SEGRE

joventut

Sis de cada deu alumnes de 15 i 16 anys han tingut relacions sexuals

Sis de cada deu estudiants lleidatans d’entre 15 i 16 anys afirmen haver mantingut relacions

El Teatre de l'Escorxador de Lleida va acollir una jornada de formació per a professors de Primària, Secundària i educadors de centres de lleure.

Sexe, cada vegada més jovesItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els joves lleidatans cada vegada s’inicien abans en les relacions sexuals, i l’edat mitjana ja se situa entre els 15 i els 16 anys. Així es desprèn dels resultats d’un estudi de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida), que ha fet a partir d’una enquesta a mil alumnes de 4t d’ESO de diversos instituts de la ciutat. Segons aquest estudi, el 60% dels estudiants d’aquest curshan mantingut alguna vegadarelacions sexuals, ja sigui amb penetració (25%) o sense (35%). L’enquesta ha servit per avaluar el programa educatiu interactiu impulsat per la Paeria Max in love, sobre sexualitat per a adolescents (vegeu el desglossament). Sisco Abella, investigador de l’IRB, va presentar aquest dimecres els resultats de l’estudi en el marc d’una jornada de formació per a professors. “Els pares i els professors pensem que els adolescents de 15 anys són nens que no tenen les experiències sexuals que en realitat sí que tenen”, va afirmar Abella. Per tant, la informació és imprescindible. “És el primer pas cap a una actitud positiva”, va afirmar Abella. L’enquesta també assenyala que el 57,8% té o ha tingut parella i que més del 70% coneix el preservatiu i la seua eficàcia. L’estudi també aborda temes de relació social i indica que el 32% dels enquestats s’ha sentit rebutjat pels companys. El 17% fuma de manera habitual o esporàdica i el 40% beu alcohol de forma ocasional.

Els pares, al marge

Malgrat que l’edat d’inici en les relacions sexuals va a la baixa, les famílies continuen sense parlar de sexe. Així ho va afirmar el psicòleg i sexòleg Antoni Bolinches, que va pronunciar la conferència Acompanyament a infants i joves per una sexualitat plaent, sana i responsable. Segons va explicar Bolinches, menys d’un 10 per cent dels pares parlen obertament de sexe amb els fills.

“La majoria parlen de l’ús del preservatiu com a pur formalisme, però no van més enllà perquè no saben com fer-ho, no tenen educació ni s’ha creat el clima de confiança per aconseguir-ho”, va afirmar. En aquest sentit, internet i els amics es converteixen en la principal font d’informació.

Un 14% té la primera relació als tretze anys

Un estudi presentat el 2013 per la Lliga Espanyola de l’Educació va assenyalar que el 14,5% dels adolescents enquestats havia tingut la primera relació als tretze anys. En aquesta edat els homes (18,4%) van duplicar les dones (9,1%). Més de la meitat dels joves havia tingut la primera relació entre els 14 i 15 anys (14 anys: 25,6% i 15 anys: 32,1%), i es destaca en tots dos casos una proporció superior de nois. La por més gran entre els joves és l’embaràs no desitjat i el preservatiu, el mètode anticonceptiu més utilitzat.

‘Max in love’, una obra de teatre per educar

La regidoria de Benestar Social de l’ajuntament de Lleida impulsa des de l’any 2014 el programa Max in love, dirigit a alumnes de quart d’ESO i els educadors, amb l’objectiu de trencar estereotips sexuals i generar relacionsigualitàries i sense violència. Aquest programa aborda, a través d’una obra de teatre i activitats, les diferents variables que interactuen en la sexualitat (afectivitat, aspectes fisiològics, culturals i educatius), així com les diferències de gènere i els valors personals davant la presa de decisions.

tracking