SEGRE

SALUT DIA DE LA PROVA

Detecten a Lleida tres nous casos del VIH aquest any

Confirmen una lleu tendència a la baixa, ja que fins l’any passat s’atansaven als 10 anuals || En diagnostiquen set més de sífilis

Antisida de Lleida va instal·lar ahir dos estands informatius.

Antisida de Lleida va instal·lar ahir dos estands informatius.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Associació Antisida de Lleida ha detectat, en el que va d’any, tres nous casos del VIH en les 274 proves ràpides que ha dut a terme l’entitat des del gener. Aquestes xifres posen de manifest una lleugera tendència a la baixa en els últims dos anys a Ponent, ja que a l’any 2015 se’n van registrar cinc, mentre que fins llavors la mitjana s’acostava als deu casos anuals. El perfil dels nous contagis és heterogeni, encara que a Catalunya es dóna un repunt de casos en homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes.

Les proves ràpides de detecció que ha portat a terme l’entitat també han revelat set nous casos de sífilis, una xifra similar a la dels darrers anys. “Això ens mostra que no es prenen prou precaucions en les relacions, ja que aquesta malaltia es transmet a través del contacte sexual de la mateixa forma que el VIH”, va apuntar ahir el president d’Antisida, Joan Fibla, amb motiu de la celebració del Dia de la Prova, que busca promoure la detecció precoç del VIH. I és que des del 2001 s’han detectat a les comarques lleidatanes més de 500 casos del VIH. A Catalunya s’estima que estan infectades entre 25.000 i 30.000 persones, però moltes de les quals ho desconeixen. “El VIH és una infecció silenciosa i pot estar molts anys sense manifestar-se. Per això molta gent encomanada no n’és conscient. Però si no es tracten acabaran desenvolupant la immunodeficiència i, alhora, poden transmetre la infecció”, va remarcar Fibla. Per tot plegat, va assenyalar la importància de fer-se la prova ràpida (a l’entitat, en farmàcies i al CAP) si s’han mantingut conductes de risc. “La millor protecció són els sistemes barrera com el preservatiu”, va recordar Joan Fibla.

tracking