SEGRE

RELIGIÓ LLIBRE

Una dona de Lleida fa set anys que se sotmet a exorcismes setmanals

Desenes de casos de suposades possessions a Ponent, on hi ha llista d’espera

Les editores, Annabel Encontra i Alexandra Cuadrat; el pare Gallego, l’autora, Teresa Porqueras; i el fotògraf, Llorenç Melgosa.

Les editores, Annabel Encontra i Alexandra Cuadrat; el pare Gallego, l’autora, Teresa Porqueras; i el fotògraf, Llorenç Melgosa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sembla l’argument d’una pel·lícula de terror: una lleidatana se sotmet a un exorcisme setmanal des de fa set anys. “És el cas de possessió demoníaca més complex a què s’ha enfrontat el frare dominic Juan José Gallego, exorcista de l’arquebisbat de Barcelona”, explica l’experta en temes de misteri Teresa Porqueras, de Lleida, que acaba de publicar el llibre Cara a cara con Satanás (vegeu el desglossament). La dona, que es presenta amb el nom fals d’Anaïs, està considerada per l’Església com una posseïda, ja que ha superat el discerniment que fa l’exorcista per determinar si els símptomes que presenta es deuen a una malaltia mental o no tenen una explicació lògica.

“Un exorcisme no es fa a la lleugera”, subratlla Porqueras. Entre altres coses, perquè hi ha tanta demanda que la llista d’espera per ser tractat a Catalunya és de més de vuitanta persones. Durant l’elaboració del llibre, el pare Gallego va posar en contacte la posseïda lleidatana amb Teresa Porqueras. “Va ser molt impressionant”, assegura. “Vaig veure el mal als seus ulls.” Després de les sessions d’exorcisme, l’afectada assegura que es troba millor, però els símptomes persisteixen des de fa set anys, la qual cosa condiciona la seua vida i les dels seus familiars més directes.

“A excepció del gir de cap de 360º i el vòmit verd, els exorcistes s’enfronten al mateix que a la pel·lícula”

No és l’únic cas que el pare Gallego tracta a Lleida. “Es fan exorcismes almenys una vegada a la setmana a altres persones.” L’autora ha tingut constància de desenes d’influències demoníaques –les possessions són menys freqüents– ­que són tractades per exorcistes, “encara que cap de tan greu”.

“A exepció del gir de cap de 360 graus i el vòmit verd, els símptomes que presenta un posseït s’assemblen bastant als de la nena de la pel·lícula L’exorcista”. I es tracten de forma similar. “Cada exorcista té el seu propi mètode de discerniment”, però en gairebé tots intervenen crucifixos, oracions i aigua beneïda. “És una cosa molt seriosa. Al Nou Ritual Romà hi ha un paràgraf en el qual es diu clarament que el sacerdot ha d’assegurar-se que la persona que sol·licita ajuda no pateix cap trastorn psiquiàtric.”

Creixent demanda

La creixent demanda d’exorcismes ha portat l’arquebisbat de Barcelona a nomenar un nou exorcista, Josep Serra Colomer, autoritzat per realitzar exorcismes des del mes de març passat, segons ha pogut saber SEGRE. A l’arquebisbat de Madrid l’equip d’exorcistes el formen, actualment, vuit sacerdots. “És un tema tabú dins de la mateixa Església, però està a l’ordre del dia.” Fins al punt que s’ha autoritzat sacerdots, alguns a les comarques de Lleida, a fer tractaments de manera excepcional mentre el pare Gallego, de baixa després de sotmetre’s a una operació quirúrgica, es recupera.

El llibre es presenta el dia 13 al Festival de Sitges Teresa Porqueras és una habitual del Festival de Sitges, que s’inagura avui, en qualitat de reportera del programa de televisió Misteris amb Sebastià d’Arbó. Aquest any, la lleidatana fa doblet. Diumenge dóna a conèixer les seues Cròniques de misteris televisius i el dia 13 debutarà com a autora amb la presentació del llibre Cara a cara con Satanás. Vivencias de Fray Juan José Gallego Salvadores, dominico, que ha editat Apostroph. Porqueras relata, a través de 254 pàgines, la vida de l’exorcista i dedica un capítol sencer a explicar el cas d’una lleidatana posseïda. Cròniques de misteris es presenta diumenge que ve a les 11 del matí a l’espai Brigadoon del Festival de Sitges, en el qual es projectaran quatre reportatges que van ser emesos en el programa Misteris amb Sebastià d’Arbó. El dia 13 serà el torn del llibre Cara a cara con Satanás, que es presentarà a les quatre de la tarda a l’espai Fnac i comptarà amb la presència de l’autora, així com de les editores Alexandra Cuadrat i Annabel Encontra. La imatge de la portada del llibre, un primer pla de l’exorcista Juan José Gallego, és obra del també lleidatà Llorenç Melgosa, que la va prendre al convent de Santa Catalina de Barcelona, on viu i treballa aquest frare dominic. Normalment, fa exorcismes al seu despatx “quan són senzills” i en una capella “quan són més complexos”. De vegades, necessita ajuda d’altres religiosos. “Els posseïts poden tenir molta força”, assegura Porqueras, que va arribar a presenciar un exorcisme en el transcurs de l’any en el qual ha treballat en aquest llibre.

Les editores, Annabel Encontra i Alexandra Cuadrat; el pare Gallego, l’autora, Teresa Porqueras; i el fotògraf, Llorenç Melgosa.

Les editores, Annabel Encontra i Alexandra Cuadrat; el pare Gallego, l’autora, Teresa Porqueras; i el fotògraf, Llorenç Melgosa.

tracking