SEGRE

RELIGIÓ

Un capellà per a cada 4 temples

Les tres diòcesis lleidatanes compten amb només 161 rectors per fer-se càrrec de 663 esglésies

El rector de Guissona, Ramon Balagué, que ha d’atendre quinze localitats.

El rector de Guissona, Ramon Balagué, que ha d’atendre quinze localitats.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La del Palau d’Anglesola ha estat l’última parròquia lleidatana que s’ha quedat sense rector (vegeu el desglossament), però no es tracta, ni de bon tros, d’un cas aïllat. I és que fa anys que les tres diòcesis lleidatanes veuen descendir el nombre de capellans a un ritme molt més gran que el de les ordenacions de seminaristes. Fins al punt que, actualment, compten amb només 161 rectors (responsable d’un temple, ja que hi ha alguns capellans més en actiu que col·laboren) per fer-se càrrec de les 663 parròquies que formen aquests tres territoris.

Representa una mitjana de més de quatre parròquies per cada sacerdot, cosa que es tradueix en menys serveis per als fidels. “Cada vegada els rectors tenen més esglésies al seu càrrec. En el nostre cas, fa una dècada comptàvem amb aproximadament una vintena més”, expliquen a aquest diari des de la diòcesi de Solsona, on actualment disposen de 43 rectors en actiu per a un total de 174 temples.

Vuit seminaristes estudien a les diòcesis d’Urgell i Solsona, mentre que el de Lleida no en té cap

El bisbat de l’Urgell estaria en pitjor situació, ja que compten amb 68 capellans per fer-se responsables de 363 parròquies, que suposa una mitjana de més de cinc per sacerdot.

El de Lleida seria el que té millor salut, ja que compta amb mig centenar de rectors per a 126 esglésies.

Sens dubte, la falta de vocacions és la principal causa per explicar aquesta situació, sumada a l’envelliment dels actuals sacerdots, amb una edat mitjana a Ponent que supera els setanta anys.

Mostra d’aquest fet és l’escassa activitat als seminaris de les diòcesis lleidatanes, on els aspirants s’han reduït en la meitat en una dècada. En el present curs n’hi ha vuit, lluny dels disset del 2005. Sis són al d’Urgell i dos al de Solsona, mentre que el de Lleida no en té cap. En tota la província no hi va haver cap ordenació l’any passat.

El rector de Guissona, Ramon Balagué, que ha d’atendre quinze localitats.

El rector de Guissona, Ramon Balagué, que ha d’atendre quinze localitats.

tracking