SEGRE

ALTRUISME DONACIONS

Tres-cents lleidatans deixen en herència 12,6 milions a entitats

Més de 300 lleidatans han donat al morir un llegat de 12,6 milions d’euros en vuit anys a entitats socials || Les organitzacions catòliques i ONG en són les principals benefactores

Treballadors de l’empresa Cartaes, de Càritas de Tàrrega, amb la seua gerent Alba Coma a la dreta.

Treballadors de l’empresa Cartaes, de Càritas de Tàrrega, amb la seua gerent Alba Coma a la dreta.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nombre de lleidatans que, quan moren, decideix destinar part de l’herència a finalitats socials ha anat a l’alça en els últims anys. Es tracta dels llegats solidaris, que acaben en mans d’entitats religioses o sense ànim de lucre que utilitzen l’herència per revertir-la en els més necessitats. A la província de Lleida, s’han comptabilitzat més de tres-cents llegats solidaris en els últims vuit anys amb més de 12,6 milions d’euros donats.

Segons la informació facilitada pel Col·legi de Notaris de Catalunya, l’any passat 41 lleidatans van fer aquesta mena de llegat solidari aportant a les diferents entitats un total de 937.764 euros en béns. Una quantitat molt per sota de la que es va donar el 2014, quan es van registrar donacions de més envergadura que van superar els 4,3 milions d’euros repartits en 97 herències. Tanmateix, l’any en el qual els lleidatans van ser més solidaris va ser el 2012, amb més de 5,5 milions d’euros en només 37 llegats. El principal beneficiari d’aquest tipus d’herències és l’Església i les entitats dependents, com Càritas, així com Creu Roja, Metges sense Fronteres o associacions que atenen malalts d’Alzheimer o càncer. “En molts casos són les mateixes entitats les que promocionen els llegats i la persona que fa la donació en el testament acostuma a estar-hi vinculada en algun moment de la vida”, va explicar ahir Gerardo Mármol, notari de Lleida i membre del Col·legi Notarial de Catalunya.

Solidaritat

Segons Mármol, un llegat solidari consisteix que la persona decideix donar una part dels seus béns, ja sigui diners o patrimoni, a una entitat, sense perjudicar la llegítima dels hereus forçosos que a Catalunya, segons la llei, és una quarta part del valor total de la fortuna. És habitual que la persona que fa un llegat solidari tingui família, però molt dispersa, i vol deixar part del patrimoni a una associació a la qual s’ha sentit propera, sobretot al final de la vida. Des del Col·legi de Notaris recorden que el testament és la millor manera d’assegurar que els nostres béns vagin a les mans que volem.

Fer testament per distribuir quins béns i a qui La solidaritat d’una veïna va permetre a Càritas Parroquial de Tàrrega posar en marxa, l’any 2011, una empresa d’inserció laboral per a persones en risc d’exclusió social i per a joves amb dificultats per accedir al mercat de treball. I és que d’ella, d’Empar Segarra, van rebre uns 600.000 euros d’herència que també els va permetre construir una seu nova en una nau de mil metres quadrats situada al polígon Riambau de la capital de l’Urgell. “Sense el llegat no podríem haver creat mai Cartaes (que és el nom de l’empresa)”, explica Alba Coma, gerent de la firma, que es dedica al reciclatge de residus i a la reutilització d’objectes i roba.

tracking