SEGRE

EXÈRCIT DOCUMENTS

Defensa treu a la llum 2 informes sobre ovnis vistos a Lleida fa gairebé 50 anys

Detalla l’albirament d’objectes no identificats el maig del 1968 i el febrer del 1971

Document desclassificat

Defensa treu a la llum 2 informes sobre ovnis vistos a Lleida fa gairebé 50 anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri de Defensa ha posat fi a dècades de silenci sobre els albiraments d’objectes voladors no identificats (ovnis) i permet l’accés per primera vegada a informes desclassificats que detallen fins a 80 episodis, dos dels quals ocorreguts a Lleida fa gairebé mig segle. Els documents, sota el nom d’Expedients OVNI, detallen el lloc de l’albirament dins de l’espai aeri espanyol, la data, un resum dels fets, entrevistes amb els testimonis i informes dels militars encarregats d’analitzar-los, així com informes meteorològics del dia en qüestió.

Un d’aquests informes parla detalladament sobre un objecte no identificat albirat a la província de Lleida, mentre que en un altre document un d’aquests objectes va ser vist des de diversos punts del nord i el centre de l’Estat.

En el primer, l’albirament es va produir el 17 de maig del 1968. A les deu del matí i mentre es desenvolupava la missió militar Bravo, els pilots van veure “un objecte estrany situat sobre Lleida”. L’informe assenyala que aquests pilots tenien a la vista una cosa “no identificada” de color metàl·lic i en posició estàtica. Per comprovar el seu origen, el comandament operatiu va enviar dos avions equipats amb càmeres fotogràfiques, però les imatges que van fer de l’objecte no van ser vàlides al velar-se la pel·lícula.

En les seues conclusions, el document assenyala que aquest objecte podria tractar-se d’un globus estratosfèric, ja que s’havia produït un gran nombre d’albiraments similars i que coincidien amb els llançats pel Centre Nacional d’Estudis Espacials francès. El segon albirament és del 23 de febrer de l’any 1971, quan fins a 44 testimonis van corroborar haver vist una “línia triangular” que desapareixia al tocar el terra. Pilots d’un vol Barcelona-Madrid van observar aquest objecte caure sobre Lleida. Un meteorit que es va fragmentar i va incendiar en contacte amb l’atmosfera o la reentrada de satèl·lits van ser les principals hipòtesis.

Informe del 17 de maig del 1968

Un objecte amb forma de calamar que s’atribueix a un globus estratosfèric francès

Veure document  en PDF

El primer albirament data del 17 de maig del 1968. Pilots van apreciar un objecte estrany, estàtic i de color metàl·lic. “Vam observar una forma de punta de llança invertida o com un cos de calamar i, posteriorment com un avió amb dipòsits de combustible situat en els extrems de les ales.” La conclusió de l’informe és que es va tractar d’un globus que anava ascendint. La detecció de dos ecos molt pròxims pel radar d’altura es van atribuir a un cable inferior del globus estratosfèric d’una central espacial francesa amb instrumental científic.

Informe del 23 de febrer del 1971

Una gran línia vista des de diversos punts causada per trossos de meteorit o satèl·lits

Veure document en PDF

El segon informe inclou fins a 44 testimonis de diversos albiraments des de diferents llocs que cobreixen Barcelona- Osca-Lleida-mar Cantàbric. El primer era d’un pescador de Sant Sebastià que va dir que havia vist “un avió reactor gran, color plata, incendiat i que va caure al mar”. El segon avís va ser des d’un avió Barcelona-Madrid, on es va alertar de la visió d’una línia al nord de Lleida. Entre els testimonis hi havia l’abat de Montserrat i la conclusió va apuntar a un meteorit que es va fragmentar i es va incendiar a l’entrar a l’atmosfera o la reentrada d’algun satèl·lit.

«ES CONFONEN AMB EL PLANETA VENUS O SATÈL·LITS» Salvador Ribas, del Parc Astronòmic del Montsec A què pot deure’s aquest tipus d’albiraments? En aquella època hi havia un context de guerra freda, amb avions espia a l’aire i molt poca informació sobre això. Tot el que es veu al cel té una explicació? Fins ara, tots els albiraments que hem rebut acaben tenint una explicació lògica. La majoria dels testimonis confonen objectes amb el planeta Venus, molt brillant a determinades hores, i satèl·lits com l’Estació Espacial Internacional.

CONSULTA EL CERCADOR DE DOCUMENTS DESCLASSIFICATS bibliotecavirtualdefensa.es

tracking