SEGRE

salut

Un de cada quatre joves s'ha emborratxat en l'últim mes

Els adults d’entre 30-64 anys són els que fan un major consum diari d’alcohol, però són els joves d'entre 14 i 18 anys els que quan en prenen, ho fan amb més intensitat

Restes d'un 'botellón' en un parc de Lleida

Un de cada quatre joves s'ha emborratxat en l'últim mesLleida TV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En el marc de la celebració d’aquesta setmana de conscienciació sobre el consum d’alcohol, el departament de Salut ha advertit aquest divendres del riscos del 'binge drinking', una pràctica observada en part de la població juvenil a Catalunya. Es tracta de la ingesta elevada de begudes alcohòliques -5 o més en el cas dels homes, i 4 o més en el cas de les dones- en una mateixa ocasió de consum. En aquest sentit, 1 de cada 4 joves d’entre 14 i 18 anys declara haver consumit alcohol d’aquesta manera almenys una vegada en els darrers 30 dies.

Els adults d’entre 30-64 anys són els que fan un major consum diari d’alcohol (18,3% homes i 6,1% dones). Però són els joves d’entre 15 i 29 anys els qui presenten una major prevalença de borratxeres (21,5% homes i 12,1% dones) i de binge drinking (27,6% homes i 19,3% dones), especialment durant els caps de setmana. A més a més, aquesta pràctica s’associa, entre els joves, amb una major prevalença de consum d’altres drogues, com ara el cànnabis (34,1%) i la cocaïna (3,3%). En concret, durant l’any 2015, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre un total de 1.867 urgències per intoxicació d’alcohol en menors d’edat.

l'alcohol = menys esperança de vida

El consum per càpita d’alcohol a l’Estat espanyol i a Catalunya ha anat decreixent en els darrers anys fins a situar-se al voltant dels 10 litres l’any 2014, una xifra que és inferior a la mitjana de la regió europea de la Organització Mundial de la Salut (OMS), però que ens situa al capdamunt –per sota de Portugal- entre països mediterranis.

De fet, a l’Estat espanyol l’alcohol ocupa el setè lloc entre els factors de risc de càrrega per malaltia i lesions, per davant del colesterol i dels riscos laborals. En aquest sentit, es calcula que 1 de cada 7 homes i 1 de cada 13 dones d’entre 15 i 64 anys mor de forma prematura com a conseqüència del consum excessiu d’alcohol.

Així, segons l’OMS, el consum d’alcohol a la Unió Europea al 2013 va ser el responsable del 8,3% d’anys de vida ajustats per mort prematura i del 5,5% de tota la càrrega per malaltia. El consum d’alcohol és el responsable de la pèrdua de 10 anys de vida en els homes i de 20 anys en les dones, que es podrien evitar si no hi hagués consum.

A Catalunya, només un 9% de la població (15-64 anys) declara no haver begut mai alcohol, un 20% diu no haver-se emborratxat mai i un 13% declara haver deixat de consumir en el darrer any. En contraposició, el 10,2% fa un consum diari d’alcohol i entre un 3,8% i un 5,75% refereix consums de risc en enquestes domiciliàries representatives amb població general, percentatge que arriba al 19% en població atesa a l’atenció primària i al 23% segons eines d’autoavaluació de consum en línia, com la calculadora ‘Veus el que Beus?’.

Per últim, s’estima que un 2% de la població general està en risc de patir dependència de l’alcohol, un percentatge que augmenta entre un 5% i un 8,6% en població atesa a l’atenció primària.

tracking