SEGRE

DEMOGRAFIA NAIXEMENTS

'Baby boom' a l'Alt Urgell

Naixen 6 nadons en 36 hores al Sant Hospital de la Seu, una situació que no s’havia produït en quinze anys || El centre va registrar 128 parts el 2015 i aquesta anualitat pot acabar amb 140

Els sis nadons, amb les seues famílies, dimecres al niu de l’hospital de la Seu d’Urgell.

Els sis nadons, amb les seues famílies, dimecres al niu de l’hospital de la Seu d’Urgell.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ismael, dilluns a les 13.50 hores; Mona, dimarts a les 15.30 hores; Agatha, dimarts a les 16.16 hores; Dan, dimarts a les 19.03 hores; Jazmin, dimecres a les 01.23 hores, i Viviana, també dimecres a les 07.10 hores. Són els noms i les hores de naixement dels sis nadons que han nascut aquesta setmana al Sant Hospital de la Seu d’Urgell en poc més de trenta-sis hores. Un fet gens habitual en una ciutat petita que acostuma a tenir una mitjana d’entre dos i tres naixements a la setmana.

L’arribada al món d’aquests nadons en un espai de temps tan breu trenca totes les estadístiques a l’Alt Urgell i contrasta amb la notícia de la baixada de la natalitat, especialment a la província de Lleida (vegeu SEGRE de dimarts). I és que dilluns passat l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) va fer públics els últims resultats referents a les xifres de la natalitat en el conjunt de Catalunya, que constaten que Lleida és la província que lidera el descens de naixements de l’últim any, amb un 4,7% menys durant el 2015 (vegeu el desglossament).

Jordi Fàbrega, director assistencial de l’hospital de la Seu d’Urgell, es va mostrar dimecres entusiasmat per l’arribada de tants nadons amb tan poca diferència de temps. Van ser dos nens i quatre nenes, fills i filles de veïns de Coll de Nargó, Bellver de Cerdanya, la Seu d’Urgell i Andorra. Tots van nàixer en perfectes condicions de salut i amb pesos que oscil·len entre els 2,3 i els 4 quilos. Una de les infermeres de la planta de maternitat va assegurar que “en quinze anys que fa que treballo en aquest hospital no havia vist mai abans una cosa igual”.

Fàbrega va recordar les xifres d’infantaments a la capital de l’Alt Urgell durant el 2015, amb un total de 128 nadons. “A falta encara de més de dos mesos per acabar l’any, ja hem tingut cent vint naixements i durant els propers dies esperem el part de cinc o sis dones més, per la qual cosa estem convençuts que acabarem l’any amb uns cent quaranta naixements.”

A pesar de l’overbooking, la logística del centre mèdic va funcionar “a la perfecció”, deia dimecres el director assistencial i també pediatre, i va explicar que no va ser necessari més personal mèdic. Les dones van ser ateses entre un ginecòleg, una llevadora, una pediatra i una anestesista, i van utilitzar la sala de parts i un dels tres quiròfans disponibles.

S’ha de recordar que l’hospital de la Seu d’Urgell té en marxa el programa d’alta precoç, que permet a les famílies tornar a casa a partir de les vuit hores de donar a llum, sempre que la situació sigui favorable. Dimecres al migdia ja van rebre l’alta tres de les sis mares.

Menys natalitat i menys dones en edat fèrtil Els naixements han baixat en el conjunt de Catalunya en l’últim any i Lleida és la província que lidera aquest descens, amb un 4,7% menys, al passar dels 4.165 del 2014 als 3.969 del 2015, segons les dades fetes públiques dilluns per l’Institut d’Estadística de Catalunya. També van baixar a l’Alt Urgell, un 11%, al passar de 151 a 135. El nombre total de nascuts vius a Catalunya va ser de 70.138, una xifra que representa una disminució del 2% en relació amb el 2014. Aquesta tendència està motivada per la disminució del nombre de dones en edat fèrtil, ja que el nombre de fills per dona (1,39) és lleugerament superior al del 2014. Enrere queden les dos dècades de baby boom –des dels 90 fins al 2008–, que van coincidir amb l’època de més bonança econòmica i amb l’arribada massiva de la immigració a Catalunya en general i a Ponent en particular.

tracking