SEGRE

RELIGIÓ ECONOMIA

L'Església passa comptes

Les tres diòcesis de la província van sumar més d’11 milions d’ingressos l’any passat, un 4% més que el 2014 || Urgell i Solsona recapten més i la de Lleida menys, tot i que acaba amb superàvit

Un feligrès dipositant ahir a la tarda una moneda a la Catedral Nova de Lleida.

Un feligrès dipositant ahir a la tarda una moneda a la Catedral Nova de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les diòcesis de Lleida, Urgell i Solsona van disposar l’any passat d’un total d’11.306.482 euros per portar a terme l’activitat pastoral, assistencial i de formació, pagar els sous de sacerdots i personal laic i mantenir el patrimoni. La xifra suposa un increment d’un 4% respecte al 2014, quan els ingressos de les tres diòcesis lleidatanes no van assolir els onze milions d’euros, unes dades que es donen a conèixer aquests dies coincidint amb la celebració del Dia de Germanor (vegeu el desglossament). Darrere d’aquest increment hi ha la situació viscuda pels bisbats d’Urgell i Solsona, ja que tots dos van registrar l’any passat un increment dels ingressos. En el cas d’aquest últim, l’augment és en l’apartat de patrimoni, ja que activitats com lloguers d’immobles, vendes, ingressos financers i activitats econòmiques van suposar gairebé mig milió d’euros de beneficis, el doble que el 2014 i van passar de representar el 8% del pressupost, a gairebé un 15%. Per la seua part, la diòcesi d’Urgell va aconseguir incrementar les aportacions dels fidels (que fins a la data tenien una tendència a la baixa). Al seu torn, la de Lleida va ser l’única de les tres que va registrar un descens dels ingressos, encara que tan sols d’un 2% (va passar de 3,89 milions d’euros a 3,81). De fet, va aconseguir acabar l’any amb un superàvit de més de 60.000 euros.

Pel que fa a les despeses, la conservació d’edificis i el seu funcionament, és una de les partides a les quals es dediquen més diners (gairebé la meitat en el cas de l’Urgell). La segueix la retribució als sacerdots, que sol representar un 25% del total del pressupost. D’altra banda, i a causa de la falta de vocacions, també és cada vegada més important la partida destinada a pagar sous i Seguretat Social del personal laic amb què compten les tres diòcesis lleidatanes.

BALANÇ 2015

La diòcesi de Lleida va ingressar un 2% menys que el 2014. Es van reduir les aportacions dels fidels i els ingressos de patrimoni. En despeses van augmentar les de personal, seglar i laic.

  • En el cas del bisbat d'Urgell hi va haver un increment que va passar de 3,9 milions a 4,1. Van aconseguir augmentar les aportacions dels fidels i altres ingressos com subvenciosn públiques

  • La diòcesi que va experimentar un increment més elevat va ser la de Solsona, que va passar de 3 milions a 3,3. Especialment gràcies als ingressos de patrimoni, que es van duplicar.

  • Dia de Germanor per recaptar a la província prop de 90.000 euros

    Totes les diòcesis amb seu a Catalunya celebraran el proper 13 de novembre el Dia de Germanor, que enguany tindrà per lema Amb tu, som una gran família. Els objectius d’aquesta jornada religiosa són que els fidels resin per l’Església i s’atansin més a la seua comunitat, però també que col·laborin de forma econòmica amb el manteniment de les accions pastorals i patrimonials que du a terme la institució. A l’edició del 2014 (l’última de què disposa dades la Conferència Episcopal Tarragonina), les tres diòcesis lleidatanes van aconseguir recaptar prop de 90.000 euros amb aquesta col·lecta de germanor. Més de la meitat, 42.000, els van aportar els fidels de les parròquies del bisbat d’Urgell. Per la seua part, al de Lleida van aconseguir 26.000 euros i, els 20.000 restants, a Solsona. La xifra és lleugerament superior a la que es va registrar el Dia de Germanor del 2013, quan les tres diòcesis lleidatanes van comptabilitzar prop de 81.000 euros en aportacions de fidels en aquella única jornada. En aquesta edició, l’Urgell va tornar a ser el bisbat de la província amb més recaptació. I no només això, sinó que a més va ser el que va assolir la quantitat més alta per habitant dels deu bisbats lleidatans, amb gairebé 20 cèntims aportats per persona.

    tracking