SEGRE

salut

La xifra de mares menors d'edat augmenta un 61% a Lleida en 4 anys

Van ser 42 el 2014 i per primera vegada des del 2005 superen els avortaments adolescents

Embarassada

Embarassada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La maternitat abans de complir la majoria d’edat ha experimentat un creixement espectacular en els últims anys a les comarques lleidatanes. I és que el 2014 un total de 42 menors de la província de Lleida es van convertir en mares, xifra que suposa un increment d’un 61,5 per cent respecte a la registrada el 2010, quan vanser 26 les adolescents que van donar allum a Ponent. Des d’aleshores, la tendència ha anat a l’alça a la província fins a assolir, fa dos anys, segons les últimes xifres publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la xifra més elevada de la dècada juntament amb les del 2007 i 2008.

Però, a què es deu aquest augment? Els experts apunten fonamentalment a l’existència en la nostra societat d’altres cultures, com pot ser la llatinoamericana, en la qual és més habitual ser mare a edats més precoces. A més, la crisi també podria estar- hi darrere ja que, encara que en menor mesura, algunes adolescents optarien per ser mares abans de fer-se un futur professional.

La majoriaLa majoria de les menors que van tenir un fill a Lleida el 2014, més del 81%, tenien 16 o 17 anys, però el 19% restant van ser mares amb només 15.Fa dos anys no va ocórrer, però en l’última dècada fins a 16 nenes menors de 15 anys van donar a llum a les comarques lleidatanes. “Els efectes d’un procés així en menors són preocupants, especialment els psicològics”, assegura Josep Maria Laïlla, ginecòleg d’Agramunt i expresident de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia.

Opció d’avortar minoritària

A part de les 42 lleidatanes menors d’edat que el 2014 van ser mares, 32 adolescents més també es van quedar embarassades llavors a la província. Tanmateix, aquestes (entre elles tres nenes de quinze anys i cinc de catorze) van optar per avortar. Suposa la xifra d’interrupcions d’embaràs voluntàries en menors d’edat més baixa de l’última dècada a Lleida i un 40 per cent inferior a la registrada el 2010, quan van ser 54. De fet, per primera vegada en els últims anys, el 2014 els parts d’adolescents registrats a Ponent van superar els avortaments de menors d’edat.

tracking