SEGRE

salut

Els lleidatans respiren aire contaminat per ozó un de cada tres dies de l'any

Segons un informe d'Ecologistes en Acció, a la plana de Lleida s'ha superat enguany la recomanació de la OMS en 86 ocasions i al Prepirineu en 134

Una vista de la serra del Montsec.

Els lleidatans respiren aire contaminat per ozó un de cada tres diesEsmeralda Farnell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els 7,5 milions d'habitants de Catalunya han respirat aire contaminat per ozó durant la primavera i l'estiu del 2016 segons l'Informe elaborat per Ecologistes en Acció sobre Contaminació per Ozó el 2016. Segons el document, les estacions de la plana de Lleida van registrar 86 superacions del límit recomanat entre el gener i el 15 d'octubre, mentre que que al Prepirineu i el Pirineu lleidatans es van registrar 134 i 39 superacions, respectivament.

Ecologistes en Acció adverteix que si s'apliqués el mateix criteri establert a la normativa per avaluar aquest contaminant (un màxim de 75 superacions en tres anys), el territori lleidatà ja hauria sobrepassat aquest 2016 totes les superacions admissibles durant tres anys. En aquest sentit, l'estació del Montsec ha registrat mala qualitat de l’aire un de cada dos dies del període analitzat. De fet, segons l'informe, l'estació del Montsec, juntament amb les de Ponts i Juneda, han arribat a superar el límit legal de la Comissió Europea

Gràfic: Ecologistes en Acció.

Com i on es forma l'ozó troposfèric?

L'ozó troposfèric es forma principalment a partir dels contaminants precursors emesos a dues zones de Catalunya: el Àrea de Barcelona i el Vallès - Baix Llobregat, a causa de l'elevada intensitat del trànsit rodat, el transport marítim del Port de Barcelona i la important activitat industrial que suporta aquest territori; i el Camp de Tarragona, especialment per les emissions del complex petroquímic i el transport marítim del Port de Tarragona.

La contaminació generada en aquestes zones s'expandeix per la resta del territori català causant afeccions en zones rurals molt allunyades en la forma d'ozó troposfèric, que assoleixen fins i tot fins i tot la regió pirinenca o els territoris del sud pròxims a l'Ebre, especialment a sotavent dels grans focus emissors dels contaminants precursors de l'ozó

Reclamació d'Ecologistes en Acció

Els ecologistes reclamen a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat que doni una resposta a la petició presentada el passat mes de juny perquè la Generalitat adopti els Planes de Millora de la Qualitat de l'Aire per a aquest contaminant conformi els obliga la llei.

L'Informe sobre la Contaminació per Ozó en 2016 elaborat per Ecologistes en Acció conclou que la totalitat de la població i del territori català han estat aquest any exposats a uns nivells d'aquest contaminant que excedeixen el recomanat per l'Organització Mundial de la Salut. L'informe analitza les dades recollides en les 455 estacions oficials de mesurament d'ozó instal·lades en tot l'Estat espanyol, entre elles 50 situades a Catalunya.

Gràfic: Ecologistes en Acció.

Principals conclusions de l'informe:

  • L'ozó troposfèric és el contaminant atmosfèric que any rere any afecta a més població i territori. Durant 2016 els seus nivells s'han mantingut en general estacionaris, per sobre dels del 2014 i per sota dels del 2015.

  • L'informe d'Ecologistes en Acció pren com a referència el valor recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) d'acord al com l'aire contaminat per ozó ha afectat en 2016 a la totalitat de la població i del territori de Catalunya.

  • Si es considera el valor objectiu establert per la normativa, més lax que la recomanació de l'OMS, la població que ha respirat aire contaminat per sobre de l'objectiu legal és de 235.000 persones, un 3% del total, a les zones de la Plana de Vic, l’Alt Llobregat i el Prepirineu, esteses sobre un sisè del territori català.

  • La contaminació per ozó hauria d'abordar-se com un problema sanitari de primer ordre. L'Agència Europea de Medi ambient estima en 1.800 les morts prematures en l'Estat espanyol per l'exposició a nivells de contaminació per ozó com els registrats a Catalunya durant 2016. Les persones més afectades són les nenes i nens, la gent gran, les dones embarassades i les persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars cròniques.

  • Els costos sanitaris derivats de la contaminació per ozó representen al voltant de 5.000 milions d'euros a l'any, un 0,33% del PIB espanyol, segons el Banc Mundial, sense considerar el cost dels danys provocats sobre els cultius i els ecosistemes naturals.
  • tracking