SEGRE

SALUT

Alerten de l'augment de pseudoteràpies que diuen curar el càncer

Algunes prometen curacions gairebé miraculoses i compliquen la malaltia

Alerten de l’augment de pseudoteràpies que diuen curar el càncer

Alerten de l’augment de pseudoteràpies que diuen curar el càncer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pacients amb càncer han alertat aquest dimarts de l’augment de pseudoteràpies que diuen curar per si soles la malaltia, pràctiques sense evidència científica, algunes de les quals prometen curacions gairebé miraculoses i que s’han emportat la vida de moltes persones per seguir-les.

La presidenta del Grup Espanyol de Pacients amb Càncer (GEPAC), Begoña Barragán, ha denunciat aquestes pràctiques que, segons ha dit, en el millor dels casos es porten milers d’euros dels pacients a canvi de la seua ineficàcia i que lamentablement, en escenaris pitjors, compliquen l’evolució de la malaltia, arribant a provocar "en no pocs casos la mort".

En total, els membres de GEPAC han identificat 26 pseudoteràpies, bona part de les quals s’ofereixen en forma de suplements alimentaris sense al·ludir en el seu etiquetatge al càncer.

Es venen per internet o a reunions i les persones que ho fan actuen "com a autèntiques sectes". Venen el producte que diuen cura el càncer "de forma enganyosa perquè no serveixen per a res", segons Barragán.

Els pacients que les adquireixen -alguns s’arriben a gastar fins 500 euros en "herbes i pocions", segons Barragà- ho fan per ignorància i per la por de la mort que tradicionalment es té quan es parla de càncer.

I en alguns casos deixen el tractament mèdic clàssic que li prescriu el metge, a qui no expliquen que estan seguint aquestes psicoteràpies moltes vegades per vergonya, tal com han assenyalat, el doctor Ramón García Sanz, vicepresident segon de la Sociedad Española De Hematología Y Hemoterapia (SEHH) i Aitana Calvo Ferrándiz, secretària científica de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM).

Aquestes teràpies pseudocientífiques poden ser innòcues, però també produir interaccions amb el tractament prescrit pel metge i en ocasions pot fins i tot fer que el pacient l’abandoni.

Però no són només compostos o productes físics. Aquestes pseudoteràpies també estan basades en elements emocionals i els qui "les venen" ho fan sota l’argument que la mateixa persona provoca la malaltia i que el millor per tant és aïllar-se.

Totes aquestes pràctiques es recullen en una publicació - "Mites i Pseudoteràpies" -, que GEPAC ha elaborat de cara a l’onzè Congrés Nacional de Pacients amb Càncer, que es desenvoluparà entre el 25 i el 27 de novembre.

Al llibre es recullen entre aquestes pràctiques: l’angeloterapia, que es basa en la comunicació amb àngels per oferir una curació; la teràpia biomagnètica; la bioneuroemoción; la dianètica; la dieta alcalina; la desensibilització per mitjà de moviments oculars; les flors de Bach; la hidroteràpia de colon; homeopatia; iriodologia, homotoxicologia, el suplement mineral miraculós; ozonoterapia; psicoanàlisi o la reflexologia.

Amb la guia es pretenen a més desterrar mites nascuts entorn del càncer i se’n recopilen 78, com que el càncer és una malaltia moderna creada per l’home o que ja existeix cura per a aquesta patologia, però que la indústria farmacèutica no permet que es conegui per què se n’aniria a la fallida.

Existeixen altres mites com que els tractaments són dolents i maten més del que curen, que el cartílag i extracte de tauró i el verí d’escorpí són bons contra el càncer, que els mòbils o els aparells electrònics el produeixen, que existeixen herbes medicinals que poden ajudar a curar-lo el càncer o que els desodorants i antitranspirants produeixen càncer de mama.

Altres mites són que l’ús de tints per al cabell augmenta el risc de tenir càncer, que si un bony a la mama dol no és càncer o que els sostenidors amb cèrcol poden produir-lo.

tracking