SEGRE

RELIGIÓ FUNERALS

Prohibit escampar les cendres dels difunts

El Vaticà publica un document en el qual veta als seus fidels aquest acte, així com la divisió de les restes entre familiars i la conservació a casa || El 36% dels lleidatans morts és incinerat

Columbaris del cementiri de Lleida on descansen les restes de persones que van optar per la incineració.

Columbaris del cementiri de Lleida on descansen les restes de persones que van optar per la incineració.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Església catòlica prohibeix als seus fidels escampar les cendres dels difunts, dividir-les entre els familiars i també que siguin conservades a casa, segons consta en un nou document fet públic ahir pel Vaticà. La Doctrina de la Fe, congregació successora de l’antiga Inquisició, ha redactat un escrit que substitueix el de l’any 1963 i que va ser aprovat el passat 18 de març pel papa Francesc per posar ordre davant de les noves pràctiques tant de sepultura com de cremació considerades “en desacord amb la fe de l’Església”.

Al document s’explica que encara que la sepultura és preferible, s’accepta la cremació (opció triada en el 36% dels enterraments a Lleida, i la tendència va a l’alça) “per raons de tipus higiènic, econòmiques o socials” i “perquè no toca l’ànima”, però amb límits. “Per evitar qualsevol malentès panteista, naturalista o nihilista, no serà permesa la dispersió de les cendres a l’aire, a la terra o a l’aigua o de qualsevol altra forma, o la conversió de les cendres en records commemoratius, en peces de joieria o en altres articles”, diu el document.

A més, adverteix que podria negar-se el funeral si el difunt ha manifestat en les seues últimes voluntats el desig d’escampar les cendres amb exprés rebuig de les pràctiques de la fe cristiana.

El prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el cardenal Gerhard Mueller, va explicar que “els morts no són propietat dels familiars” i que “són fills de Déu, formen part de Déu i per això no se celebren ritus privats, sinó cerimònies públiques, i esperen en un camp sant la seua resurrecció”. El document agrega que la conservació a la llar està permesa “només en casos de greus i excepcionals circumstàncies”, i quan una persona ho demani “per pietat o proximitat”. Per a l’Església, “deixar les cendres en un lloc sagrat evita la possibilitat d’oblit”. El secretari de la Comissió Teològica Internacional, Serge-Thomas Bonino, va anar més enllà, ja que va dir que “la cremació és una cosa brutal que no permet a les persones acostumar-se a la falta d’un ésser estimat”.

“La intenció de l’escrit és posar una mica de control i d’ordre d’acord amb la tendència a l’alça de les incineracions. Les cendres poden anar a parar a llocs on no hi ha prou dignitat per al difunt o que no afavoreixen la pregària”, va apuntar Espinosa.

I és que, va assegurar, dividir o escampar les cendres és contrari a la doctrina cristiana de respecte o record al cos del difunt. “La cremació està permesa i regulada mentre no es faci en contra de la doctrina. Creiem que aquest document pot ajudar els catòlics a entendre el procés del final de la vida. És una qüestió d’educació pedagogia respecte a la comunitat cristiana”, va concloure.

tracking