SEGRE

EDUCACIó

Una nova eina formarà universitaris com si fossin "hackers"

L’especialització en seguretat informàtica per a empreses i institucions és una de les professions amb més futur

Una nova eina formarà universitaris com si fossin

Una nova eina formarà universitaris com si fossin "hackers"

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) i de la Universitat d’Alcalá han dissenyat una nova eina per formar alumnes en ciberseguretat que fa que els estudiants s’hagin de comportar com a "hackers" o pirates informàtics.

El responsable del projecte és el professor de Ciències de la Computació de la Universitat d’Alcalá i director del màster en Ciberseguretat d’UNIR, Manuel Sánchez-Rubio, qui ha explicat que la base d’aquest projecte és "simplement el que per saber defensar, cal saber atacar".

L’especialització en seguretat informàtica per a empreses i institucions "és una de les professions amb més futur en l’actualitat", ha subratllat, per la qual cosa creu imprescindible "avançar en el sistema d’ensenyament d’aquest camp a les universitats".

"A les empreses privades hi ha més interès per saber què fan els pirates informàtics, algunes fins els contracten, però a les universitats la teoria va d’altra banda", ha assegurat.

Per això, ell i el seu equip van decidir crear aquesta eina que bàsicament suposa una "competició" entre grups d’alumnes; en primer lloc, en un laboratori informàtic han creat un sistema tancat en xarxa, per simular el que tindria una gran empresa.

I dins d’aquest sistema han dividit els alumnes en un equip que ha de defensar la xarxa d’atacs i un altre que els ha de llançar.

Aquesta competència d’una banda estimula la creativitat dels alumnes, ha detallat, i, per un altre, els "entrena" de la millor manera possible davant d’atacs reals; a més, també suposa un estalvi de temps i de costos davant altres sistemes d’ensenyament.

"No es tracta d’ensenyar a atacar als sistemes de les empreses, però cal saber com es fa per preparar una bona defensa quan algú tracta d’introduir un virus o d’apropiar-se de dades, per exemple", explica el professor.

El projecte, ha avançat dins del laboratori de seguretat informàtica d’UNIR, ha estat presentat en un congrés internacional de ciberseguretat i s’ha publicat en un número especial de la revista JCR IEEE Latam.

"Ara mateix la seguretat de les xarxes informàtiques és un actiu a les empreses, és una cosa en la qual es crea bona ocupació perquè aquest treball pot suposar un estalvi de molts milers d’euros i de molts problemes", ha acabat.

tracking