primer terratrèmol documentat a Catalunya i que va tenir l’epicentre al Pirineu lleidatà. Va ocasionar molts danys. Al segle XX, se’n va produir un altre a Vielha, amb una gran intensitat però que no va causar danys importants.

Quina intensitat ha de tenir un terratrèmol perquè la població arribi a notar-lo?

La població pot tenir la percepció que s’està produint un sisme quan aquest té una magnitud d’entre 2,5 i 3 graus en l’escala de Richter.

És possible que a la província hi hagi un terratrèmol considerat devastador per la seua potència?

És possible, però no molt probable. A les comarques de la Val d’Aran i al Pallars i que, per sort, no tenen gaire població, tot i que sí en temporades turístiques.

Estem preparats per afrontar un sisme així?

Els nous edificis tenen en compte la construcció sismoresistent, el problema seria a les més antigues, que podrien resultar danyades.

Hem d’estar alerta?

Els terratrèmols no ens han de preocupar, i encara menys a Lleida, però existeixen i hem de tenir-los en compte.

tracking