SEGRE

BENESTAR CONDICIONS DE VIDA

Pensions per sota del salari mínim

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tota una vida treballant i no poder arribar a final de mes. És la crua realitat de milers de pensionistes lleidatans que no cobren ni el salari mínim interprofessional. Un informe publicat ahir per Entitats Catalanes d’Acció Social (Ecas) alerta que el 61,3% de les persones majors de 65 anys a Catalunya té problemes per arribar a final de mes i cobrir necessitats bàsiques.

A les comarques lleidatanes, amb més de 97.000 pensionistes, un de cada quatre cobra una pensió mínima, cosa que significa de mitjana menys de 600 euros al mes, quan el salari mínim és de 655 euros. L’informe destaca que el 47,3% de les persones grans han patit alguna privació material el 2015, i d’aquestes el 19,2% no pot consumir carn, pollastre o peix almenys cada dos dies o fer-se càrrec de despeses imprevistes. De fet, la pobresa energètica entre els més grans de 65 anys s’ha duplicat en dos anys.

Prop de 19.000 lleidatans majors de 65 anys viuen sols, dels quals més del 75% són dones

Un altre dels temes clau és la solitud del col·lectiu, ja que prop de 19.000 lleidatans majors de 65 anys viuen sols, la qual cosa representa el 23% del total. D’aquests, set de cada deu són dones. L’informe d’Ecas assenyala que a Catalunya 175.000 persones grans viuen soles sense desitjar-ho.

La crisi econòmica ha empitjorat la situació d’aquest col·lectiu, que s’ha convertit en habitual en moltes llars. L’estudi apunta que un de cada tres pensionistes ajuda fills i néts de forma econòmica per fer front a les necessitats bàsiques d’habitatge i alimentació. Això ha fet que la capacitat d’estalvi de la gent gran hagi disminuït durant la recessió. Un altre element que cal destacar és que Lleida té la taxa d’envelliment més elevada de Catalunya, amb cent setze majors de 65 anys per cada cent menors de 16.

tracking