SEGRE

MEMÒRIA HOLOCAUST

Fugir del nazisme creuant el Pirineu

Un documental explicarà com van sobreviure els jueus perseguits durant la Segona Guerra Mundial || Inclou sis testimonis de protagonistes directes i de familiars

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ahir a Sort amb els protagonistes del documental.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ahir a Sort amb els protagonistes del documental.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Pirineu lleidatà ha estat protagonista aquests dies de l’enregistrament d’un documental que narra el pas dels jueus perseguits pel nazisme i que es van poder escapar de l’Holocaust gràcies a l’ajuda de ciutadans de la zona. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el conseller delegat de la Xarxa Audiovisual Local (XAL), Francesc Pena, es van reunir ahir a Sort amb els protagonistes i els seus descendents, als quals han volgut explicar in situ com i per on van fugir durant la Segona Guerra Mundial. El rodatge, que ha durat diversos dies i que inclou sis testimonis, es desenvolupa en les rutes senyalitzades per la Diputació al projecte Perseguits i Salvats.

Paquita Sitzer és un dels testimonis directes que apareixen al documental. Nascuda a París el 1937, va creuar el Pirineu lleidatà l’octubre del 1942 en companyia dels seus pares i del seu germà. En l’actualitat viu a Caracas i ahir a Sort va voler agrair al poble català l’acollida que li va brindar, sobretot a la gent de Les, gràcies a la qual va evitar que la deportessin a França. Sitzer ha viatjat amb la seua filla per explicar-li de primera mà com es va produir la fugida. Altres veus que apareixen al documental són les d’Alice i Raphael Ekman, néts d’Adolphe Ekman, que va fugir dels nazis la primavera del 1944 passant per Alós d’Isil, al Sobirà. Tots dos van assenyalar que el seu avi encara recorda la duresa de la travessia i que arribar a Montgarri, a la Val d’Aran, li va suposar la llibertat. En aquest sentit, Reñé va assenyalar que aquest documental ha de servir d’exemple de com ha d’actuar Europa en l’actual crisi de refugiats.

tracking