SEGRE

SALUT MALALTIA

Mor un ancià a Mollet per un nou brot de legionel·la

Segona víctima mortal aquest mes després de la mort d’un altre home a Salou

Cristina Pérez i el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

Cristina Pérez i el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un home de 89 anys amb una “patologia de base” ha mort a causa d’un nou brot de legionel·la detectat aquest mes d’octubre a Mollet del Vallès, que ha provocat dos afectats més que ja han estat donats d’alta de l’hospital.

En roda de premsa, el secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Joan Guix, i la subdirectora general de Salut Pública a Girona i Barcelona, Cristina Pérez, van concretar que els afectats són tres homes d’entre 37 i 89 anys veïns de Mollet.

Amb aquest cas són dos els morts per brots de legionel·la a Catalunya ocorreguts aquest mes

Es tracta del tercer brot detectat en les últimes setmanes a Catalunya, després de l’episodi registrat en un hotel de Salou, en el qual també va morir una persona, i un altre a Vilafranca del Penedès amb quatre afectats.

Coordinadament amb l’ajuntament de Mollet, Salut Pública va iniciar una investigació epidemiològica i ambiental en instal·lacions de risc d’una zona de 1.000 metres per establir la “hipòtesi de treball”, ja que s’ha vist que el focus es troba dins del municipi.

En concret, ha recollit mostres en deu instal·lacions d’alt risc –torres de refrigeració i condensadors evaporatius–, i va requerir als seus titulars que realitzessin un tractament de xoc de neteja i desinfecció per evitar que es produeixin nous casos.

Amb la col·laboració del consistori, també ha tret mostres i ha limitat l’activitat d’altres elements de menor risc, com fonts ornamentals, aspersors i vehicles de neteja situats en el mateix radi sospitós per controlar el brot.

“No podem descartar nous casos perquè som dins del període d’incubació de la malaltia”, va avisar Pérez, quan assenyalava que el moviment de les persones infectades és dins d’aquesta zona.

El dia 2 d’octubre es va notificar el primer cas, un home de 89 anys que va morir el 10 d’octubre, i els altres dos malalts es van conèixer el dia 12 d’octubre.

Detectades a Calafell traces “lleus” del bacteri en dos escoles? L’ajuntament de Calafell ha detectat traces “lleus” de legionel·la als conductes d’aigua de dos escoles del municipi, segons va informar dilluns el consistori. Les quantitats detectades, que s’han observat en anàlisis rutinàries, “no són suficients per implicar risc de contagi de la malaltia”. L’ajuntament ha activat els protocols de seguretat previstos i fins a nou avís no es podran utilitzar les aixetes en cap dels dos centres, però va rebutjar tancar els col·legis pel volum de bacteri detectat. La desinfecció, basada en un tractament químic amb productes hiperclorats, es durà a terme avui. Mentre no es disposi dels resultats de les mostres, que triguen quinze dies a saber-se, les dos escoles garantiran un proveïment amb dipòsits d’aigua procedent de fora dels centres.? L’ajuntament de Calafell ha detectat traces “lleus” de legionel·la als conductes d’aigua de dos escoles del municipi, segons va informar dilluns el consistori. Les quantitats detectades, que s’han observat en anàlisis rutinàries, “no són suficients per implicar risc de contagi de la malaltia”. L’ajuntament ha activat els protocols de seguretat previstos i fins a nou avís no es podran utilitzar les aixetes en cap dels dos centres, però va rebutjar tancar els col·legis pel volum de bacteri detectat. La desinfecció, basada en un tractament químic amb productes hiperclorats, es durà a terme avui. Mentre no es disposi dels resultats de les mostres, que triguen quinze dies a saber-se, les dos escoles garantiran un proveïment amb dipòsits d’aigua procedent de fora dels centres.

tracking