SEGRE

CRISI SERVEIS SOCIALS

Centres acabats... i tancats

L’ampliació de la residència d’Aremi a Balàfia i la de Plançó a la Bordeta fa dos anys que estan finalitzades però sense obrir || Pendents de la concertació de places per part de la Generalitat

Treballadors i usuaris d’Aremi, ahir, a l’ampliació de la residència que tenen a Balàfia, que continua tancada.

Treballadors i usuaris d’Aremi, ahir, a l’ampliació de la residència que tenen a Balàfia, que continua tancada.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fa dos anys que les obres estan acabades, estan equipades i a punt per acollir usuaris, però l’ampliació de la residència d’Aremi a Balàfia per a persones amb paràlisi cerebral i discapacitat física i la de Plançó a la Bordeta per a trastorns autistes estan tancades i barrades. I no obriran les portes, malgrat que hi ha demanda per fer-ho, fins que la Generalitat concerti places, una cosa per a la qual hi havia una partida en els pressupostos presentats pel Govern al juny, però que finalment no es van aprovar. “Les famílies no poden costejar-se una plaça si no està concertada”, va explicar ahir Mercè Batlle, presidenta d’Aremi. L’entitat va inaugurar la primera fase del centre, amb 26 places, el 2008. Sis anys després va acabar la fase d’ampliació, que aporta 29 noves places i que des de l’any passat està equipada. “Encara que estigui tancada ens està fent perdre diners perquè requereix un manteniment”, assegura Batlle. L’obra ha comptat amb un pressupost d’1,3 milions d’euros.

En la mateixa situació es troba la residència de Plançó, l’associació de persones amb trastorns autistes. Lleida havia de comptar a partir del febrer del 2014 amb el primer Centre d’Atenció Especialitzada per a persones autistes majors de 18 anys. La residència i centre de dia tenen 33 places. Fa dos anys i mig es va intentar obrir part del complex (vuit places), encara que finalment l’obertura va quedar paralitzada per falta de concertació de places. Enrere van quedar set anys d’obres i desenes de subvencions i il·lusions dipositades, ja que el cost total de l’obra ascendeix a 1,8 milions d’euros.

“No hi ha cap centre especialitzat a Lleida per a persones autistes, per això insistim tant”, va explicar ahir Francesc Purroy, president de Plançó. Quan els nens acaben l’escola, si no poden inserir-se al mercat laboral, no tenen possibilitat d’estar atesos per un servei especialitzat a Lleida. Segons va afirmar el president amb escepticisme, la residència podria obrir al gener. “Ja no ens creiem res, i menys encara sense que hi hagi pressupostos”, va concloure.

tracking