SEGRE

salut

Un 12,6% dels infants catalans té obesitat, segons l'enquesta de Salut

Els fills de classes socials desfavorides consumeixen més menjar ràpid, llaminadures i begudes ensucrades

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 31,8% de la població de 6 a 12 anys té excés de pes, més els nens (35,8%) que les nenes (27,5%); el 19,1% té sobrepès (el 20,4% dels nens i el 17,8% de les nenes). i el 12,6% té obesitat ( també més els nens amb un 15,5% que les nenes amb un 9,7%), segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA, 2015).

La prevalença de l’obesitat és més elevada entre els menors de les classes socials més desfavorides i quan la mare té estudis primaris o no en té.

Pel que fa a l’activitat física, s’observa que 4 de cada 10 infants de 3 a 14 anys té un estil d’oci sedentari, és a dir, que de mitjana passa dues o més hores cada dia mirant una pantalla. L’enquesta mostra com aquest estil d’oci és més freqüent entre els nens de classe social més desfavorida i amb un dels progenitors sense estudis.

Al mateix temps, un 37,5% de la població d’aquestes edats té un estil d’oci actiu (cada dia de la setmana fa com a mínim una hora d’activitat física extraescolar o juga al parc o al carrer). El percentatge és superior en els nens i disminueix segons augmenta l’edat.

L’enquesta també assenyala que un 57,7% de la població de 3 a 17 anys acostuma anar caminant a l’escola; un 10,7% va en transport públic, i un 1,5% en bicicleta.

Pel que fa a l’alimentació, destaca que un 87,5% de la població de 3 a 14 anys esmorza dues vegades (com està recomanat), i només un 4,9% dels infants de 6 a 14 anys mengen les 5 racions de fruita i verdura (4,6% dels nens i 5,3% de les nenes), sense diferències significatives per subgrups.

En canvi, sí que hi ha diferències socials pel que fa al consum freqüent de productes hipercalòrics. El 40% dels infants que pertanyen a classes socials desfavorides fan un consum freqüent de menjar ràpid, brioxeria industrial, llaminadures i begudes ensucrades mentre que aquest percentatge se situa en el 20% dels infants de famílies de classe social més afavorida o quan un dels progenitors té estudis universitaris.

Imatge d'arxiu del menjador d'un centre escolar.

Un 12,6% dels infants catalans té obesitatSegre

tracking